Prima pagină / Lucruri / Societate

Societate

Dezvoltarea societății civile prin finanțare directă de către stat: recomandări pentru autoritățile publice
20.09.2018
Analiza legislației și a practicilor existente de finanțare directă a Organizațiilor Societății Civile (OSC), realizată în perioada februarie-martie 2018, în cadrul studiului „Finanțarea directă a OSC de către stat în Republica Moldova”, a relevat mai multe probleme privind reglementarea juridică, transparența, planificarea, bugetarea și funcționarea mecanismului de finanțare directă a OSC. Această analiză generează câtevca concluzii de bază.
    
Mecanismul de finanțare directă a organizațiilor societății civile de către stat: realități și opțiuni
11.09.2018, 18:14
Durabilitatea financiară a Organizațiilor Societății Civile (OSC) este considerată drept una din cele mai mari probleme cu care se confruntă OSC în Moldova. Din acest considerent, am încercat să înțelegem cum funcționează mecanismul de finanțare directă de către stat a proiectelor organizațiilor societății civile.
Durabilitatea financiară a Organizațiilor Societății Civile în Republica Moldova: nevoia unor reguli simple și unice pentru finanțarea directă a OSC de către stat
05.09.2018
Diversitatea rolurilor pe care le joacă Organizațiile Societății Civile (OSC) într-o societate este foarte variată. OSC sunt cele care abilitează cetățenii să-și revendice drepturile, contribuie la stimularea cetățeniei active, la sporirea gradului de informare și de sensibilizare a cetățenilor, influențează și monitorizează dezvoltarea și implementarea politicilor. Astfel contribuie la sporirea gradului de responsabilizare a guvernului față de interesul cetățeanului, oferă servicii de bază categoriilor vulnerabile ale populației etc.
Studiu realizat de experta Liliana Palihovici, președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”     
Autoritățile locale și băștinașii din Pelinia au lansat un model de afacere comunitară bazată pe meșteșuguri
20.08.2018, 10:00
Un Centru de artizanat a fost deschis în satul Pelinia din raionul Drochia în cadrul primei ediții a Festivalului „Zestrea Nordului”. Astfel, cei 40 de meșteri populari din localitate vor practica meșteșugurile specifice zonei, confecționând straie populare, covoare și prosoape tradiționale în bază de comenzi prealabile.
Cum reformăm pe bune concediul de îngrijire a copilului în Republica Moldova
17.07.2018
În data de 12 iulie 2018, un grup de deputați a înregistrat proiectul de lege ce prevede modificarea și completarea Legii privind îndemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. Autorii proiectului își propun să reformeze concediul de îngrijire a copilului prin majorarea îndemnizației pentru creșterea copilului proporțional cu reducerea perioadei concediului de îngrijire.
    
(Video) Interviu cu Nancy Bocskor, expertă internațională în promovarea politică a femeilor și campanii electorale
13.07.2018, 16:08
Experta internațională în promovarea politică a femeilor și campanii electorale, Nancy Bocskor, care s-a aflat recent la Chișinău pentru a modera câteva sesiuni în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, a răspuns la câteva întrebări ale echipei de la Stiripozitive.eu.
Masă rotundă la Varnița – Femeile construiesc poduri peste râul Nistru prin abordarea problemelor practice
10.07.2018
Satul Varnița găzduiește, la 10 iulie 2018, prima masă rotundă din cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”. Această inițiativă care cuprinde organizarea a trei mese rotunde – una într-o altă localitate de pa malul râului Nistru și una finală la Chișinău – este realizată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.
    
„Supraveghere de Vecinătate”: „Cel mai bun polițist este chiar vecinul tău”
09.06.2018, 14:58
Locuitorii unei comunități au grijă de securitatea reciprocă. Acesta este mesaju-cheie transmis prin Programul „Supraveghere de Vecinătate”, realizat de Inspectoratul General al Poliție și partenerii săi.
(VIDEO) Dansuri, muzică, meşteşuguri şi gastronomie tradiţională în satul Domulgeni la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului „Duminica Mare”
28.05.2018
Festivalul Turistic „Duminica Mare” a adunat oaspeți sosiți din toate colțurile țării, dar și turiști străini, buni gospodari pricepuți la gătit, țesut, lemnărit, olărit şi apicultură.
    
