Prima pagină / Oameni / Societate

Societate

Cristina Berlinschii, despre importanța încurajării tinerilor alegători și conștientizarea impactului participării la vot a acestora
18.11.2020
„Fiind interesată de promovarea democrației participative și implicată în activități de dezvoltare educațională și comunitară, să contribui la facilitarea accesului la educația electorală și să încurajez activismul și participarea la vot a tinerilor a venit ca o continuitate a activităților pe care le desfășor”, afirmă Cristina Berlinschii.
    
Dorina Baltag, despre Sofa Talks și punțile de legătură dintre diasporă și cei de acasă
06.11.2020, 14:10
Cunoaște-i pe moldovenii din diasporă care unesc și ajută comunitatea cu informații relevante despre tot ce înseamnă #acasă. Dorina Baltag este una dintre aceste persoane care oferă punți de legătură moldovenilor stabiliți peste hotare. Tânăra locuiește în Regatul Țărilor de Jos, a fondat organizația „Noroc Olanda” - o comunitate a moldovenilor de acolo, iar unul dintre proiecte este Sofa Talks.
Natalia Postolachi, director executiv al AO CASMED: „Noi mergem pe principiul că dacă sunt lucruri imposibil de realizat, noi să demonstrăm că se poate de realizat. În acest sens, ne-am propus să găsim soluții inovative pentru a face schimbări”
20.10.2020
Natalia Postolachi este director executiv al Asociației Obștești „Centrul de Asistență Socio-Medicală la Domiciliu” (CASMED). În acest interviu, aceasta ne-a relatat despre necesitatea organizațiilor prestatoare de servicii, scopul acestora, dar și provocările cu care se confruntă la nivel local, dar și național.
    
Victoria Secu: „Oamenii au nevoie de servicii sociale”
06.10.2020, 09:47
Victoria Secu este Director executiv al Asociației Obștești „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din raionul Criuleni. În acest material, ne-a povestit despre importanța prestării serviciilor sociale pentru diferite categorii de populație și despre nevoia creării și menținerii parteneriatelor dintre societatea civilă și administrațiile publice astfel încât serviciile sociale să ajungă la fiecare om, la fiecare familie care are nevoie de acestea.
(VIDEO) Gala finală a tinerilor antreprenori din orașul Orhei
01.10.2020
În urmă cu doi ani, echipa Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei, a dat startul unui Program Raional de Instruire, Grantare și Mentoring. După doi ani de la implementarea proiectului, echipa fondului a organizat un eveniment final pentru tinerii antreprenori.
    
(VOX) Despre proiectele care oferă granturi pentru tinerii antreprenori
29.09.2020, 15:01
Foarte des auzim faptul că o anumită Fundație susține tinerii antreprenori. Participând la diferite proiecte, tinerii primesc granturi cu ajutorul cărora ulterior dezvoltă o afacere. Echipa noastră a fost curioasă să afle ce părere au cetățenii despre astfel de proiecte implementate în Republica Moldova.
(VOX) Situații amuzante din viața de zi cu zi
12.08.2020
Oamenii și lucrurile pozitive din viața lor sunt sursele noastre de inspirație. Astăzi, echipa noastră a decis să provoace oamenii să-și împărtășească gândurile și întâmplările pozitive din viața lor. Dacă și tu crezi că ai o istorie amuzantă care poate inspira și alte persoane, lasă un comentariu pe rețelele noastre sociale.
    
(VOX) Ce ar face moldovenii dacă s-ar afla timp de o zi în pielea unei persoane de sex opus
28.07.2020, 12:00
De multe ori femeile sau bărbații spun că dacă ar fi fost în locul unei persoane de sex opus într-o anumită situație ar fi acționat diferit. Echipa noastră a fost curioasă să afle totuși, ce ar face moldovenii dacă s-ar afla timp de o zi în pielea unei persoane de sex opus, iar răspunsurile le puteți vedea în acest material.
Svetlana Izbaş: „A fi educat în spiritul gândirii critice înseamnă să ripostezi influenţei agresive a campaniilor de dezinformare”
27.07.2020
Svetlana Izbaş, traineră certificată în domeniul educaţiei media din or. Melitopol, Ucraina, este familiarizată cu numeroase instrumente online. Le mânuieşte cu dibăcie, fiind mereu deschisă către noi experienţe. Invitată în calitate de expertă şi mentoră la cea de-a şasea ediţie a hackathonului Puterea a cincea, cu tema Educaţie media: analizăm, conştientizăm, creăm, Svetlana Izbaş este convinsă că, pentru a fi un consumator de media avizat, este necesar să-ţi antrenezi în permanenţă gândirea critică şi să stăpâneşti instrumentele de analiză a produselor media. În cadrul evenimentului, ea este dispusă să-şi împărtăşească experienţa în domeniul instruirii educaţiei media prin intermediul tehnologiilor informaţionale.
    
(VOX) Motive pentru a rămâne în Republica Moldova
13.07.2020, 11:23
Se presupune că perioada de pandemie a schimbat viziunile oamenilor asupra multor lucruri. Întrebarea care a devenit aproape retorică în Republica Moldova este „De ce trebuie să rămânem aici?”. Echipa noastră a fost curioasă să afle ce răspunsuri au oamenii la întrebarea „Care sunt motivele pentru a rămâne în Republica Moldova?”, iar răspunsurile le puteți vedea în acest material.
Sergiu Bejan: „M-am gândit că pasiunea pentru calculatoare și pedagogie poate deveni o sursă de venit”
07.07.2020
Sergiu Bejan este profesor de matematică și informatică în orașul Cahul, fiind pasionat de domeniul tehnologiilor noi a fondat „Școala de programare robotică și electronică STEM”. În cadrul orelor pe care le moderează, Sergiu Bejan încearcă să adapteze cunoștințele anterioare ale elevilor la noi tendințe.
    
