Prima pagină / Oameni / Societate

Societate

(VOX) Motive pentru a rămâne în Republica Moldova
13.07.2020
Se presupune că perioada de pandemie a schimbat viziunile oamenilor asupra multor lucruri. Întrebarea care a devenit aproape retorică în Republica Moldova este „De ce trebuie să rămânem aici?”. Echipa noastră a fost curioasă să afle ce răspunsuri au oamenii la întrebarea „Care sunt motivele pentru a rămâne în Republica Moldova?”, iar răspunsurile le puteți vedea în acest material.
    
Sergiu Bejan: „M-am gândit că pasiunea pentru calculatoare și pedagogie poate deveni o sursă de venit”
07.07.2020, 17:46
Sergiu Bejan este profesor de matematică și informatică în orașul Cahul, fiind pasionat de domeniul tehnologiilor noi a fondat „Școala de programare robotică și electronică STEM”. În cadrul orelor pe care le moderează, Sergiu Bejan încearcă să adapteze cunoștințele anterioare ale elevilor la noi tendințe.
Vladislav Untu, multiplu campion național și internațional la dansuri sportive: „Cel mai bine mă simt atunci când dansez acasă”
21.05.2020
Tânăr, talentat și cu o dragoste nemărginită pentru tot ce e frumos. Dansul îi ghidează calea din copilărie, reușind să se impună prin talentul său la nivel mondial. La doar 19 ani se poate mândri cu faptul că a obținut titlul de Campion Mondial pentru a treia oară, distincția „Omul anului 2019” la categoria societate, dar și titlul sportiv „Maestru al Sportului”. Vă invităm să-l cunoașteți pe Vladislav Untu, moldoveanul care prin munca și talentul său ne-a dus faima în întreaga lume, prin performanțele pe care le-a atins.
    
Ambițiile o vor duce spre succes. Povestea tinerei Victoria Gore din Chișinău, care a cucerit titlul de Miss Basarabia 2019
13.05.2020, 16:07
Tânără, ambițioasă, frumoasă și inteligentă - câteva din calitățile Victoriei Gore, studentă în anul doi la Universitatea de Științe agricole și medicină veterinară din Cluj, la Facultatea Biotehnologii. Victoria a absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, însă, până la sfârșit, a decis să aleagă altă profesie. În lumea mare tânăra nu s-a pierdut și a reușit să ia și titlul de Miss Basarabia 2019. Aceste, dar și alte merite ale Victoriei le vom cunoaște în acest interviu.
Mariana Voleanschi: „Broderia este un leac”
05.05.2020
Mariana Voleanschi este doamna pentru care arta acului a devenit o terapie pentru suflet și în consecință o bucurie pentru ochii celor care au reușit să-i vadă lucrările. Mariana Voleanschi activează în calitate de librar mai mult de 10 ani, având în spate o carieră de succes în domeniul pedagogic, reușind să transpună în creațiile sale toate experiențele pe care a reușit să le acumuleze.
    
Nicolae Coteț: Hobby-ul din copilărie, devenit afacere în domeniul filmări cu drona
28.04.2020, 16:45
Nicolae Coteț este unul dintre beneficiarii Programului de Granturi Mici a Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Varnița. Tânărul a reușit să inițieze o afacere în domeniul filmări cu drona a evenimentelor social-culturale și sportive, tradiții și obiceiuri, promovarea proiectelor locale, producătorilor locali și turismului rural, filme documentare.
Mariana Toacă: „Un jurnalist profesionist lucrează în favoarea societății, nu pentru favoruri proprii”
20.04.2020
Mariana Toacă este lector universitar, doctor și președinte al Comisiei de Asigurare a Calității Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova. Despre cum reușesc studenții de la jurnalism să studieze pe perioada de carantină, dar și care sunt avantajele și dezavantajele învățământului la distanță, vedeți în interviul de mai jos.
    
Cum ar arăta lumea fără Moldova?
10.04.2020, 15:49
Studioul Paramount Pictures, băutura Chivas Regal, spuma din interiorul extinctorului, masca antigaz – nu este doar o listă de invenții cunoscute de lumea întreagă, fondatorii și respectiv inventatorii acestora își au originile în Republica Moldova. Aceasta enumerare face parte din reportajul „Cum ar arăta lumea fără Moldova?” lansat recent de autorul „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova, Denis Roșca.
Corina Hamureac: „Vreau ca poezia lui Eminescu să fie purtată pe un sacou”
03.03.2020
Corina Hamureac este creatoarea brandului Coreli by HCV care promovează prin intermediul pieselor sale vestimentare cultura neamului românesc. Designul a apărut recent în viața Corinei, dar a reușit să ne poarte faima peste hotarele țării la prezentări de modă cum ar fi „București Fashion Week” și „Săptămâna modei de la Sankt Petersburg”. De unde pornește dorința de a promova valorile naționale și cum acestea au evoluat în timp aflați din interviul care urmează.
    
