Cultură

„Valentin Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere”
19.11.2020
Expoziția vernisată an în incinta Muzeului Național de Artă a Moldovei are drept prilej împlinirea celor 100 de ani de la naștere a renumitei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu. Valentina Rusu-Ciobanu este cunoscută ca artista plastică care a reușit să treacă peste tipare și să lanseze o direcție nouă a formelor și culorilor.
    
Târgul meșterilor populari desfășurat cu ocazia sărbătorii „Hramul orașului Chișinău”
14.10.2020, 15:46
Astăzi, 14 octombrie 2020, cu ocazia sărbătorii „Hramul orașului Chișinău”, au fost organizate mai multe târguri în toate sectoarele municipiului. În centrul capitalei s-a desfășurat târgul meșterilor populari, iar în celelalte sectoare au fost organizate iarmaroace cu produse ecologice a producătorilor autohtoni.
Câștigătorii Campaniei de promovare a lecturii „Cărțile au gust”
10.10.2020
În perioada 12.08.2020-31.08.2020 s-a desfășurat Campania de promovare a lecturii „Cărțile au gust”, lansată de către Fondul Pentru Tinerii Orhei. Astăzi, 10.10.2020 au fost anunțați câștigătorii concursului aleși de către partenerii și autorii care au susținut campania.
    
Veta Ghimpu - Munteanu: „Această carte vine ca o datorie morală pentru mine”
09.10.2020, 17:09
„Melancolia dorului etern” este cartea lansată recent de Veta Ghimpu-Munteanu. Biblioteca „Onisifor Ghibu” de la Chișinău a fost gazda evenimentului la care au participat cei care au ajutat la scrierea cărții, cei care l-au cunoscut pe compozitorul Petre Teodrovici și cei care au fost curioși să-l cunoască dincolo de imaginea artistică.
„Melc” - noua poezie audio-vizuală lansată de Laura Muruzuc
19.08.2020
Laura Muruzuc, tânăra poetă care a emoționat juriul de la „Românii au Talent” în această primăvară, a lansat o nouă poezie audio-vizuală. Poezia poartă titlul ,,Melc” și are la baza ei ideea de fragilitatea umană. „Melc, melc, codobelc” este versul pe care îl fredonăm când suntem mici, poezia însă nu ne duce cu gândul doar la copilărie.
    
PLEASE HOLD THE LINE, cel de-al treilea documentar în regia lui Pavel Cuzuioc
09.06.2020, 15:47
Documentarul PLEASE HOLD THE LINE/AȘTEPTAȚI RĂSPUNSUL OPERATORULUI este o alegorie audio-vizuală a comunicării, o călătorie observațională în Estul Europei alături de câțiva tehnicieni și jonctori din telecomunicații. Fiecare dintre ei preia rolul de ghid al societății pe care o deservește, iar în fiecare dintre clienții lor descoperim un univers aparte.
VlogONcello Transylvania Tour, proiect unic de promovare a peisajelor culturale locale, pus în scenă de un tânăr artist, care va porni cu violoncelul la drum
29.05.2020
Joi, 28 mai 2020, se dă startul campaniei de strângere de fonduri pentru a transforma în realitate visul tânărului violoncelist Radu Croitoru. Este vorba de proiectul VlogONcello – Transylvania Tour, care a prins contur din dorința artistului de a porni la drum cu violoncelul său, doar din pasiunea pentru muzică și bucuria de a descoperi lumea din jur.
    
„Noaptea Europeană a Muzeelor 2020” - în regim online
20.05.2020, 12:52
Miercuri, 20 mai 2020, va avea loc un eveniment organizat cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor. Conform informațiilor plasate pe pagina de Facebook a evenimentului, acesta se va desfășura la ora 21:00 în regim online și presupune difuzarea unui „pod” virtual între trei bijuterii medievale: Cetatea Soroca, Cetatea Hotin și Cetatea Tighina. În acest an, turul virtual se desfășoară sub genericul „Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune”.
Concert „Europa la tine acasă” de Ziua Europei 2020: Împreună mai puternici, suntem solidari pentru sănătate!
11.05.2020
Cu prilejul Zilei Europei, la 9 mai 2020, atunci când Uniunea Europeană marchează 70 de ani de la Declarația Schuman, s-a desfășurat în mediul on-line un concert unic, susținut de „Moldovan National Youth Orchestra„ și proiectul „La La Play Voices”, cu participarea a 200 de muzicieni din Republica Moldova și Uniunea Europeană. În premieră, Ziua Europei este marcată în Republica Moldova timp de o lună la TV, Radio, on-line.
    
