Prima pagină / Lucruri / Cultură

Cultură

Poemul săptămânii | UN SECOL GRĂBIT de Grigore Vieru
28.07.2017
În aceste zile de joi și vineri „Poemul săptămânii” la Chișinău este „Un secol grăbit de Grigore Vieru”. Vă aduceți aminte începutul: „Plouă / Şi umbrela mea / E în alt troleibuz”?
    
Poemul săptămânii | „Câinele nostru” de Maria Șleahtițchi
13.06.2017, 13:22
În aceste zile poemul săptămânii este „Câinele nostru” de Maria Șleahtițchi, un poem în care într-o seară de vară „liniștea stă pe pragul casei”, iar „prin fața porții trec ca într-un film de fellini bărbați capre vaci copii…”
Poemul săptămânii | „Altă matematică” de Nichita Stănescu
25.05.2017
Despre o „Altă matematică” este poemul săptămânii. Această poezie scrisă de Nichita Stănescu a fost publicată în volumul din 1972, intitulat „Măreţia frigului”, având ca temă iubirea şi ca motiv, cuplul de îndrăgostiţi.
    
Dicționarul emoțiilor „Emoționar” de Cristina Leahu: toți sunt bineveniți să-l cumpere sau să doneze
23.05.2017, 23:36
Cristina Leahu, născută în Moldova și locuitoare a Barcelonei, explică ce este „Emoționar”-ul - proaspăta ei carte, și cum se leagă în viața ei toate acestea: poezia – a scris cartea „Cercuri Ovale Care Râd”; Spania – locuiește cu familia și muncește de mai mulți ani la Barcelona; Moldova – este născută aici și își scrie cărțile în limba română; și inteligența emoțională – domeniul ei de studiu și practică profesională.
(Galerie foto) „Ceasul de-a lungul timpului” - expoziție vernisată la Muzeul Național de Istorie
23.05.2017
Recent, la Muzeul Național de Istorie a fost expusă o colecție impresionantă de ceasuri de buzunar, de mână, de șemineu sau de perete ce sunt memoriale. Sunt vernisate 150 de piese din secolele XIX şi XX, cu mecanisme fabricate în ateliere din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Italia, precum şi din Japonia, Rusia şi URSS. Expoziţia va fi deschisă pînă la 31 decembrie.
    
(Infografie) Harta lumii cu cele mai populare cărți pentru copii
17.05.2017, 16:01
Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediția a XXI-a, care s-a desfășurat la Chişinău, între 11 şi 14 mai 2017, a inspirat echipa de la Agenţia „URMA ta” să creeze pe www.stiripozitive.eu o hartă a lumii cu cele mai îndrăgite și populare cărți pentru copii.
„Emoționar” de Cristina Leahu: trusa de prim ajutor în descoperirea propriului Eu
11.05.2017
„Această carte este un cumul de emoții ilustrate și explicate în mod simplu și subiectiv”, așa rezumă Cristina Leahu noua sa carte „Emoționar”, apărută la Barcelona.
    
Poemul săptămânii | „A mea” de Adrian Păunescu
05.05.2017, 12:31
„A mea” - acesta este poemul săptămânii. Versuri pline de dragoste scrise de Adrian Păunescu.
Poemul săptămânii | „Biletul de călătorie” de Georgeta Voinovan
24.04.2017
Iar în această săptămână cu atâtea semnificații pentru toți poemul săptămânii este „Biletul de călătorie” de Georgeta Voinovan.
    
