Cultură

Vezi programul celui mai tare festival de film documentar din Moldova, MOLDOX!
15.08.2019
Crezi că documentarele au potențialul de a produce o schimbare socială? Atunci nu rata MOLDOX – cel mai progresist și accesibil festival internațional de film documentar din țară, care și în acest an îți aduce o selecție de pelicule actuale, inedite, motiv pentru care au adunat numeroase premii în palmares.
    
Imnul Republicii Moldova s-a auzit la deschiderea unui Festival Folcloric din Portugalia
31.07.2019, 11:43
Localitatea Montargil, comuna Ponte de Sor din regiunea Alentejo, Portugalia, a organizat în perioada 20 – 21 iulie 2019, cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor, eveniment care face parte din seria proiectelor organizate de Primăria acestei localități împreună cu grupurile folclorice din regiune. De această dată, evenimentul a avut loc în amfiteatrul localității, loc cultural de valoare istorică.
(Video) Incluziune socială prin muzică: La La Play Voices 2019
29.07.2019
Timp de șapte zile, 130 de copii din toată țara au participat în cadrul proiectului de incluziune socială prin muzică, La La Play Voices, inițiat de către dirijorul Moldovan National Youth Orchestra, Andriano Marian. Sprijinit financiar de către Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, proiectul muzical se află la cea de-a II-a ediție și s-a încheiat cu un concert susținut în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului.
    
Tineri originari din Moldova premiați la Festivalul Vienez de Artă
29.07.2019, 12:53
Ion Breahna, Sergiu Zdanski și Magdalena Andritcaia sunt tinerii originari din Moldova care s-au clasat pe locuri de frunte pe una dintre cele mai mari scene de dans din lume, în cadrul Festival Vienez de Artă (Viena International Arts Festival). Festivalul a găzduit o serie de evenimente dedicate muzicii și dansului, inclusiv cea de-a opta ediție a Competiției Internaționale de Balet și Dans Contemporan.
Expoziție la Muzeul Național de Arte al Moldovei: Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere
24.07.2019
La Muzeul Național de Arte a Moldovei, pe 5 iulie, a fost inaugurată expoziția Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere. Expoziţia prezintă 100 de măști din papier-maché din colecția privată a familiei artistului, cât și lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
    
Asociația Culturală MIORIȚA din Portugalia promovează tradițiile naționale
28.06.2019, 17:33
Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni Miorița din Portugalia a reprezentat Republica Moldova în cadrul Zilelor Culturii. Organizatorii evenimentului au fost primăria orașului Barreiro, sectorul Seixalinho, Santo André și Verderena.
Lansarea volumului „A(II)Rh+eu & Apa.3D” de Emilian Galaicu-Păun
20.06.2019
„Dialogie”, „trilingvism”, „carte în două cărți”, „o carte cu link-uri” – volumul A(II)Rh+eu & Apa.3D semnat de Emilian Galaicu-Păun a fost lansat recent la Librăria din Centru.
    
10 motive să mergi la Festivalul de muzică clasică DescOperă
07.06.2019, 12:19
Festivalul de muzică clasică în aer liber, DescOPERĂ, oferă oportunitatea de a asculta opere ale unor compozitori notorii într-un mediu absolut special, dar și de a participa la activitățile organizate pe parcursul zilei în pensiunile și restaurantele din împrejurime. Vedeți mai jos 10 motive pentru care trebuie să rezervați bilete la unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.
Dansuri, cosplay și lecții de limba japoneză la Festivalul Bunkasai
01.06.2019
Muzică tematică, bucătărie japoneză, dansul gheishelor, cosplay, jocuri video, origami anime și lecții de japoneză. Acestea sunt doar câteva din activitățile de care s-au putut bucura astăzi cei pasionați de cultura țării nipone.
    
