Cultură

Stela Botez: „Miezul etno-romanului „Fata cu cobza” este dragostea împletită cu folclor”
25.02.2020
Desfășurată pe data de 24 februarie, nu din întâmplare, lansarea etno-romanului „Fata cu cobza” scris de Stela Botez a unit iubitorii de tradiții moldovenești, dar și de carte, romanul în sine reușind să îmbine frumos dragostea cu tradițiile noastre moldovenești care sunt puse în valoarea în aceste pagini.
    
Evenimentele la care poți merge de ziua lui Mihai Eminescu
15.01.2020, 12:38
Astăzi, 15 ianuarie 2020, se împlinesc 170 ani de la nașterea celui mai mare poet al neamului românesc – Mihai Eminescu. Cei care iubesc creația poetului pot merge la mai multe evenimente care au loc în oraș. Expoziții de carte rară, recitaluri, concerte inspirate din creația poetului sunt câteva sugestii pentru a reaminti de opera lui Mihai Eminescu.
Jocurile foamei de cuvinte: Lansarea cărții „π cuvânt” de Sergiu Beznițchi și Igor Guzun
09.12.2019
Artcor a fost gazda unui eveniment deosebit - lansare a cărții „π cuvânt”, rezultat al colaborării dintre Sergiu Beznițchi și Igor Guzun. Autorii au împletit armonios rime și înțelesuri ale cuvintelor la care nu te aștepți.
    
„KALPASTHANA - Drumul vieţii. Momente fascinante”
29.11.2019, 11:47
Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la vernisarea expoziției personale de tapiserie şi batik cu genericul „KALPASTHANA - Drumul vieţii. Momente fascinante” semnată de Alexandra Ciuhrai. Tapiseria şi Batikul – sunt unele din multiplele pasiuni ale personalităţii neordinare a protagonistei.
Vernisarea expoziției personale de pictură a Victoriei ROCACIUC
14.11.2019
Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova vă invită la vernisarea expoziției personale de pictură a Victoriei ROCACIUC, artist plastic, pictor, profesor, doctor în studiul artelor, conferențiar cercetător, cercetător științific superior, Institutul Patrimoniului Cultural al MECC, cu genericul „Rapsodia expresivității”.
    
Expoziția „Dark nights, Bright stars” de Nadya Izosimova
01.11.2019, 17:32
Întunericul e frumos și el. Acest mesaj vrea să ni-l transmită tânăra pictoriță Nadya Izosimova prin noua sa expoziție intitulată „Dark nights, bright stars”. Expoziția din cadrul centrului de dezvoltare a industriilor creative Artcor conține aproximativ 20 de lucrări unite de o temă semantică și grafică care te transpun într-o cu totul altă realitate.
Expoziție de pictură avangardistă
25.10.2019
Inaugurarea expoziției lucrărilor lui Valeriu Sandu s-a desfășurat la Biblioteca Publică „B.P. Hasdeu”, pictorul reîntors în Moldova pentru o perioadă scurtă de timp și-a adunat tablourile de la primele lucrări create în atelierul marelui Andrei Sârbu, până în prezent.
    
Andrei Mudrea: „Mereu am visat să fac parte din lumea frumoasă a artei moderne”
18.10.2019, 15:19
Figuri geometrice și gamă coloristică neordinară, astfel poate fi descrisă noua expoziție a marelui artist plastic Andrei Mudrea. Vernisată pe 17 octombrie, expoziția de pictură și artă obiect intitulată „Raze de lumină” a stârnit o mulțime de reacții atât în rândul vizitatorilor, cât și a criticilor de artă.
Expoziția aniversară „Culori din ghemurile Mamei”
15.10.2019
O nouă expoziție marca Timotei Bătrânu așteaptă iubitorii de artă în cadrul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”.
    
Zilele Filmului Românesc la Chişinău îl omagiază pe actorul Ilarion Ciobanu
01.10.2019, 18:57
Un omagiu dedicat actorului român cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, o selecţie cu scurtmetraje de şcoală ale regizorilor noului cinema şi un film celebru pentru copii fac parte din programul celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc între 10 şi 13 octombrie la Centrul Cultural „Odeon” şi la AMTAP.
Au fost aleși câștigătorii Festivalului „48h Film Challenge. Way up!”
30.09.2019
Pe 29 septembrie, după 48 de ore de filmări și montaj, au fost aleși câștigătorii acestei ediții. În concurs au fost înscrise 6 echipe din Republica Moldova, una din Belarus și alta din Azerbaidjan, iar duminică seara scurtmetrajele au fost privite și de către spectatori.
    
