Prima pagină / Oameni / Cultură

Cultură

„Pictez ceea ce simt și simt ceea ce pictez”
21.05.2019
Pictura reprezintă starea lăuntrică exprimată în culori, este ecoul prin care sufletele artiștilor se exteriorizează. Inspirată de lumea sa interioară, tânara pictoriță din Ungheni își valorifică potențialul artistic prin prisma operelor sale.
    
Moldoveanul Radu Ratoi a obținut Premiul întâi la Concursul Internațional de Acordeon din Klingenthal, Germania
17.05.2019, 12:01
Acordeonistul Radu Ratoi, tânărul originar din Chișinău, s-a clasat pe locul întâi la Concursul Internațional de Acordeon din Klingenthal, Germania.
Cristina Movileanu: „Prin pictură transmit lumii bucuria de a trăi și a observa frumosul”
13.05.2019
De mic copil Cristina a preluat de la tatăl său pasiunea pentru pictură, iar acum aceasta poate spune ferm că pictura pentru ea este viață. Peisaje, oameni, natură statică – totul este în puterile sale.
    
Alexandr Alavațchi: Pictura este oglinda timpului
08.05.2019, 15:10
Alecandr Alavațchi este un pictor contemporan, membrul Uniunii Artiștilor din Moldova, a cărui tablori nu pot fi trecute cu vederea. Lucrările cu flori, case, fructe în culori vii, peisaje, chipuri omanește – îți captează nu doar vizorul, dar și sufletul.
Oamenii și arta Teatrului Radical
08.05.2019
Arta este o adevărată hrană pentru suflet, numai că în zilele noastre supraviețuiește doar cel mai puternic. „Oamenii și teatrul” – o relație aparent puternică și frumoasă dar greu de menținut cel puțin în Republica Moldova, în care arta se prețuiește, dar nu se cultivă frumos mai departe, nu se răsplătește, nu se valorifică la justa valoare.
    
Ion Jitari: „Actoria nu iubește jumătăți de măsură”
08.05.2019, 12:36
S-a născut într-un sătuc mic din raionul Căușeni și visul său era să facă muzică, iar destinul a făcut ca să ne cucerească inimile de pe scena teatrului. El este unul dintre oamenii care ne fac serile mai frumoase la Teatrul Republican Luceafărul. Mai multe despre actorul Ion Jitari și viața la teatru aflați în interviul de mai jos.
„Aș fi trup fără suflet dacă n-aș scrie”. Tânăra scriitoare din Cantemir, Marina Hajder
26.04.2019
Marina Hajder, tânăra în vârsta de 18 ani, din orașul Cantemir, satul Cania, este autoarea cărții „Restul e Tăcere...”. În această carte, tânăra vorbește despre oamenii dragi din viața ei și trăirile adolescentine, despre viziunile sale asupra atitudinii și trăirile persoanelor din anturajul ei.
    
Alexandra Conunova despre muzică, caritate şi stările de acasă
25.04.2019, 16:55
Vorbește despre muzică cu atâta pasiune ca și atunci când se află pe scenă cu vioara în mână. Alexandra Conunova este violonista care ne duce faima în lume, dar nu uită de unde a plecat, astfel se reîntoarce acasă pentru a susține concerte, cât și pentru a participa la evenimentele organizate prin intermediul Fundației sale de Caritate Artă Vie.
Laura Muruzuc: Poezia este ritmul meu
11.03.2019
Laura Muruzuc este o tânără extrem de talentată care a reuşit să dea poeziei o altă formă decât cea de rânduri aşezate pe hârtie. Este vorba despre o poezie care nu doar se citeşte, dar care se vede, se aude şi indiscutabil te face să simţi.
    
