Cultură

(Galerie foto) Jazz și Poezie sau Poezie și Jazz
04.08.2017
Eveniment organizat de Atelierul de poezie si proza Vlad Iovita condus de Dumitru Crudu și formația Folk Reverse Jazz Trio. Vor suna piese din albumul nou Folk Reverse și se va citi poezie.
    
(Video) Lansarea cărții „Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole” de Vitalie Vovc
28.07.2017, 15:33
Librăria din Centru a găzduit, la Chișinău, la 27 iulie 2017, lansarea volumului „Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole”, apărut la Editura Prut.
Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia
26.06.2017
Sâmbătă, 24 iunie 2017, în oraşul Mestre, Italia, a avut loc lansarea cărţii „Fântâni fără ciutură", de Dina Ciocanu. Acest eveniment de suflet a adunat moldoveni atât din mai multe oraşe ale Italiei: Verona, Bologna, Padova, cât și din din SUA.
    
Expoziţia fotografica „Orașul”: 44 de imagini cu orașe vesele, triste, preocupate
20.06.2017, 10:12
Uniunea Artiștilor Fotografi din Republica Moldova a reunit, într-o expoziție de fotografii „ORAȘUL”, vernisată la 15 iunie la Palatul Feroviarilor din Chișinău, 44 de imagini cu orașe așa cum sunt ele: triste, vesele, nesăbuite, preocupate, incitante.
Festivalul muzicii clasice în aer liber descOPERĂ a adunat aproape 5 mii de admiratori
12.06.2017
În perioada 9-11 iunie a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului de muzică Clasică în aer liber „DescOPERĂ”. Evenimentul a avut loc la Butuceni, Orheiul Vechi, unde au răsunat acorduri de, Bach, Dvorak, Smetana, Verdi, Strauss, Bizet și Wagner într-un amfiteatru natural. Aproape cinci mii de oameni au participat la festivalul descOPERĂ din acest an.
    
Jurnalistul Valeriu Reniţă a lansat romanul „Cromozomul XXI”
10.06.2017, 10:15
Un roman intitulat „Cromozomul XXI” în limba rusă a lansat vineri jurnalistul Valeriu Reniţă în incinta Biroului Relaţii Interetnice din Chişinău. Evenimentul s-a produs la mai puţin de un an de la lansarea volumului „Visătorul de pe gazon” de același autor, carte-valet (în română și rusă), apărută la Editura „Cartier” în colecția pentru adolescenți „Verde”, informează MOLDPRES.
DescOPERĂ – cel mai inedit festival de muzică clasică din Moldova
07.06.2017
Pregătirile pentru a doua ediție a DescOPERĂ - Festival de Muzică Clasică în aer liber de la Butuceni, Orheiul Vechi sunt pe ultima sută de metri. În perioada 9-11 iunie în Rezervația natural – culturală Orheiul Vechi vor răsuna acorduri de Wagner, Bach, Verdi și Strauss într-un amfiteatru natural.
    
Festivalul descOPERĂ – Festival de Muzică Clasică în aer liber, ediția a doua | Invitație pentru presă
01.06.2017, 09:16
Conferința de presă de anunțare a celei de-a doua ediții a Festivalului descOPERĂ – Festival de Muzică Clasică în aer liber de la Butuceni va avea loc vineri, 2 iunie 2017, ora 9.30 - 11.00, la Teatrul de vară, localitatea Butuceni, Rezervația natural - culturală „Orheiul Vechi".
(Video) Gala absolvenților 2017 |Liceul „Spiru Haret”
31.05.2017
Probabil deja cunoașteți că Liceul „Spiru Haret” din Chișinău a renunțat la careul solemn închinat „Ultimului sunet”. În schimb, aceștia au organizat și în acest an „Gala absolvenților”, unde elevii din clasa a 9-a și a 12-a au prezentat numere artistice și au venit cu mesaje de mulțumire pentru profesori.
    
CRONOGRAF&Music unește muzica și filmul
29.05.2017, 14:35
Festivalul Internaţional de Film „CRONOGRAF” a venit cu o nouă dimensiune atât pentru publicul local cât și pentru oaspeții capitalei. „CRONOGRAF&Music” este evenimentul ce va bucura timp de patru zile persoanele pasionate de film documentar și pe cei ce au un interes aparte față de muzică.
Asociația Miorița la Forumul Municipal Intercultural din Lisabona
25.05.2017
Timp de două zile, pe 20 și 21 mai, Forumul Municipal Intercultural a transformat centrul capitalei portugheze într-un spațiu al dialogului, al dezbaterilor, al reflecțiilor. S-a vorbit despre migrație și diversitatea interculturală, iar Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni din Portugalia „Miorița” a participat și ea la acest forum.
    