Portret de Asociație: Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța
22.05.2018, 17:22
Câțiva dintre membrii Asociației pentru Integrarea Migranților din Franța – Doina Guzun, Ana Florea, Eugen Tiganu, Dorin Dușciac, Cristina Michicin, Olesea Roibu, Mihai Dobrin, Svetlana Revineala-Oudar, Elena Popescu și Natalia Antoci – au conturat, într-un interviu pentru portalul Stiripozitive.eu, un portret al asociației.
(Foto) Cele mai bune iniţiative au fost premiate, astăzi, în cadrul concursului „Patrimoniul suntem noi”. Află cine sunt câştigătorii
18.05.2018
Astăzi, au fost desemnaţi câştigătorii concursului „Patrimoniul suntem noi”. Acest concurs este o iniţiativă civică ce își propune sensibilizarea și creșterea nivelului de conștientizare a diferitor actori locali și comunități despre importanța patrimoniului cultural pentru societate și pentru dezvoltarea urbană.
    
(FOTO) Toți iubitorii de bucate, băuturi și dispoziție bună sunt aşteptaţi la #TUSOVKACULINARĂ
11.05.2018, 15:19
În perioada 10-13 mai la Moldexpo se vor duela cei mai buni bucătari, food-bloggeri, gurmanzi și somelieri. Pe parcursul a 4 zile echipa Gastrobar organizează picnic gastronomic de primăvară. Mai mult de atât, pentru prima dată în Moldova, bucătarul BBC va prezenta cocktailul de știință, arte culinare și fapte uimitoare despre alimente.
(VIDEO) Unsprezece angajamente pentru respectarea drepturilor omului, reducerea inegalităților și sporirea incluziunii în Municipiul Chișinău
10.05.2018
Locuitorii orașului Chișinău vor merge pe data de 20 mai la urne, pentru a-şi alege viitorul primar/ă din cei 12 candidați înscriși în cursa electorală.
    
(Foto) În faţa Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” a fost inaugurat un covor de flori. Vezi cum arată acesta
12.04.2018, 13:18
Astăzi, 12 aprilie, un rond de flori gigant cu o suprafață de 15×30 metri (450m pătrați) a fost inaugurat de către primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu.
(VIDEO) Încheierea campaniei „Tu știi că poți” - Eveniment de celebrare a femeilor care au făcut istorie în Republica Moldova
29.03.2018
În luna martie, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women în Moldova) și-a propus să exploreze activismul și succesele femeilor, care au modelat viețile și drepturile femeilor și fetelor din Republica Moldova și care, astfel, au scris istorie.
    
(VIDEO) „Am descoperit ceva unic pentru mine, un lucru pe care nimeni altcineva nu-l face”: iZZY iZVNE
27.03.2018, 16:10
Inna Jeleascova sau, cum îi place să se prezinte, iZZY iZVNE, este o artistă remarcabilă, care creează graffiti și, mai nou, caligrafie gotică. Tânăra a fost singura artistă din Republica Moldova care a fost inclusă, în 2014, în cartea „100 de artiști de graffiti din Europa”.
(VIDEO) „Dacă cineva a reușit, vei reuși și tu!”: Maria Acbaș
26.03.2018
Și-a început cariera în calitate de profesoară. Dar din cauza salariului prea mic, a decis să facă o schimbare și a îndrăznit acolo unde era privită cu scepticism. Iar dacă la început mulți nu-i luau inițiativa în serios, astăzi Maria Acbaș este fondatoarea unei fabrici de lactate și a uneia dintre cele mai mari ferme de vite din sudul țării. Aflați cea de-a opta istorie din cadrul campaniei „Tu știi că poți”.
    
(Infografic) Indexul Egalității de Gen! Percepțiile populației vizavi de rolurile de gen în societate în 2017
09.03.2018, 10:31
Ziua de 8 martie sau Ziua Internaţională a Femeilor este un bun prilej pentru a evidenţia progresele femeilor ȋn toate domeniile de activitate, inegalităţile majore cu care ele se confruntă, cauzele şi remediile eficiente ce trebuie aplicate atât de societate, cât şi de decidenţi, pentru a contribui la edificareaunei societăţi în care femeile şi bărbații se pot bucura de un nivel egal de bunăstare.
Consiliera care sparge normele în școală: „Băieții pot croșeta și fetele pot sculpta, dacă asta își doresc” | UN Women
07.03.2018
Svetlana Mantea este consilieră locală și profesoară de istorie în Cobâlea, Șoldănești, un sat cu circa 2.000 de locuitori, situat la 120 de kilometri de Chișinău. Simțindu-se mai sigură pe sine în urma participării la Programul național de mentorat pentru consiliere „Inspir-o!”, susținut de UN Women, Mantea a participat la concurs și a obținut funcția de director de școală. Atunci, ea a început să încurajeze elevii și elevele, profesorii și părinții să înfrunte stereotipurile de gen în educație, deschizând oportunități noi pentru fete și băieți.
    
Echipa Universității de Stat din Moldova reprezintă ţara la concursul internaţional Vis Moot
28.02.2018, 15:59
Concursul are loc anual la Viena și strânge în acea perioada minimum 350 de echipe din toate universitățile lumii.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.