Prima pagină / Lucruri / Societate

Societate

(Foto) În faţa Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” a fost inaugurat un covor de flori. Vezi cum arată acesta
12.04.2018
Astăzi, 12 aprilie, un rond de flori gigant cu o suprafață de 15×30 metri (450m pătrați) a fost inaugurat de către primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu.
    
(VIDEO) Încheierea campaniei „Tu știi că poți” - Eveniment de celebrare a femeilor care au făcut istorie în Republica Moldova
29.03.2018, 15:17
În luna martie, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women în Moldova) și-a propus să exploreze activismul și succesele femeilor, care au modelat viețile și drepturile femeilor și fetelor din Republica Moldova și care, astfel, au scris istorie.
(VIDEO) „Am descoperit ceva unic pentru mine, un lucru pe care nimeni altcineva nu-l face”: iZZY iZVNE
27.03.2018
Inna Jeleascova sau, cum îi place să se prezinte, iZZY iZVNE, este o artistă remarcabilă, care creează graffiti și, mai nou, caligrafie gotică. Tânăra a fost singura artistă din Republica Moldova care a fost inclusă, în 2014, în cartea „100 de artiști de graffiti din Europa”.
    
(VIDEO) „Dacă cineva a reușit, vei reuși și tu!”: Maria Acbaș
26.03.2018, 16:05
Și-a început cariera în calitate de profesoară. Dar din cauza salariului prea mic, a decis să facă o schimbare și a îndrăznit acolo unde era privită cu scepticism. Iar dacă la început mulți nu-i luau inițiativa în serios, astăzi Maria Acbaș este fondatoarea unei fabrici de lactate și a uneia dintre cele mai mari ferme de vite din sudul țării. Aflați cea de-a opta istorie din cadrul campaniei „Tu știi că poți”.
(Infografic) Indexul Egalității de Gen! Percepțiile populației vizavi de rolurile de gen în societate în 2017
09.03.2018
Ziua de 8 martie sau Ziua Internaţională a Femeilor este un bun prilej pentru a evidenţia progresele femeilor ȋn toate domeniile de activitate, inegalităţile majore cu care ele se confruntă, cauzele şi remediile eficiente ce trebuie aplicate atât de societate, cât şi de decidenţi, pentru a contribui la edificareaunei societăţi în care femeile şi bărbații se pot bucura de un nivel egal de bunăstare.
    
Consiliera care sparge normele în școală: „Băieții pot croșeta și fetele pot sculpta, dacă asta își doresc” | UN Women
07.03.2018, 12:28
Svetlana Mantea este consilieră locală și profesoară de istorie în Cobâlea, Șoldănești, un sat cu circa 2.000 de locuitori, situat la 120 de kilometri de Chișinău. Simțindu-se mai sigură pe sine în urma participării la Programul național de mentorat pentru consiliere „Inspir-o!”, susținut de UN Women, Mantea a participat la concurs și a obținut funcția de director de școală. Atunci, ea a început să încurajeze elevii și elevele, profesorii și părinții să înfrunte stereotipurile de gen în educație, deschizând oportunități noi pentru fete și băieți.
Echipa Universității de Stat din Moldova reprezintă ţara la concursul internaţional Vis Moot
28.02.2018
Concursul are loc anual la Viena și strânge în acea perioada minimum 350 de echipe din toate universitățile lumii.
    
(VIDEO) Suedia continuă să susţină egalitatea de gen în Moldova, în colaborare cu UN Women
20.02.2018, 17:29
Suedia continuă să susțină egalitatea de gen în Republica Moldova, în colaborare cu UN Women. În acest sens, recent Guvernul Suediei și-a extins sprijinul financiar pentru Nota strategică a UN Women în Moldova pentru perioada 2018-2020.
La Moldexpo a fost deschisă expoziţia națională „Fabricat în Moldova”, ediția a XVII-a
31.01.2018
Cel mai mare eveniment expozițional autohton și-a deschis ușile pentru publicul larg. Expoziția națională „Fabricat în Moldova” se află la a XVII-a ediție, organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în perioada 31 ianuarie-04 februarie 2018, la CIE „Moldexpo”, sub patronajul Guvernului.
    