Culoare și distracție la cel mai dulce festival
23.05.2017, 11:05
Cel mai dulce festival din Estul Europei s-a desfășurat duminică în capitală. La cea de-a cincea ediție a festivalului „Mai Dulce”, atât locuitorii capitalei cât și oaspeții acesteia, au avut parte de cele mai gustoase deserturi făcute cu măiestrie de cele mai iscusite gospodine din țară.
La Chișinău s-a desfășurat Noaptea Europeană a Muzeelor
22.05.2017
Noaptea Europeană a Muzeelor a avut loc sâmbătă seara la Chișinău. Cu această ocazie în capitală s-au desfășurat mai multe activități menite să promoveze valorile culturale și să încurajeze mersul la muzeele din țară.
    
(Video) Conferința „Canonul generațiilor” dedicată „Zilei Literaturii Române” la „L.T. „Spiru Haret”
18.05.2017, 11:10
Perioada 16-19 mai 2017 este dedicată „Zilelor Literaturii Române”, marcate prin conferinţe, lecturi publice, sesiuni de autografe şi dezbateri, organizate de Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Editura Cartier. La 17 mai Liceul Teoretic „Spiru Haret” a găzduit conferința „Canonul generațiilor. Ce rămâne și cum alegem” de Dan Coman, Em. Galaicu-Păun, Radu Vancu - autori ai antologiilor „Cartier de colecție” - B. Fundoianu, Ilarie Voronca și Alexandru Mușina.
(Video) Cea de-a XXI-a ediție a Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret
12.05.2017
Promovarea cărților de valoare se desfășoară și în acest an în cadrul Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XXI-a dedicată marelui scriitor Ion Creangă. În acest an sunt prezente peste 110 edituri și distribuitori de carte din nouă țări. Expoziția va dura până pe data de 14 mai.
    
(Video) Combinație de picto-poezie realizată de soții Pilchin și Vasile Botnaru
05.05.2017, 15:39
Cărți poștale de epocă uitate pe un raft, semnate de soții Maria și Ivan Pilchin, având pe verso, desene realizate în vin și cafea de ziaristul Vasile Botnaru au fost lansate la MoldEco. Proiectul se numește „12 clipe, 12 zile, 12 luni”, iar vederile conțin 24 de poeme scrise atât în limba română, cât și în limba rusă. Nu sunt traduceri, ci poeme independente.
(Galerie foto) „Festivalul Ouălor Încondeiate” din inima Lisabonei
24.04.2017
„Că Lisabona în sine este o poveste, una frumos scrisă, e lucru ştiut. O poveste în care, mai presus de orice, predomină autenticitatea. Nu luxul. Nu extravaganța. Predomină lucrurile simple, fireşti, atmosfera tradiţională. Ai savori, culori, culturi, tradiţii, etnii”, scrie într-un text emoționant Stella Verega despre „Festivalul Ouălor Încondeiate”, ajuns la ediția a treia și desfășurat pe Praça Martim Moniz din Lisabona.
    
(Video) 17 creatoare de ii și-au arătat MăiestrIA
13.04.2017, 17:05
Art-salon molDeco și Asociația Klumea au lansat pe 12 aprilie o expoziție inedită – MăiestrIA. Este o expoziție-concurs pentru autoarele de ii din Republica Moldova, având drept scop reînvierea tradiției de a coase manual cu folos și semnificație, precum și reorientarea spre costumul popular autentic.
Premiul Observator Cultural 2017 pentru Eseistică/Publicistică a fost obţinut de Vasile Ernu pentru „Bandiţii”
06.04.2017
„Bandiții” – al doilea volum din „Mica trilogie a marginalilor” – i-a adus scriitorului contemporan Vasile Ernu, Premiul Observator Cultural 2017 pentru Eseistică/Publicistică. Asta după ce „Sectanţii” a luat în 2016 premiul „Matei Brîncoveanu” pentru Literatură. După patru nominalizări, Vasile Ernu a reușit în numai patru luni de la lansarea celui de-al doilea volum, să fie votat unanim de juriul de specialitate. Acest fapt îl onorează și-l obligă în același timp.
    
MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual
03.04.2017, 13:34
Vă invităm cu drag la un eveniment inedit – lansarea expoziției MăiestrIA, organizată de art-salon molDeco și Asociația Klumea. Este o expoziție-concurs pentru autoarele de ii din Republica Moldova, având drept scop reînvierea tradiției de a coase manual cu folos și semnificație, precum și reorientarea spre costumul popular autentic.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.