Arta unește oameni la Festivalul Cronograf & Art Fusion
24.05.2019, 14:11
La data de 23 mai a avut loc deschiderea Festivalului Cronograf & Art Fusion, muzica rock și hohotele oamenilor răsunau pe strada pietonală din Chișinău. Evenimentul se va desfășura timp de 4 zile, unde va fi loc pentru film, muzică și alte tipuri de artă.
Romanul „Spitalul de suflete” de Diana Farca, lansat la Chișinău
21.05.2019
După ce în anul 2016 și-a lansat cartea „La limită”, Diana Farca a revenit la Chișinău cu cel de-al doilea roman, „Spitalul de suflete”, care a cucerit deja cititorii de peste Prut. Evenimentul de lansare a cărții a avut loc în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, alături de invitați și cititorii fideli.
    
DescOPERĂ: peste 500 de artiști și 3 zile de muzică bună
17.05.2019, 16:29
De pe 14 până pe 16 iunie 2019, pentru al patrulea an consecutiv, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi va găzdui unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est: DescOPERĂ.
Bienala Internațională de Pictură
17.05.2019
La data de 16 mai, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei, este inaugurată expoziția celei de-a VI-a ediții a Bienalei Internaționale de Pictură.
    
Scriitoarea Diana Farca lansează la Chișinău romanul „Spitalul de suflete”
13.05.2019, 11:48
Tânăra scriitoare din România, Diana Farca, vine la Chișinău pentru a aduce mai aproape de publicul de aici cel mai recent roman, „Spitalul de suflete”. Pe data de 18 mai, ora 13:00, în incinta foișorului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc lansarea cărții.
Romanul „URMA PAȘILOR EI. Iulia Hasdeu între viaţă și nemurire” de Adriana Ungureanu a fost lansat la Chișinău
23.04.2019
Pe 20 aprilie, într-o atmosferă primăvăratică, autoarea de peste Prut, Adriana Ungureanu a pornit împreună cu cititorii de la Chișinău pe urmele celei care a fost Iulia Hasdeu.
    
Reînnoiește biblioteca la Salonului Internațional de Cartea pentru Copii și Tineret
11.04.2019, 16:04
În perioada 11-14 aprilie, în incinta C.I.E Moldexpo, circa 100 de edituri din țară și de peste hotare își prezintă noutățile editoriale în cadrul Salonului Internațional de Cartea pentru Copii și Tineret, ediția a XXIII-a.
Adriana Ungureanu lansează cartea „URMA PAȘILOR EI. Iulia Hasdeu între viaţă și nemurire”
08.04.2019
Pe 20 aprilie, ora 13:00, Adriana Ungureanu va lansa cartea „URMA PAȘILOR EI. Iulia Hasdeu între viaţă și nemurire”, dedicată personalității literare Iulia Hasdeu.
    
„Descoperă Moldova Rurală” – târg de promovare a produselor autohtone
03.04.2019, 19:26
La data de 3 aprilie 2019 scuarul Palatului Republicii s-a transformat într-un adevărat târg de artizanat al producătorilor autohtoni, de la articole vestimentare și bucate până instrumente muzicale și obiecte de decor.
Hai la teatru!
02.04.2019
Săptămâna bună se cunoaște de la început... sau după evenimentele pe care le avem în agendă. Teatrele din capitală își continuă stagiunile, așa că noi îți recomandăm câteva spectacole pe care le puteți viziona în această săptămână.
    
La depănat povești
03.03.2019, 21:04
Ajuns la cea de-a IV-a ediție, concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, desfășurat în cadrul Zilelor Creangă, a adunat de această dată circa 100 de elevi din mai multe licee din Chișinău. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, care organizează acest concurs, a creat toate condițiile necesare ca fiecare să-și poată spune povestea. Din cele două săli pline cu elevi, însoțiți de profesori și părinți, se tot auzeau voci de copii, mai mari și mai mici, care povesteau despre șotiile, năzbâtiile, peripețiile lor sau ale părinților și bunicilor.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.