„Magia Fulgilor De Nea” în seara Sfântului Vasile, în Portugalia
20.01.2018, 16:35
În localitatea Brejos de Azeitão din Portugalia, Asociaţia MIORIŢA a organizat sărbătoarea „MAGIA FULGILOR DE NEA”. Cei mai maturi au colindat şi au urat diaspora moldoveneasca din Portugalia iar copiii au primit în dar colăcei copți.
Sărbătorile de iarnă unesc moldovenii din Portugalia
10.01.2018
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, moldovenii din diasporă organizează și participă la diferite evenimente care le amintesc de casă, de tradiții și obiceiuri strămoșești.
    
Eveniment inedit la Chişinău: Balul Brazilor de Crăciun, ediţia a VII-a
26.12.2017, 11:28
Balul Brazilor de Crăciun s-a desfăşurat la cea de-a VII-a ediție. Scopul evenimentului este de a-i susține și de a-i promova pe tinerii artiști din Republica Moldova.
De Ziua Internațională a Migranților a fost lansat Centrul de Apel al Biroului Migrație și Azil
19.12.2017
La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Organizației Internaționale pentru Migrație/OIM/.
    
Moldova a devenit cea de-a 40-a țară, ai cărei tineri au acces la platforma U-Report
15.12.2017, 12:07
Pe 13 decembrie, tinerii și adolescenții din Moldova vor avea acum posibilitatea să contribuie la Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova 2030” participând la sondajele platformei digitale U-Report, lansată de UNICEF Moldova în parteneriat cu Consiliul Național al Tinerilor din Moldova.
Astăzi va avea loc inaugurarea primului Târg de Crăciun
15.12.2017
Din 15 decembrie, în premieră, strada 31 august 1989 devine pietonală (între str. Al. Pușkin și str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni), pentru a găzdui timp de o lună primul Târg de Crăciun în stil european organizat în Moldova. Și ai multe motive să fii anume aici în perioada sărbătorilor!
    
Program literar-muzical dedicat folcloristei basarabene Tatiana Gălușcă-Cârșmariu
13.12.2017, 15:36
Pe 13 decembrie, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit programul literar-muzical Personalități notorii ale Reîntregirii, dedicat folcloristei basarabene Tatiana Gălușcă-Cârșmariu (1913-1993).
Atelier de iarnă “Mâini dibace”, ediţia a V-a
12.12.2017
Atelierele "Mâini dibace" sunt o tradiție pentru Uniunea Moldo-Elenă "Alexandru Ipsilantis" dat fiind faptul că, în fiecare an de sărbătorile calendaristice și cele naționale, copiii sunt invitați la atelierul de creație pentru a confecționa obiecte specifice tradițiilor și sărbătorilor din Moldova.
    
Mărțișorul a fost înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO
06.12.2017, 17:14
Miercuri, 6 decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie" - dosar comun al Republicii Moldova, României, Bulgariei și FYROM (Macedonia).
Elena Rațoi: „Nici imaginea femeii și nici a bărbatului nu trebuie obiectificată în publicitate”| UN Women
06.12.2017
Elena Raţoi este manageră de componentă a UN Women, în cadrul programului ONU „Femeile în politică”. S-a alăturat echipei UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) în anul 2014, pentru a promova participarea politică a femeilor la procesul politic și decizional. Până a activa în UN Women, Elena a lucrat asistentă de proiect la Asociaţia „MOTIVAȚIE” și s-a implicat activ în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Deține o diplomă de masterat în drept civil la Universitatea de Stat din Moldova.
    
10 lecții de viață pe care le-am învățat până la vârsta de 25 de ani: Cristina Gurez
04.12.2017, 16:20
Cristina Gurez a absolvit licența și masteratul la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. De 6 ani lucrează în jurnalism-ul online, fiind implicată în mai multe proiecte media. Este pasionată de călătorii, a vizitat 16 țări, iar în scurt îşi planifică să ajungă şi în a 17-a.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.