Cultură

La depănat povești
03.03.2019
Ajuns la cea de-a IV-a ediție, concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, desfășurat în cadrul Zilelor Creangă, a adunat de această dată circa 100 de elevi din mai multe licee din Chișinău. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, care organizează acest concurs, a creat toate condițiile necesare ca fiecare să-și poată spune povestea. Din cele două săli pline cu elevi, însoțiți de profesori și părinți, se tot auzeau voci de copii, mai mari și mai mici, care povesteau despre șotiile, năzbâtiile, peripețiile lor sau ale părinților și bunicilor.
    
Chipul femeii în arta plastică
27.02.2019, 16:58
O serie de lucrări de pictură şi grafică dedicată femeii au fost expuse la Muzeul Naţional de Artă, venită să consfinţească chipul femeii ca sursă nesecată de inspiraţie a spiritelor artistice.
Expoziție de pictură și fotografie „I’m Art’’.
20.02.2019
La data de 19 februarie 2019, la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”, a avut loc evenimentul de deschidere a expoziției de pictură și fotografie „I’m Art”. Aceasta cuprinde 40 de picturi și 30 de fotografii și este organizată de către Centru de Informații GENDERDOG-M, care este unica organizație din Moldova care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT.
    
O seară cu „Săgeţi” şi „Parodii”
18.02.2019, 14:28
Plină de amintiri și umor – așa s-a petrecut „Seara Poetică Petru Cărare”, dedicată apariţiei volumelor „Săgeţi” şi „Parodii”. Deși interzisă în timpul Uniunii Sovietice pentru caracterul său provocator care a indignat autorităţile anilor `70, cartea „Săgeţi” a adunat la re-lansarea sa nume notorii ale literaturii autohtone.
Vernisajul celor patru anotimpuri
14.02.2019
Sala cu Orgă a devenit gazda unui vernisaj , plin de farmec şi culoare ,al pictorului Alexandru Alavaţchi.
    
60 de ani de artă, cuprinși în brațele unei cărți
13.02.2019, 17:40
Criticul de artă Ludmila Toma a analizat şase decenii de pictură, grafică și sculptură și și-a prezentat viziunile în monografia sa „Procesul artistic în Republica Moldova (1940-2000)”, lansată recent la Muzeul Naţional de Artă. Volumul cuprinde ilustrarea, datarea şi expunerea viziunilor proprii asupra picturii, graficii şi sculpturii din perioada respectivă, dar şi o relatare a faptelor la care Ludmila Toma a fost martor ocular.
Alexei Colîbneac. Expoziţia aniversară
31.01.2019
La data de 29 ianuarie, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, a avut loc inaugurarea expoziţiei aniversare a lui Alexei Colîbneac.
    
Expoziţie de artă tradiţională chineză
30.01.2019, 17:27
La data de 30 ianuarie, în cadrul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei a avut loc deschiderea expoziţiei de arta tradiţională chineză.
Lansarea cărţii „Bomboane colorate” de Ana Onică
25.01.2019
La data de 25 ianuarie, în incinta Bibliotecii Naționale, a avut loc lansarea cărţii „Bomboane colorate” de Ana Onică.
    
Expoziție personală „Linie și culoare”
25.01.2019, 16:30
Pentru a ține piept frigului de afară și a vă încălzi sufletele cu ARTĂ, vă propunem spre atenție expoziția cuplului de artiști plastici Vitalie și Antonia Grișciuc.
National Geographic Photo Camp. Expoziția „Construind poduri între comunități”
22.01.2019
În primăvara lui 2018, Soroca a găzduit prima tabăra National Geographic în Moldova, organizată de Internews în Parteneriat cu National Geographic Society.
    
(video) 100 de cămăşi basarabene salvate de la dispariţie
17.01.2019, 14:04
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a devenit gazda unei expoziţii excepţionale a 100 de cămăşi tradiţionale. Cele 100 de cămăşi fiind refăcute după prototipul primar al elementelor portului tradiţional românesc.
Repertoriul spectacolelor din acest week-end
17.01.2019
Timpul de afară încă nu este favorabil pentru ieșiri în aer liber, de aceea, dacă încă nu știți cu ce să vă ocupați week-end-ul acesta, am creat o listă cu spectacolele ce vor avea loc în zilele de sâmbătă și duminică pentru a vă crea dispoziție pe tot parcursul săptămânii ce vine.
    
Repertoriul Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” pentru luna ianuarie
09.01.2019, 18:14
Ca de fiecare dată, toți iubitorii de artă sunt așteptați cu brațele deschise la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău pentru a vă bucura sufletul atât cu piese consacrate, cât și cu premiere. Pentru luna ianuarie, teatrul vă propune următoarele titluri.
De revelion ne apropiem sufletește
31.12.2018
Tradiții și obiceiuri, acestea sunt calitățile pe care le pun în valoare locatarii unei curți din capitală. De la mic la mare, cu toții se adună în fiecare an pe terenul din curtea blocului pentru a sărbători revelionul într-o ambianță călduroasă și familială.Concert inedit cu muzică, dansuri, urături, colinde, tradiții frumoase și multă voie bună, sunt doar câteva mici plăceri de care au avut parte cei prezenți la eveniment.
    
Lectură și valori pentru diaspora elenă
29.11.2018, 14:34
Pe 27 noiembrie Uniunea Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis” în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Grecia, au lansat un nou proiect, „Biblioteca comunității noastre”.
Expoziţia personală a lui Ioan Grecu: Metamorfoza formelor concise în gânduri subtile
12.11.2018
La data de 8 octombrie la Muzeul Naţional de Arte a avut loc evenimentul de deschidere a expoziţiei sculptorului Ioan Grecu „Începuturi+1, 1990-1999”.
    
(Video) Vocea femeilor se poate face auzită și prin artă: expoziția „Art of Painting” de Adriana Luca
15.10.2018, 18:30
Adriana Luca este o tânără din Moldova care demonstrează că vocea femeilor se poate face auzită și prin artă, folosind diplomația populară. Adriana Luca care este una dintre participantele la Academia de Liderism Feminin, a vernisat recent în Grădina Publica Ștefan cel Mare și Sfânt o expoziție de pictură despre care spune că a fost „un vis care s-a împlinit”.
(Video) „Dați totul la o parte ca să văd”: antologia versului brut al lui Eugen Cioclea
12.10.2018
La data de 11 octombrie 2018, la Librăria din Centru a fost lansată antologia „Daţi totul la o parte ca să văd” cu poemele lui Eugen Cioclea, alese de Emilian Galaicu-Păun. Este o carte omagiu, adusă nonconformistului Eugen Cioclea, iar ediția face parte din „Cartier de colecţie”.
    
Eveniment consacrat limbii române în contextul Zilei Europene a Limbilor în Austria
11.10.2018, 16:14
Un eveniment inedit a fost organizat în capitala Austriei de către Centrul Lingvistic al Universității din Viena, cu genericul „Europäischer Tag der Sprachen“ - „Ziua Europeană a Limbilor”, având ca scop promovarea diversității lingvistice și culturale a Uniunii Europene.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.