Încununaţi în numele artei
21.02.2019, 16:21
La data de 16 februarie am avut fericita ocazie de al cunoaște pe Dumitru Peicev, care şi-a expus tablourile la Ambasada Bulgariei, alături de cele ale maestrului şi profesorului său, Mihai Grecu.
Mărțișorul – mai mult decât o tradiție. Interviu cu Liudmila Apostol
19.02.2019
Odată cu apropierea zilei de 1 martie, iscusiții meșteri de mărțișoare se pun pe treabă și muncesc de zori până în seară pentru a aduce această feerie a primăverii colorată în alb și roșu. Aceeași dorință arzătoare de a încânta clienții am observat-o la Liudmila Apostol, o tânără din capitală care deja de câțiva ani este pasionată de această artă.
    
Claudia Partole: „Mi-am regăsit şi eu copilăria printre voi”
11.02.2019, 11:48
După datina străbună, lăsată din moși-strămoși, invitații de onoare se întâmpină cu pâine şi sare. Astfel şi-au primit oaspeții şi elevii Școlii Primare nr. 21 „Spiridon Vangheli” din municipiul Bălţi. Le-au dat curs invitației doamna Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” şi doamna Claudia Partole, poetă, prozatoare şi dramaturg.
Augustina Renița-Mirjol: „Includ în lucrările mele elemente tradiționale românești pentru a le transmite celor dragi de acasă că mă gândesc la ei”
01.02.2019
Arta niciodată nu a avut limite sau restricții și un exemplu potrivit este Augustina Renița-Mirjol, pictorița din Moldova, stabilită în Franța. Prin picturile sale aceasta tinde să redea o stare de calm și echilibru, folosind tehnici variate precum ulei, acuarelă, dar și tehnici mixte uneori, iar elementele cele mai apropiate sufletului fiind cele tradiționale românești care îi amintesc de patrie.
    
Luceafărul pe nume Eminescu
15.01.2019, 16:22
În ciuda naturii amorțite de afară, data de 15 ianuarie prinde viață și culoare datorită Luceafărului universului artistic și mândriei poporului românesc – Mihai Eminescu.
Crâmpei din biografia pictorului contemporan, Gheorghe Lisiţa
28.12.2018
Gheorghe Lișiță este pictorul al cărui talent este indiscutabil. Să-l descoperim deci împreună pe artistul din spatele culorilor: Gheorghe Lisița.
    
Sergiu Cotruță — 36 de poze în 36 de albume în 36 de luni
05.11.2018, 14:49
Fotografia este o artă, pe care fotograful unghenean Sergiu Cotruță a decis s-o imortalizeze într-un proiect intitulat „36”.
GentleQuArt: „Putem aduce muzică frumoasă în sufletele oamenilor”
23.10.2018
Sunt tineri, ambițioși și noi pe piața din Republica Moldova. Este vorba de GentleQuArt, un cvartet de coarde cu o orientare mai deosebită decât cea tradițională.
    
Victor Ignat şi marea pasiune care a ajuns să fie teatrul
11.10.2018, 18:08
La data de 9 octombrie 2018, echipa Știri Pozitive a vizitat Casa de Cultură din Străşeni. Regizorul Victor Ignat a fost cel care ne-a găzduit și ne-a povestit despre activitatea sa în calitate de coordonator şi fondator al „Teatrului pentru copii şi tineret din Strășeni”.
Tânărul artist din Moldova, Radu Rățoi, a câștigat Cupa Mondială la Acordeon 2018
01.10.2018
Tânărul artist originar din Moldova, Radu Rățoi, a câștigat, la Kaunas, în Lituania, Cupa Mondială la Acordeon, organizată de Confederația Internațională a Acordeoniștilor.
    
(Video) „Simboluri și elemente tradiționale în designul și arhitectura modernă”: arhitectul italian Arnaldo Tranti
27.09.2018, 14:50
Arhitectul italian Arnaldo Tranti a susținut în Moldova o prezentare axată pe simboluri și elemente tradiționale în designul și arhitectura modernă. Prezența arhitectului italian la Bulboaca, la vinăria „Castel Mimi”, s-a produs în contextul acțiunilor de celebrare a Zilelor Europene ale Patrimoniului 2018.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.