Prima pagină / Locuri / Cultură

Cultură

Fotografii, documente, scrisori din Siberia, afișe de epocă. Toate acestea sunt vernisate la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în cadrul unei expoziţii al epocii sovietice
13.04.2018
Este prima expoziție din cadrul Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
    
(Video) Om de Cuvânt 2018
07.03.2018, 14:30
În data de 6 martie 2018, la Librăria din Centru a editurii CARTIER, a avut loc decernarea premiului „Om de Cuvânt”.
O nouă carte despre dezvoltarea oraşului Chişinău a fost lansată de către cercetătorul Sergius Ciocanu
16.02.2018
Cartea „Orașul Chișinău: începuturi, dezvoltare urbană, biserici (secolele XV-XIX)” a fost lansată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, autorul căreia este cercetătorul Sergius Ciocanu.
    
Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită la Biblioteca Națională a Republicii Moldova
01.02.2018, 15:06
Ziua Internațională a Cititului Împreună(World Read Aloud Day), iniţiat de LitWorld, este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de țări.
Aseară, la Chișinău, a fost lansată cartea „Reconstituiri cu Ileana Popovici”
19.01.2018
Aseară, 18 ianuarie la Librăria din Centru din Chișinău, a avut loc lansarea volumului Reconstituiri cu Ileana Popovici de Radmila Popovici, apărut la Editura Adenium.
    
Iarmaroc artistic dedicat aniversării a 130 de ani a Colegiului de Arte „Alexandru Plămădeală”
16.12.2017, 16:59
Târgul s-a desfășurat în perioada 12-15 decembrie în incinta Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, fiind coordonat de către studenți.
Anatol Croitoru la Clubul Impresii din viaţă şi cărţi
08.12.2017
Al 88-lea protagonist în cadrul ședințelor tradiționale ale Clubului "Impresii din viata si carti"- Anatol CROITORU, erou în lupta pentru Integritatea Moldovei, participant la evenimentele de la Nistru din 1992, deținatorul Ordinului „Ștefan cel Mare" și „Credinta Patriei", clasa I.
    
Teatrul „Licurici” a prezentat spectacole pentru copiii din diasporă din trei ţări europene
07.11.2017, 12:16
Pe parcursul lunii octombrie, actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici" din Chișinău, au prezentat spectacole în şase oraşe din Italia, Spania şi Portugalia. Conceput ca o premieră culturală, turneul s-a desfășurat în scopul promovării prin intermediul artei teatrale a valorilor culturale naționale, în particular, a moștenirii literare a clasicilor literaturii.
Viața și Muzeul: Colaboratorii Muzeului în viziunea fotografului italian
24.10.2017
Colaboratorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, văzuți de fotograful Chiara Dazi. Evenimentul a avut loc la 24 octombrie în contextul sărbătoririi a 128 de ani de la întemeierea Muzeului, cuprinzând 25 de fotografii cu angajații instituției.
    
Lansarea romanului „Cumplite vremi” de Vladimir Beșleagă, la Librăria din Centru
13.10.2017, 17:39
Librăria din Centru a găzduit lansarea volumului „Cumplite vremi” de Vladimir Beșleagă,care a apărut la Editura Cartier în colecția Cartier popular, coordonată de Gheorghe Erizanu. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Librării din Centru la 12 octombrie, începând cu ora 18:15. A fost prezent un public numeros iar doritorii au avut posibilitatea să procure cartea în cele 4 volume ale sale la un preţ promoţional.
Muzeul de Științe Naturale al Universității de Stat din Moldova – locul unde natura e vie
27.09.2017
În percepția oamenilor, muzeul este locul vizitat cel mai frecvent de turiști și copii. Vrem să dezbatem această preconcepție. Muzeele nu sunt instituții prăfuite cu ghizi care încearcă să îți bage o informație în cap, ci mai degrabă o instituție ce contribuie la formarea tinerelor generații.
    
