Cultură

De revelion ne apropiem sufletește
31.12.2018
Tradiții și obiceiuri, acestea sunt calitățile pe care le pun în valoare locatarii unei curți din capitală. De la mic la mare, cu toții se adună în fiecare an pe terenul din curtea blocului pentru a sărbători revelionul într-o ambianță călduroasă și familială.Concert inedit cu muzică, dansuri, urături, colinde, tradiții frumoase și multă voie bună, sunt doar câteva mici plăceri de care au avut parte cei prezenți la eveniment.
    
Lectură și valori pentru diaspora elenă
29.11.2018, 14:34
Pe 27 noiembrie Uniunea Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis” în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Grecia, au lansat un nou proiect, „Biblioteca comunității noastre”.
Expoziţia personală a lui Ioan Grecu: Metamorfoza formelor concise în gânduri subtile
12.11.2018
La data de 8 octombrie la Muzeul Naţional de Arte a avut loc evenimentul de deschidere a expoziţiei sculptorului Ioan Grecu „Începuturi+1, 1990-1999”.
    
(Video) Vocea femeilor se poate face auzită și prin artă: expoziția „Art of Painting” de Adriana Luca
15.10.2018, 18:30
Adriana Luca este o tânără din Moldova care demonstrează că vocea femeilor se poate face auzită și prin artă, folosind diplomația populară. Adriana Luca care este una dintre participantele la Academia de Liderism Feminin, a vernisat recent în Grădina Publica Ștefan cel Mare și Sfânt o expoziție de pictură despre care spune că a fost „un vis care s-a împlinit”.
(Video) „Dați totul la o parte ca să văd”: antologia versului brut al lui Eugen Cioclea
12.10.2018
La data de 11 octombrie 2018, la Librăria din Centru a fost lansată antologia „Daţi totul la o parte ca să văd” cu poemele lui Eugen Cioclea, alese de Emilian Galaicu-Păun. Este o carte omagiu, adusă nonconformistului Eugen Cioclea, iar ediția face parte din „Cartier de colecţie”.
    
Eveniment consacrat limbii române în contextul Zilei Europene a Limbilor în Austria
11.10.2018, 16:14
Un eveniment inedit a fost organizat în capitala Austriei de către Centrul Lingvistic al Universității din Viena, cu genericul „Europäischer Tag der Sprachen“ - „Ziua Europeană a Limbilor”, având ca scop promovarea diversității lingvistice și culturale a Uniunii Europene.
Seara filmului moldovenesc la Viena
11.10.2018
Chiar dacă sunt departe de casă, moldovenii nu uită niciodată de unde au pornit și cu fiecare ocazie, arată lumii frumusețea plaiului natal: acesta a fost laitmotivul unor evenimente recente de la Viena, printre care și „Seara filmului moldovenesc”.
    
„Vin din sufletul Moldovei”
08.10.2018, 18:59
La data de 6-7 octombrie 2018, în Piața Marii Adunări Naționale, a avut loc Ziua Națională a Vinului. În cea de-a XVII-a ediție, un număr record de 60 de producători vinicoli au promovat cultul vinului moldovenesc.
„Citim cărţi nu ca să fim deştepţi, ci ca să facem lucruri deştepte”
05.10.2018
La data de 4 octombrie 2018 la Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc lansarea cărții „Vinil Collection” de Igor Guzun. Lume bună, cărți, vin și Vinil, toate și-au găsit locul în mansarda muzeului. Cartea „Vinil Collection” curpinde o colecție de texte scurte axate pe momente emoționante care pot fi prezente în viața unui om: copilărie, tinerețe și batrânețe.
    
