Prima pagină / Lucruri / Societate

Societate

Uniunea Europeană și Suedia ajută tinerii din Sângerei și Șoldănești să-și creeze sau dezvolte o afacere
30.11.2020
Au decis să rămână în țară pentru a-și lansa o afacere și a deveni utili societății în care trăiesc. Vorbim despre tinerii din Sângerei și Șoldănești, care, ghidați de Asociația Obștească „Consens Sângerei”, au reușit să-și transpună în practică ideile de crearea sau dezvoltare a unui business.
    
(Animație) EUROPA VIZUALĂ ACASĂ |Perspectiva europeană a Republicii Moldova
30.11.2020, 11:14
Atunci când privim înainte, ni se deschide o perspectivă. Iar când privim înapoi, aceasta este istorie...
Asociaţia Obştească „Tarsmi” din Taraclia își propune remedierea problemelor locale prin implicare grupurilor social-vulnerabile în luarea deciziilor
30.11.2020
Conform unui studiu recent efectuat de organizația IDIS Viitorul, privind transparența decizională locală, orașul Taraclia s-a clasat sub medie, având un rating de 28%. Astfel, Asociația Obștească „TARSMI” a găsit oportun să abordeze lacuna în democrația locală pentru a propulsa grupurile vulnerabile din Taraclia pe arena decizională a raionului și a orașului.
    
(Infografic) Societatea civilă contribuie la dezvoltarea socială și economică a țării
27.11.2020, 15:19
În cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării” finanțat de către Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia, au fost create cincisprezece întreprinderi sociale.
(Infografic) Societatea civilă contribuie la dezvoltarea socială și economică a țării
26.11.2020
În cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării” finanțat de către Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia, au fost create șase centre de suport in afaceri.
    
(Infografic) Societatea civilă contribuie la dezvoltarea socială și economică a țării
25.11.2020, 15:11
În cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării” finanțat de către Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia, au fost create cinci centre de învățare pe parcursul vieții.
(Animație) EUROPA VIZUALĂ ACASĂ | Cetățenia Republicii Moldova. Cetățenia Uniunii Europene
24.11.2020
Cetățenia înseamnă mai mult decât un pașaport. Și mai mult decât o culoare. Este dovada că un om aparține de o țară. Se poate spune că...
    
BusinessHub – prima platformă de afaceri pentru antreprenorii din Autonomia Găgăuză
18.11.2020, 18:52
Îmbunătățirea mediului de afaceri în UTA Găgăuzia, promovarea oportunităților de marketing, ghidarea antreprenorilor în lansarea unei afaceri și facilitarea accesării programelor de grant. Sunt doar câteva dintre serviciile prestate de primul BusinessHub din sudul țării, deschis la Comrat. Platforma antreprenorială a fost lansată de Asociația Întreprinzătorilor din Găgăuzia „NEXT”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene.
Interviul de angajare: așteptări vs realitate
16.11.2020
Interviul de angajare este o modalitate eficientă, aplicată de către angajator, în vederea cunoașterii potențialului angajat. Pentru tineri această experiență adesea prezintă o provocare, însă nu este un lucru imposibil. În acest material am reușit să adunăm opiniile mai multor tineri, cu o anumită experiență în spate, dar și a celor care cunosc despre interviul de angajare doar intuitiv și din auzite. Nemijlocit, însă, venim și cu opinia unui angajator, vis-a-vis de acest subiect.
    
Veaceslav Palii, activist civic: „Suportul european i-a ajutat pe beneficiari să aibă mai multă încredere în forțele proprii, iar pe reprezentanții ONG-ului să se consolideze”
13.11.2020, 13:25
Le întinde o mână de ajutor celor încercați de soartă și îi ajută să dobândească aptitudini pentru a se încadra mai ușor în societate și a-și găsi un loc de muncă. Este exemplul demn de urmat al Asociației Obștești „Familiile oamenilor cu dizabilități” din satul Caragaș din raionul Slobozia. Prin intermediul Clubului „Speranța Caragaș”, organizația reușește să ajute persoanele cu nevoi speciale să obțină o îndeletnicire dar și să-și învingă fricile. O parte din activitățile Asociației a fost sprijinită financiar de Uniunea Europeană și Suedia, prin intermediul unui proiect finanțat de Fundația Est-Europeană.
Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” – promotorul tradițiilor seculare în raionul Șoldănești
12.11.2020
Contribuie la promovarea tradițiilor populare și îmbunătățirea condițiilor de trai din localitate. Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” este principalul partener al autorităților locale în promovarea și implementarea inițiativelor sociale. Recent, organizația neguvernamentală a inaugurat Centrul de Artizanat din Rogojeni după ce a beneficiat de un grant din partea UE și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene.
    
