Cultură

Moldovan National Youth Orchestra duce muzica clasică și în stânga Nistrului
12.09.2019
Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) lansează un nou proiect cultural inedit - un turneu muzical complex și variat cu un parcurs total de circa 2.500 km. În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, orchestra va organiza 10 concerte pe ambele maluri ale Nistrului, dintre care nouă în stânga Nistrului.
    
Lelița Franța joacă sârba moldovenească
09.09.2019, 15:06
Concertul de închidere al turneului „Lelița Franța joacă sârba moldovenească” a avut loc recent, în curtea bisericii Sf. Dumitru din Chișinău, artiștii francezi și basarabeni au încântat audiența cu operele mai puțin cunoscute ale compozitorilor basarabeni ai secolului XX.
Dragoș Turea povestește despre cei zece ani în care a documentat „Grădina Sovietică”. Unde puteți viziona filmul la Chișinău?
03.09.2019
„Subiectul m-a ales pe mine, după ce bunica mi-a povestit despre experimentele secrete efectuate în agricultura Moldovei, în perioada sovietică”, povestește Dragoș Turea, regizorul din Moldova care, după zece ani de investigație intensă, lansează filmul „Grădina Sovietică”. Documentarul de lung-metraj a avut deja premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo. Deși premiera în Moldova va avea loc mai târziu, pe 14 septembrie, la inițiativa echipei Hai Moldova, îl puteți viziona într-o proiecție specială la IarmarEco.
    
Radu Rățoi a ocupat locul I la Cupa Mondială la Acordeon
21.08.2019, 14:55
Radu Rățoi este tânărul basarabean, care la vârsta de 20 de ani s-a clasat pe locul I la Cupa Mondiala la Acordeon (The INTERNATIONAL COMPETITION FOR ACCORDION SOLOISTS 2019).
Lansarea cărții „Vișinul baronului Münchhausen”, de Valeriu Turea
19.08.2019
Cartea „Vișinul baronului Münchhausen” de Valeriu Turea a fost lansată la Librăria din Centru, unde s-au adunat oamenii dragi ai autorului, scriitori, cât și prietenii din diasporă. Numită drept o carte de atmosferă, o îmbinare originală dintre cuvânt și imagini, noua apariție literară vine să aducă memorii, personaje și stări ale scriitorului, diplomatului și ziaristului Valeriu Turea.
    
Vezi programul celui mai tare festival de film documentar din Moldova, MOLDOX!
15.08.2019, 14:53
Crezi că documentarele au potențialul de a produce o schimbare socială? Atunci nu rata MOLDOX – cel mai progresist și accesibil festival internațional de film documentar din țară, care și în acest an îți aduce o selecție de pelicule actuale, inedite, motiv pentru care au adunat numeroase premii în palmares.
Imnul Republicii Moldova s-a auzit la deschiderea unui Festival Folcloric din Portugalia
31.07.2019
Localitatea Montargil, comuna Ponte de Sor din regiunea Alentejo, Portugalia, a organizat în perioada 20 – 21 iulie 2019, cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor, eveniment care face parte din seria proiectelor organizate de Primăria acestei localități împreună cu grupurile folclorice din regiune. De această dată, evenimentul a avut loc în amfiteatrul localității, loc cultural de valoare istorică.
    
(Video) Incluziune socială prin muzică: La La Play Voices 2019
29.07.2019, 18:45
Timp de șapte zile, 130 de copii din toată țara au participat în cadrul proiectului de incluziune socială prin muzică, La La Play Voices, inițiat de către dirijorul Moldovan National Youth Orchestra, Andriano Marian. Sprijinit financiar de către Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, proiectul muzical se află la cea de-a II-a ediție și s-a încheiat cu un concert susținut în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului.
Tineri originari din Moldova premiați la Festivalul Vienez de Artă
29.07.2019
Ion Breahna, Sergiu Zdanski și Magdalena Andritcaia sunt tinerii originari din Moldova care s-au clasat pe locuri de frunte pe una dintre cele mai mari scene de dans din lume, în cadrul Festival Vienez de Artă (Viena International Arts Festival). Festivalul a găzduit o serie de evenimente dedicate muzicii și dansului, inclusiv cea de-a opta ediție a Competiției Internaționale de Balet și Dans Contemporan.
    