Cercetătoare științifică Alina Trofim povestește despre echilibrul dintre știință și poezie
23.12.2019, 17:44
Alina Trofim este cercetătoare științifică, doctor în biologie, iar în momentele de inspirație pune mână pe o coală de hârtie și scrie versuri. Cum și-a găsit echilibrul în cele două domenii total diferite - știința și poezie, ne povestește într-un interviu pentru stiripozitive.eu.
Doina Cernavca, fondatoarea „Ajută un Om”: „Noi toți avem puterea de a schimba mentalități și comunități”
14.11.2019
Ultimele luni din an sunt despre bunătate, dăruire și grijă față de aproapele nostru. Deși nu există o legitate și trebuie să fim buni anul împrejur, în preajma sărbătorilor putem aduce bucurie celor aflați în situații defavorizate. Doina Cernavca, fondatoarea „Clubul Nostru” și a organizației non-guvernamentale „Ajută un Om”, de câțiva ani, organizează alături de oamenii din comunitate proiectele „Cadoul din cutia de pantofi” și „Încalță un copil pentru iarnă”. Cum putem face o lume mai bună, ce lecții a învățat în cei 9 ani de campanii sociale, aflăm în interviul pe care l-a oferit pentru stiripozitive.eu.
    
Victoria Dunford: „Inaugurarea oficială a Complexului Phoenix din raionul Râșcani este un raport oficial față de donatorii și susținătorii noștri”
13.09.2019, 15:26
Despre Victoria Dunford s-au scris multe lucruri. Este laureată a Premiului Național 2018, a fost decorată cu medalia „British Empire Medal” de către regina Marii Britanii și este implicată în diferite proiecte sociale din Republica Moldova. Probabil puțini cunosc că Victoria este un om simplu, născută în satul Mihaileni, r-nul Râșcani. Crescută într-o familie unită cu mama și fratele ei doar, deoarece tăticul ei a decedat din păcate într-un accident, câteva luni înainte de nașterea Victoriei. Este absolventă a facultății de chimie analitică a Universității de Stat din Moldova și îi place nespus de mult să citească.
Larisa Secară: „Moldova are nevoie de noi – de cei care am fost plecați”
08.09.2019
Larisa Secară a fost plecată peste hotare timp de 7 ani, iar experiența pe care a acumulată acolo vrea să o transpună în realitățile din satul Hîrbovăț.
    
Veronela Pruteanu: „Cu pași mici spre realizarea scopurilor mari”
08.09.2019, 12:26
Implicată activ în activități comunitare, interesată de bunul mers al lucrurilor din orașul natal, Veronela Pruteanu a participat și în cadrul instruirilor Academiei de Liderism Feminin.
Angelina Mistreț: „Mi-am propus să pun umărul la schimbarea societății”
07.09.2019
Angelina Mistreț este de profesie logoped și psihopedagog, iar gândul de a se implica în politică i-a venit de pe vremea când se afla peste hotare, fiind plecată pentru o perioadă de 4 ani. A revenit în țară, iar Proiectul „Women 4 Leadership” a fost tocmai potrivit pentru a obține cunoștințele de care avea nevoie.
    
Diana Tanas: „Academia de Liderism Feminin valorifică potențialul femeilor”
07.09.2019, 11:42
Diana Tanas vine din domeniul pedagogic, însă dorința de a se implica în rezolvarea problemelor comunitare au adus-o la Academia de Liderism Feminin. Cum a fost această experiență, ne spune în materialul ce urmează.
Cristina Voina, asistentă de proiect: „Ajutăm la orientarea profesională a persoanelor cu dizabilități”
22.08.2019
Cristina Voina este asistentă de proiect Agenda de Advocacy în raionul Cahul – în sprijinul persoanelor cu dizabilități, în cadrul Asociației Obștești AZI, ale cărei activități sunt susținute de Fundația Est-Europeană. Una dintre principalele atribuții ale Cristinei este să organizeze evenimente și să ajute persoanele cu dizabilități să se integreze în societate.
    
Primara de Boșcana, Criuleni, Svetlana Racul: „Viitorul nostru este acasă!”
15.08.2019, 12:40
Svetlana Racul din comuna Boșcana, raionul Criuleni, are deja un mandat de primară și urmează să candideze pentru aceeași funcție în campania electorală din toamna acestui an. Pentru a-și îmbunătăți abilitățile de lideră a beneficiat de ateliere de instruire din cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”.
Cristina Sochircă vrea să contribuie la creșterea numărului de femei lidere în Republica Moldova
07.08.2019
Cristina Sochircă, tânăra originară din orașul Florești, absolventa Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în prezent studiază prin rezidențiat și vrea să contribuie la creșterea numărului de femei-lidere în Republica Moldova. De asta a ales să se implice în activitățile Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”.
    
Elena Cernei: „Vreau să fiu alături de oamenii din localitatea mea și de problemele cu care se confruntă”
07.08.2019, 14:11
Elena Cernei, originară din satul Găuzeni, raionul Șoldănești, a participat la concursul de selectare a beneficiarelor Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” pentru a putea contribui, așa cum mărturisește, la soluționarea problemelor cu care se confruntă membrii comunității din care face parte.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.