Atelier de discuții on-line axat pe educația la distanță – provocări și soluții în Republica Moldova
07.05.2020, 15:16
Profesori, manageri școlari, psihologi, experți, cercetători și oficiali din domeniul educației s-au reunit, la 6 mai 2020, pe platforma www.privesc.eu și pe Facebook – pe paginile Fundației Soros-Moldova și Privesc.eu, în cadrul unui atelier de discuții on-line, axat pe subiectul „Educația la distanță în condiții de pandemie: provocări și soluții”.
(FOTO) De Florii pe Instagram
13.04.2020
Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paști și simbolizează intrarea lui Iisus în cetatea Ierusalimului. Pe teritoriul țării noastre, cea mai răspândită modalitate de a omagia această tradiție este cea de a sfinți crenguțe de salcie care mai apoi sunt păstrate în casă. Vă propunem să urmăriți cum a fost sărbătoarea de Florii pe Instagram.
    
Stela Botez: „Miezul etno-romanului „Fata cu cobza” este dragostea împletită cu folclor”
25.02.2020, 14:26
Desfășurată pe data de 24 februarie, nu din întâmplare, lansarea etno-romanului „Fata cu cobza” scris de Stela Botez a unit iubitorii de tradiții moldovenești, dar și de carte, romanul în sine reușind să îmbine frumos dragostea cu tradițiile noastre moldovenești care sunt puse în valoarea în aceste pagini.
Evenimentele la care poți merge de ziua lui Mihai Eminescu
15.01.2020
Astăzi, 15 ianuarie 2020, se împlinesc 170 ani de la nașterea celui mai mare poet al neamului românesc – Mihai Eminescu. Cei care iubesc creația poetului pot merge la mai multe evenimente care au loc în oraș. Expoziții de carte rară, recitaluri, concerte inspirate din creația poetului sunt câteva sugestii pentru a reaminti de opera lui Mihai Eminescu.
    
Jocurile foamei de cuvinte: Lansarea cărții „π cuvânt” de Sergiu Beznițchi și Igor Guzun
09.12.2019, 17:12
Artcor a fost gazda unui eveniment deosebit - lansare a cărții „π cuvânt”, rezultat al colaborării dintre Sergiu Beznițchi și Igor Guzun. Autorii au împletit armonios rime și înțelesuri ale cuvintelor la care nu te aștepți.
„KALPASTHANA - Drumul vieţii. Momente fascinante”
29.11.2019
Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la vernisarea expoziției personale de tapiserie şi batik cu genericul „KALPASTHANA - Drumul vieţii. Momente fascinante” semnată de Alexandra Ciuhrai. Tapiseria şi Batikul – sunt unele din multiplele pasiuni ale personalităţii neordinare a protagonistei.
    
Vernisarea expoziției personale de pictură a Victoriei ROCACIUC
14.11.2019, 11:00
Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova vă invită la vernisarea expoziției personale de pictură a Victoriei ROCACIUC, artist plastic, pictor, profesor, doctor în studiul artelor, conferențiar cercetător, cercetător științific superior, Institutul Patrimoniului Cultural al MECC, cu genericul „Rapsodia expresivității”.
Expoziția „Dark nights, Bright stars” de Nadya Izosimova
01.11.2019
Întunericul e frumos și el. Acest mesaj vrea să ni-l transmită tânăra pictoriță Nadya Izosimova prin noua sa expoziție intitulată „Dark nights, bright stars”. Expoziția din cadrul centrului de dezvoltare a industriilor creative Artcor conține aproximativ 20 de lucrări unite de o temă semantică și grafică care te transpun într-o cu totul altă realitate.
    
Expoziție de pictură avangardistă
25.10.2019, 16:50
Inaugurarea expoziției lucrărilor lui Valeriu Sandu s-a desfășurat la Biblioteca Publică „B.P. Hasdeu”, pictorul reîntors în Moldova pentru o perioadă scurtă de timp și-a adunat tablourile de la primele lucrări create în atelierul marelui Andrei Sârbu, până în prezent.
Andrei Mudrea: „Mereu am visat să fac parte din lumea frumoasă a artei moderne”
18.10.2019
Figuri geometrice și gamă coloristică neordinară, astfel poate fi descrisă noua expoziție a marelui artist plastic Andrei Mudrea. Vernisată pe 17 octombrie, expoziția de pictură și artă obiect intitulată „Raze de lumină” a stârnit o mulțime de reacții atât în rândul vizitatorilor, cât și a criticilor de artă.
    
Expoziția aniversară „Culori din ghemurile Mamei”
15.10.2019, 17:00
O nouă expoziție marca Timotei Bătrânu așteaptă iubitorii de artă în cadrul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.