„Dicționar Auafed 4” a fost lansat la Librăria din Centru
30.09.2019, 18:35
Doru Ciocanu și-a lansat, la Librăria din Centru, cel de-al patrulea Dicționar Auafed, „parte a unei serii foarte lungi de dicționare care vor urma să apară în număr din intervalul de la 800 la 4 miliarde”, după cum a precizat însuși autorul.
„Culorile toamnei”
28.09.2019
Masterclass-ul de acuarelă „Culorile toamnei”, ghidat de pictorul Adrian Moraru, s-a desfășurat recent la Biblioteca Națională. Aproximativ 20 de tineri, înregistrați prealabil, au beneficiat de un atelier de creație condus de pictorul Adrian Moraru, revenit acasă pentru o perioadă scurtă de timp.
    
De Reuniunea Teatrelor se privesc spectacole!
20.09.2019, 17:41
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a 5-a este plină de surprize. Pe lângă numeroase piese iconice, la data de 19 și 20 septembrie a avut loc premiera spectacolului radiofonic „Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii”.
Moldovan National Youth Orchestra duce muzica clasică și în stânga Nistrului
12.09.2019
Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) lansează un nou proiect cultural inedit - un turneu muzical complex și variat cu un parcurs total de circa 2.500 km. În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, orchestra va organiza 10 concerte pe ambele maluri ale Nistrului, dintre care nouă în stânga Nistrului.
    
Lelița Franța joacă sârba moldovenească
09.09.2019, 15:06
Concertul de închidere al turneului „Lelița Franța joacă sârba moldovenească” a avut loc recent, în curtea bisericii Sf. Dumitru din Chișinău, artiștii francezi și basarabeni au încântat audiența cu operele mai puțin cunoscute ale compozitorilor basarabeni ai secolului XX.
Dragoș Turea povestește despre cei zece ani în care a documentat „Grădina Sovietică”. Unde puteți viziona filmul la Chișinău?
03.09.2019
„Subiectul m-a ales pe mine, după ce bunica mi-a povestit despre experimentele secrete efectuate în agricultura Moldovei, în perioada sovietică”, povestește Dragoș Turea, regizorul din Moldova care, după zece ani de investigație intensă, lansează filmul „Grădina Sovietică”. Documentarul de lung-metraj a avut deja premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo. Deși premiera în Moldova va avea loc mai târziu, pe 14 septembrie, la inițiativa echipei Hai Moldova, îl puteți viziona într-o proiecție specială la IarmarEco.
    
Radu Rățoi a ocupat locul I la Cupa Mondială la Acordeon
21.08.2019, 14:55
Radu Rățoi este tânărul basarabean, care la vârsta de 20 de ani s-a clasat pe locul I la Cupa Mondiala la Acordeon (The INTERNATIONAL COMPETITION FOR ACCORDION SOLOISTS 2019).
Lansarea cărții „Vișinul baronului Münchhausen”, de Valeriu Turea
19.08.2019
Cartea „Vișinul baronului Münchhausen” de Valeriu Turea a fost lansată la Librăria din Centru, unde s-au adunat oamenii dragi ai autorului, scriitori, cât și prietenii din diasporă. Numită drept o carte de atmosferă, o îmbinare originală dintre cuvânt și imagini, noua apariție literară vine să aducă memorii, personaje și stări ale scriitorului, diplomatului și ziaristului Valeriu Turea.
    
Vezi programul celui mai tare festival de film documentar din Moldova, MOLDOX!
15.08.2019, 14:53
Crezi că documentarele au potențialul de a produce o schimbare socială? Atunci nu rata MOLDOX – cel mai progresist și accesibil festival internațional de film documentar din țară, care și în acest an îți aduce o selecție de pelicule actuale, inedite, motiv pentru care au adunat numeroase premii în palmares.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.