Proiecte destinate tinerilor. Cum o asociație obștească din Căușeni a reușit implicarea acestora în soluționarea problemelor la nivel local
05.11.2020, 17:41
Asociația Obștească „Asociația Părinților și Pedagogilor SPERANȚA” este o organizație ce activează în raionul Căușeni. Printr-un proiect destinat tinerilor, asociația își propune abilitarea acestora în domeniul administrării publice locale, dar și încurajarea implicării tinerilor în identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă la nivel local. În acest interviu, membrii organizației ne-au relatat despre specificul activității lor, scopul pe care și l-au propus, dar și provocările întâlnite pe parcursul activităților.
Tinerii din Ialoveni își lansează sau extind afacerile cu suportul partenerilor europeni
03.11.2020
Au crezut în forțele proprii, iar Uniunea Europeană i-a ajutat să-și transforme visul în realitate. Este vorba despre mai mulți tineri din Ialoveni, care s-au lansat în afaceri, după ce au aplicat la „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni", finanțat de UE și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene. Tinerii au fost ghidați de Asociația Obștească „Eco-Răzeni” și Consiliul raional să inaugureze un salon de frumusețe, un magazin de produse hand made și ecologice și un cabinet psihologic.
    
(Animație) EUROPA VIZUALĂ ACASĂ | Pluralismul și societatea civilă
31.10.2020, 17:13
Știm încă din primii ani de viață că obiectele, oamenii, locurile au și singular, și plural. Carte, cărți. Evantai, evantaie. Frate, frați. Soră, surori. Râu, râuri. Vânt, vânturi...
(Infografic) Societatea civilă contribuie la dezvoltarea socială și economică a țării
30.10.2020
În cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării” finanțat de către Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia, au fost create cinci parteneriate locale pentru o piață a muncii incluzivă.
    
T(V)E Privește – un nou instrument de încurajare a cetățenilor să fie proactivi
23.10.2020, 15:48
La sfârșitul lunii iulie, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat platforma T(V)E Privește, prin intermediul căreia își propune să ofere posibilitate radioascultătorilor și telespectatorilor să se implice în procesele de monitorizare a conținutului mediatic și să raporteze anumite abateri, nereguli și încălcări pe care le consideră inadmisibile și neconforme cu legislația audiovizuală.
(Animație) EUROPA VIZUALĂ ACASĂ | Democrația și participarea civică în lume, în Moldova, în localitate
23.10.2020
Democrația nu este un joc. Democrația nu este nici măcar un joc în care poți fi spectator. Trebuie să participi...
    
Apel către deputați să îmbunătățească cadrul legal pentru prevenirea hărțuirii sexuale
22.10.2020, 14:17
Fenomenul hărţuirii sexuale în relațiile de muncă trebuie să fie o prioritate pe agenda publică. Datele statistice arată că fiecare a cincea femeie angajată se confruntă cu forme subtile de hărţuire (mângâieri, priviri, atingeri), iar patru din 100 se confruntă cu forme grave de hărţuire.
Roman Banari, secretar general al CNTM: „În cadrul organizației încercăm, prin intermediul politicilor publice, să promovăm interesele tinerilor”
21.10.2020
Consiliul Național al Tineretului din Moldova este o organizație ce promovează drepturile tinerilor și reprezintă interesele organizațiilor de tineret în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de tineret. Prin programul susținut de Fundația Est-Europeană, consiliul își propune să consolideze capacitățile sectorului de tineret în planificarea și promovarea eficientă a unui plan de advocacy pentru integrarea priorităților și necesităților tinerilor în politicile publice naționale aprobate sau în proces de elaborare.
    
Opiniile jurnaliștilor în știri și de ce acestea sunt periculoase
15.10.2020, 16:05
Cea de-a treia ediție a Podcastul „cuMINTE” a fost lansat recent de Centrul pentru Jurnalism Independent. „cuMINTE” explică cum facem diferența între știri și editoriale, ce înseamnă fapte și opinii, dar mai ales de ce amestecul lor este inadmisibil și periculos.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.