Cele mai de succes filme românești, la a patra ediție a Zilelor Filmului Românesc Chişinău
25.09.2018, 14:13
Șapte dintre cele mai de succes filme româneşti noi, realizate de regizori precum Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu, Florin Şerban, Daniel Sandu, Ana Lungu şi Hadrian Marcu și selectate la mari festivaluri internaţionale, vor putea fi văzute la Zilele Filmului Românesc (ZFR) de la Chişinău.
(Video) Avanpremiera cărții VINIL COLLECTION de Igor Guzun
04.09.2018
Încrederea este singurul sinonim adecvat pentru fundament. În baza încrederii se construiește, o lucrare, o carte, o relație, o viață, iar oamenii contribuie la înmulțirea faptelor bune și frumoase.
    
(Video) CARTE ȘI VIN cu scriitoarea Lilia Bicec
23.08.2018, 15:23
Scriitoarea originară din Moldova, Lilia Bicec, care locuiește și creează în Italia, a revenit pentru câteva zile acasă pentru a împărtăși bucuria apariției unei noi cărți.
Galerie de Artă Modernă: Andrei Mudrea
13.08.2018
Vino să vezi o adevărată comoară, ascunsă chiar în centrul Chișinăului. Descoperă o colecție de lucrări originale și unice care sfidează așteptările și concepțiile despre Arta Modernă din Republica Moldova și nu doar.
    
Seară de muzică și vin: Radu Zaplitnîi & Violeta Grecu, 9 august 2018
08.08.2018, 13:01
Radu Zaplitnîi (acordeon) & Violeta Grecu (voce) - doi artiști originari din Republica Moldova care și-au câștigat renumele internațional la Veneția, în Italia, revin în aceste zile acasă pentru a susține o seară de muzică și vin.
Atelier pentru copii Designed by Me
07.08.2018
Trăiește din plin ultima lună de vară alături de ZIPhouse la o serie de ateliere creative pentru copii, unde într-o atmosferă jucăușă și plăcută vom da frâu liber imaginației și vom creea decorațiuni hand-made ce îți vor aminti de clipele deosebite petrecute în timpul vacanței.
    
Şcoala de vară cu pictoriţa Cezara Kolesnik: „Claude Monet - sursele picturii moderne”
06.08.2018, 11:33
În perioada 7-11 august 2018, la Şcoala de Artă „Ion şi Doina Aldea Teodorovici” din oraşul Corneşti, Ungheni, se desfășoară atelierele practice pentru copii şi adulţi, în cadrul proiectului „Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik: „Claude Monet - sursele picturii moderne”. Iar a doua etapă va avea loc la Chişinău, la Biblioteca Naţională.
Corul de cameră „Credo” a obținut premiul II la Festivalul-Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” de la Iași
09.07.2018
Corul de cameră „Credo” al Departamentului Trupelor de Carabinieri a participat cu succes în cadrul Festivalului-Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, organizat de către Asociația „Iubire și Încredere” Iași în partenereriat cu Primăria Municipiului Iași, prin compartimentul Centenar, în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași 2017-2020.
    
AL 6-LEA AN DE IA MANIA! Legendele de pe Nistru învie pe 8 iulie 2018 la Holercani!
05.07.2018, 14:58
Noutatea acestei ediții a Festivalului „Ia Mania” este lansarea cărții „POVEȘTI ȘI LEGENDE DE PE NISTRU”, scrisă de echipa K Lumea.
Povești și legende de pe Nistru au fost adunate într-o carte inedită
25.06.2018
Știați de Știma Nistrului, povestea de dragoste a lui Laur și Teia sau de legenda întemeierii satului Tîrnauca? Douăzeci de povești și legende culese de la locuitorii satelor Holercani, amplasat pe malul drept și Tîrnauca, de pe malul stâng, au fost adunate în cartea „Povești și legende de pe Nistru”. A fost posibil datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.
    
Află care sunt impresiile Svetlanei Matvievici, autoarea blogului Orheianca.eu, despre festivalul DescOPERĂ
20.06.2018, 15:02
Festivalul DescOPERĂ face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru" și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a brandului național Vinul Moldovei.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.