Viața după „Planeta Moldova”. Mitoș Micleușanu | Revista MOLDOVA de oriunde
14.04.2017, 10:39
Mitoș Micleușanu este pictor, fotograf, muzician și nu în ultimul rând scriitor. În 2003 a apărut prima sa carte, Organismecanisme, iar în 2004, a doua carte, un roman, Tuba Mirum. Și încă mai sunt și vor urma să fie. Totuși, mulți îl cunosc pe el și pe Florin Braghiș ca pe cei care au descoperit o nouă planetă. Aceasta poartă numele de „Planeta Moldova”. Ce făcea Mitoș Micleușanu pe acele vremuri știm. Dar ce face Mitoș acum, mărturisește chiar el, intervievat de echipa de la „URMA ta”, pe paginile proaspetei ediții a revistei diasporei „MOLDOVA de oriunde”.
„Galerie Moldave” din inima Parisului
13.04.2017
O bucată din Moldova este și în inima Parisului. Din Moldova, Léa Chirinciuc a dus în Franța prosoape, butoaie de stejar, picturi, port popular, cărți ale autorilor autohtoni. Le-a adunat pe toate și a deschis magazinul „Galerie Moldave à Paris”.
    
Poemul săptămânii | „SPERANŢA DIN iPHONE” de Ed Pobuzhansky
13.04.2017, 09:06
În această săptămână „Poemul săptămânii” este „SPERANŢA DIN iPHONE”, semnat de de Ed Pobuzhansky, născut la Edineț, redactor-șef la ИздайКнигу.РФ.
Poemul săptămânii | DE DRAGOSTE de Nicolae Dabija
05.04.2017
În această săptămână „Poemul săptămânii” este „De dragoste”, semnat de Nicolae Dabija.
    
Seară poetică de joi cu Robert Șerban, la Librăria din Centru
31.03.2017, 14:24
Librăria din Centru a găzduit pe 30 martie Seara Poetică a lui Robert Șerban, scriitor, jurnalist și editor român, care pentru prima dată a venit la Chișinău.
Poemul săptămânii | O SARCINĂ PE ZI de Igor Guzun
27.03.2017
În această săptămână, Stiripozitive.eu inaugurează rubrica „Poemul săptămânii”. O SARCINĂ PE ZI de Igor Guzun este poemul care dă startul.
    
(Galerie foto) Ca să fii mai bun, citește cărți recomandate de echipa HaiBun
06.03.2017, 13:48
Avem obiceiul să zicem „De luni am să fac asta!”. Și dacă, totuși, e luni și trebuie de început de făcut ceva, vă recomandăm să începeți să citiți o carte.
Autoarea Tatiana Scripa și motănelul Dorodont în vizită la Liceul „Liviu Rebreanu”
17.02.2017
Picii din clasa a II-a de la Liceul „Liviu Rebreanu” din Chișinău au avut parte în această săptămână de o lecție mai deosebită. Tatiana Scripa, autoarea povestirilor rimate despre motănelul Dorodont a fost în vizită la copii.
    
Lucia Lupu: De la aparatul de fotografiat la camera de filmat
25.01.2017, 11:50
Echipa Stiripozitive.eu a stat de vorbă cu Lucia Lupu pentru prima dată în anul 2012. Atunci tânăra a povestit despre pasiunea pe care o avea – fotografia. După cinci ani de la acel interviu, ne-am dorit să aflăm dacă Lucia mai poartă aparatul de fotografiat mereu cu ea. Răspunsul îl aflați în interviu.
Oameni și visuri realizate: Valentin Dodică
22.11.2016
Visul realizat al lui Valentin Dodică implică rafinament, multă muncă, răbdare, gânduri și idei materializate frumos în sculptură. Realizările acestuia de datorează în mare măsură unui profesor excelent, care a știut să-i pună o bază bună încă din anii de liceu. O perioadă sculptorul moldovean a locuit în România, însă deja de patru ani, împreună cu familia se află în Anglia. Aici și-a deschis și un atelier, unde sculptează cele mai alese lucrări.
    
Ambasadorul Bibliotecii, Daniel Vodă, intră în cărți
16.11.2016, 09:50
Daniel Vodă, care este unul dintre Ambasadorii Bibliotecii - titlu conferit de către Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, mărturisește că lectura ne ajută să reușim, iar intâlnirea cu o carte potrivită „poate fi calificată ca fiind un succes”.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.