Expoziție la Muzeul Național de Arte al Moldovei: Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere
24.07.2019, 12:30
La Muzeul Național de Arte a Moldovei, pe 5 iulie, a fost inaugurată expoziția Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere. Expoziţia prezintă 100 de măști din papier-maché din colecția privată a familiei artistului, cât și lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
Asociația Culturală MIORIȚA din Portugalia promovează tradițiile naționale
28.06.2019
Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni Miorița din Portugalia a reprezentat Republica Moldova în cadrul Zilelor Culturii. Organizatorii evenimentului au fost primăria orașului Barreiro, sectorul Seixalinho, Santo André și Verderena.
    
Lansarea volumului „A(II)Rh+eu & Apa.3D” de Emilian Galaicu-Păun
20.06.2019, 12:53
„Dialogie”, „trilingvism”, „carte în două cărți”, „o carte cu link-uri” – volumul A(II)Rh+eu & Apa.3D semnat de Emilian Galaicu-Păun a fost lansat recent la Librăria din Centru.
10 motive să mergi la Festivalul de muzică clasică DescOperă
07.06.2019
Festivalul de muzică clasică în aer liber, DescOPERĂ, oferă oportunitatea de a asculta opere ale unor compozitori notorii într-un mediu absolut special, dar și de a participa la activitățile organizate pe parcursul zilei în pensiunile și restaurantele din împrejurime. Vedeți mai jos 10 motive pentru care trebuie să rezervați bilete la unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.
    
Dansuri, cosplay și lecții de limba japoneză la Festivalul Bunkasai
01.06.2019, 18:00
Muzică tematică, bucătărie japoneză, dansul gheishelor, cosplay, jocuri video, origami anime și lecții de japoneză. Acestea sunt doar câteva din activitățile de care s-au putut bucura astăzi cei pasionați de cultura țării nipone.
Arta unește oameni la Festivalul Cronograf & Art Fusion
24.05.2019
La data de 23 mai a avut loc deschiderea Festivalului Cronograf & Art Fusion, muzica rock și hohotele oamenilor răsunau pe strada pietonală din Chișinău. Evenimentul se va desfășura timp de 4 zile, unde va fi loc pentru film, muzică și alte tipuri de artă.
    
Romanul „Spitalul de suflete” de Diana Farca, lansat la Chișinău
21.05.2019, 13:13
După ce în anul 2016 și-a lansat cartea „La limită”, Diana Farca a revenit la Chișinău cu cel de-al doilea roman, „Spitalul de suflete”, care a cucerit deja cititorii de peste Prut. Evenimentul de lansare a cărții a avut loc în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, alături de invitați și cititorii fideli.
DescOPERĂ: peste 500 de artiști și 3 zile de muzică bună
17.05.2019
De pe 14 până pe 16 iunie 2019, pentru al patrulea an consecutiv, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi va găzdui unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est: DescOPERĂ.
    
Bienala Internațională de Pictură
17.05.2019, 14:27
La data de 16 mai, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei, este inaugurată expoziția celei de-a VI-a ediții a Bienalei Internaționale de Pictură.
Scriitoarea Diana Farca lansează la Chișinău romanul „Spitalul de suflete”
13.05.2019
Tânăra scriitoare din România, Diana Farca, vine la Chișinău pentru a aduce mai aproape de publicul de aici cel mai recent roman, „Spitalul de suflete”. Pe data de 18 mai, ora 13:00, în incinta foișorului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc lansarea cărții.
    
Romanul „URMA PAȘILOR EI. Iulia Hasdeu între viaţă și nemurire” de Adriana Ungureanu a fost lansat la Chișinău
23.04.2019, 14:42
Pe 20 aprilie, într-o atmosferă primăvăratică, autoarea de peste Prut, Adriana Ungureanu a pornit împreună cu cititorii de la Chișinău pe urmele celei care a fost Iulia Hasdeu.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.