Gheorghe Stratan - naratorul unui volum-bijuterie de povești populare în versuri
09.08.2017, 12:07
Originar din satul pitoresc – Răciula, Călărași, poetul Gheorghe Stratan s-a afirmat prin cunoștințe, muncă și abnegație, în localitatea unde a creat și o frumoasă familie – Molești, r. Ialoveni.
(Galerie foto) Un recensământ subiectiv al bibliotecilor din Chișinău
31.07.2017
Într-o zi însorită de vară, echipa Stripozitive.eu a realizat un recensământ subiectiv al bibiliotecilor din Chișinău, într-o galerie foto care poate fi completată.
    
Vitalie Vovc: „Mă bucură succesul oricui”
14.07.2017, 11:44
Interviu cu publicistul Vitalie Vovc, stabilit de mai mulţi ani la Paris, în Franţa, autorul cărţii „Alertă oranj sau pe alocuri, viscole”, care va fi lansată la 27 iulie la Chişinău. Tema discuţiei pe care Vitalie Vovc a susținut-o cu Ecaterina Deleu vizează imaginea femeii migrante, dar şi a migranţilor, în general, în mass-media din Republica Moldova (şi din alte ţări) - cum s-au schimbat lucrurile în ultimii ani, în ce mod prejudecăţile din societate influenţează abordarea jurnalistică şi invers.
O placă cu un poem de Nicolae Dabija a fost dezvelită într-un oraș din Italia
10.07.2017
O placă cu unul dintre poemele poetului Nicolae Dabija a fost dezvelită recent în orașul italian Cervara di Roma, declarat la 5 iunie din acest an, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie, capitala Republicii Mondiale a Artiștilor, informează MOLDPRES.
    
Grafică de carte pentru copii de Lică Sainciuc la Muzeul Național de Artă al Moldovei
29.06.2017, 13:27
Ministerul Culturii și Muzeul Național de Artă al Moldovei anunță apropiata vernisare a expoziției de grafică de carte pentru copii a pictorului Lică Sainciuc. Vernisajul va avea loc marți, 4 iulie 2017, ora 15:00, la Muzeul Național de Arta de pe str. 31 August 1989 din Chișinău, iar expoziția va fi deschisă până la 3 septembrie.
Secvențe din filmele „Iona”, „Totul putea fi altfel” și „Ultima lună de toamnă” readuse în Chișinăul de astăzi
16.06.2017
După ce a adus pe Stiripozitive.eu imaginile din filmul „Omul merge după soare” (1961) pe străzile Chișinăului de astăzi, echipa de la „URMA ta” a teleportat secvențe din filmele „Ioana”, „Totul putea fi altfel” și „Ultima lună de toamnă” pe aceleași locuri ale capitalei de azi.
    
(Video) MILIARDELE DE LA BĂLȚI – de cuvinte din Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo”
14.06.2017, 09:31
Miliarde de litere, cuvinte, puncte, virgule, semne de exclamare și de întrebare… Formule, teoreme, algoritmi, dicționare, romane, volume de poezie, ziare și reviste… Milioane de texte, între care și cele mai frumoase create de umanitate… – toate acestea formează comoara Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), care se păstrează în Biblioteca Științifică, una dintre cele mai mari instituții de profil din țară.
Imaginile din filmul „Omul merge după Soare” (1961) aduse în Chișinăul de astăzi
08.06.2017
Echipa de la „URMA ta” a adus pe Stiripozitive.eu mai multe imagini din filmul poetic „Omul merge după Soare”, realizat în 1961 la „Moldova Film”, pe aceleași locuri și străzi ale Chișinăului de astăzi.   
    
(Infografic) Zece lucruri despre Biblioteca Universității din Bălți pe care, probabil, nu le știai
05.06.2017, 11:57
Pentru mulți, noțiunea „Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți” se asociază, volens-nolens, cu Biblioteca Științifică a acestei instituții. În timp, Biblioteca a devenit una dintre cele mai importante instituții de profil nu numai din regiunea de nord, ci și din țară. Considerată drept „inimă” a Universității, Biblioteca Științifică a fost, pe parcursul anilor, locul unde „au crescut” mai multe personalități. Pragul acestei instituții, în cei peste 72 de ani de activitate, a fost trecut de mii de studenți, iar importante personalități din Republica Moldova și din străinătate au participat la diverse evenimente culturale de aici și au apreciat importanța acestei instituții – una dintre cărțile de vizită a Universității din Bălți.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.