Vladislav Untu, multiplu campion național și internațional la dansuri sportive: „Cel mai bine mă simt atunci când dansez acasă”
21.05.2020, 13:29
Tânăr, talentat și cu o dragoste nemărginită pentru tot ce e frumos. Dansul îi ghidează calea din copilărie, reușind să se impună prin talentul său la nivel mondial. La doar 19 ani se poate mândri cu faptul că a obținut titlul de Campion Mondial pentru a treia oară, distincția „Omul anului 2019” la categoria societate, dar și titlul sportiv „Maestru al Sportului”. Vă invităm să-l cunoașteți pe Vladislav Untu, moldoveanul care prin munca și talentul său ne-a dus faima în întreaga lume, prin performanțele pe care le-a atins.
Ambițiile o vor duce spre succes. Povestea tinerei Victoria Gore din Chișinău, care a cucerit titlul de Miss Basarabia 2019
13.05.2020
Tânără, ambițioasă, frumoasă și inteligentă - câteva din calitățile Victoriei Gore, studentă în anul doi la Universitatea de Științe agricole și medicină veterinară din Cluj, la Facultatea Biotehnologii. Victoria a absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, însă, până la sfârșit, a decis să aleagă altă profesie. În lumea mare tânăra nu s-a pierdut și a reușit să ia și titlul de Miss Basarabia 2019. Aceste, dar și alte merite ale Victoriei le vom cunoaște în acest interviu.
    
Mariana Voleanschi: „Broderia este un leac”
05.05.2020, 17:50
Mariana Voleanschi este doamna pentru care arta acului a devenit o terapie pentru suflet și în consecință o bucurie pentru ochii celor care au reușit să-i vadă lucrările. Mariana Voleanschi activează în calitate de librar mai mult de 10 ani, având în spate o carieră de succes în domeniul pedagogic, reușind să transpună în creațiile sale toate experiențele pe care a reușit să le acumuleze.
Nicolae Coteț: Hobby-ul din copilărie, devenit afacere în domeniul filmări cu drona
28.04.2020
Nicolae Coteț este unul dintre beneficiarii Programului de Granturi Mici a Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Varnița. Tânărul a reușit să inițieze o afacere în domeniul filmări cu drona a evenimentelor social-culturale și sportive, tradiții și obiceiuri, promovarea proiectelor locale, producătorilor locali și turismului rural, filme documentare.
    
Mariana Toacă: „Un jurnalist profesionist lucrează în favoarea societății, nu pentru favoruri proprii”
20.04.2020, 12:53
Mariana Toacă este lector universitar, doctor și președinte al Comisiei de Asigurare a Calității Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova. Despre cum reușesc studenții de la jurnalism să studieze pe perioada de carantină, dar și care sunt avantajele și dezavantajele învățământului la distanță, vedeți în interviul de mai jos.
Cum ar arăta lumea fără Moldova?
10.04.2020
Studioul Paramount Pictures, băutura Chivas Regal, spuma din interiorul extinctorului, masca antigaz – nu este doar o listă de invenții cunoscute de lumea întreagă, fondatorii și respectiv inventatorii acestora își au originile în Republica Moldova. Aceasta enumerare face parte din reportajul „Cum ar arăta lumea fără Moldova?” lansat recent de autorul „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova, Denis Roșca.
    
Corina Hamureac: „Vreau ca poezia lui Eminescu să fie purtată pe un sacou”
03.03.2020, 16:58
Corina Hamureac este creatoarea brandului Coreli by HCV care promovează prin intermediul pieselor sale vestimentare cultura neamului românesc. Designul a apărut recent în viața Corinei, dar a reușit să ne poarte faima peste hotarele țării la prezentări de modă cum ar fi „București Fashion Week” și „Săptămâna modei de la Sankt Petersburg”. De unde pornește dorința de a promova valorile naționale și cum acestea au evoluat în timp aflați din interviul care urmează.
Cercetătoare științifică Alina Trofim povestește despre echilibrul dintre știință și poezie
23.12.2019
Alina Trofim este cercetătoare științifică, doctor în biologie, iar în momentele de inspirație pune mână pe o coală de hârtie și scrie versuri. Cum și-a găsit echilibrul în cele două domenii total diferite - știința și poezie, ne povestește într-un interviu pentru stiripozitive.eu.
    
Doina Cernavca, fondatoarea „Ajută un Om”: „Noi toți avem puterea de a schimba mentalități și comunități”
14.11.2019, 15:29
Ultimele luni din an sunt despre bunătate, dăruire și grijă față de aproapele nostru. Deși nu există o legitate și trebuie să fim buni anul împrejur, în preajma sărbătorilor putem aduce bucurie celor aflați în situații defavorizate. Doina Cernavca, fondatoarea „Clubul Nostru” și a organizației non-guvernamentale „Ajută un Om”, de câțiva ani, organizează alături de oamenii din comunitate proiectele „Cadoul din cutia de pantofi” și „Încalță un copil pentru iarnă”. Cum putem face o lume mai bună, ce lecții a învățat în cei 9 ani de campanii sociale, aflăm în interviul pe care l-a oferit pentru stiripozitive.eu.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.