Prima pagină / Oameni / Cultură

Cultură

Sculptorul Alexei Vidrașco și basistul Alex Calancea pun la cale cel mai sincer festival de artă – „Cuhnești Art Fest”
11.07.2017
„Ne propunem să facem un cocktail de artă aici, la Cuhnești, Glodeni. Să îmbinăm cioplitul în lemn sau în piatră cu muzică, să armonizăm pictura cu muzica”, spune sculptorul cuhneștean, Alexei Vidrașco, care împreună cu basistul Alex Calancea, originar și el din Cuhnești, organizează Festivalul „Cuhnești Art Fest”.
    
(Video) 160 de lucrări de grafică de carte pentru copii de Lică Sainciuc
04.07.2017, 17:41
Grafica de carte pentru copii a pictorului Lică Sainciuc, care a împlinit în aceste zile 70 de ani, poate fi admirată într-o expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei, versnisată la 4 iulie 2017.
„Oamenii m-au făcut să cred că este posibil”: Vitalie Vovc
21.06.2017
Vitalie Vovc este omul care, atunci când nu organizează şi optimizează fluxuri pentru mari grupuri industriale la Paris, scrie. Iar din iunie 2017 este și autorul cărții „Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole”, apărută la Chișinău editura „Prut Internațional”.
    
Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant
31.05.2017, 13:02
Nichita Comendant este cunoscut ca fiind profesor și pedagog în instruirea tinerelor muzicieni. Fiind absolvent al Școlii de Muzică „Ștefan Neaga” (1980) și al Conservatorului Moldovenesc de Stat (1986). Nichita Comendant este cel care educă frumosul și dragostea pentru folclorul național prin intermediul țambalului, contrabasului și a orchestrei de muzică populară din școlile de muzică. Recent, a scos la lumina tiparului un „Album Folcloric” pentru consolidarea școlii țambaliste din țară.
Revelația Festivalului de Pâques din Aix-en-Provence, violonista Alexandra Conunova
25.05.2017
Născută în Moldova, stabilită în Elveția și cu o serie de premii internaționale în palmares, violonista Alexandra Conunova este o mândrie pentru țara sa de origine. Recent, Alexandra a devenit revelația Festivalului de Pâques din Aix-en-Provence. De asemenea, a evoluat pe scenele mari ale lumii, alături de interpreți valoroși precum: Valerii Gergiev, Yurii Bashmet, Gianandrea Noseda, etc.
    
„Chiar dacă lumânările se sting…” de Ioan Caliniuc
24.05.2017, 11:09
Ioan Caleniuc, născut la 30 iunie 1945 la Râmnicul – Vâlcea, România. Copilăria și-a petrecut-o la Grinăuți – Moldova, județul Soroca. E un om al stelelor printre noi, e „om al șuruburilor” așa cum îi place să se definească. Academicianul, inginerul, fizicianul, scriitorul, fotograful și cineastul Ioan Caliniuc a tipărit recent și o carte de poezii „Chiar dacă lumânările se sting…”. Pe parcursul celor 70 de ani pe care-i are, destinul i-a hărăzit succes grație calităților sale profesionale.
Brâncuşi de Cuhneşti: Alexei Vidrașco
19.05.2017
Departe de Chișinău, un tânăr sculptor se ambiționează să facă artă modernă, să participe la crearea unui nou limbaj și viziuni plastice în sculptura modernă. Mai mult, Alexei Vidrașco încearcă să mențină de câțiva ani, la Cuhnești, raionul Glodeni, pe linia de plutire Festivalul de Artă „vidCamp” la care participă oameni de artă din Moldova și din străinătate, transmite într-o corespondență din nordul țării Eugen Urușciuc.
    
Moldoveanca Cristina Dogolici va reprezenta Franța la un concurs din Hollywood
27.04.2017, 11:56
Cristina Dogolici studiază actoria în Franța, la Școala de Cinema EICAR. Cristina a fost selectată să reprezinte Franța la Concursul „World Championships of Performing Arts”, acestuia i se mai spune și Jocurile Olimpice pentru Artiști. Este un concurs care reunește actori, cântăreți, dansatori din peste 60 de țări.
Update Galerie online cu oamenii desenați de Glebus Sainciuc
26.04.2017
Dacă oamenii pe care i-a desenat măcar o dată pictorul Glebus Sainciuc ar aduna aceste desene într-un album, am crea astfel o bibliotecă imensă, cu milioane de pagini.
    
Iulian Ciocan povesteşte despre ecoul romanului „Tărâmul lui Sașa Kozak” tradus în limba franceză
25.04.2017, 10:35
Iulian Ciocan este scriitorul basarabean care recent a lansat cel de-al doilea roman tradus în limba franceză de Florica Courriol, cu titlul „Le Royaume de Sacha Kozak” (în original „Tărâmul lui Sașa Kozak”). Romanul a fost publicat la Editura Belleville din Paris și a fost prezentat pe standurile României la Salonul Internațional al Cărții din capitala franceză. Scriitorul şi jurnalistul Iulian Ciocan a povestit mai multe detalii despre personajele, mesajul şi ecoul romanului.
Maria Paula Erizanu. Cum este să te naști în Moldova, să lucrezi la CNN, să scrii pentru „The Guardian” | Revista MOLDOVA de oriunde
07.04.2017
Născută la Chișinău. Cu studii în Marea Britanie. Cu o carte apărută în 2012 și tradusă în engleză, franceză, germană și cehă. Plus o altă carte, de asemenea, premiată. Cu un discurs la TEDxAUBG. Și cu multe alte reușite. Maria Paula Erizanu povestește cum este să fii originară din Moldova, să lucrezi la CNN, să scrii pentru „The Guardian”. Acolo unde oamenii se simt apreciați și de asta „lucrează mai cu spor și mai dedicat”.
    
Victoria Zuza: „Sistemul de învățământ britanic – un standard global de excelență”
27.03.2017, 15:52
Elevii originari din Republica Moldova care își continuă studiile peste hotare, dau mereu dovadă de o logică distinsă, de o capacitate avansată de memorare și de multă ambiție. Așa precum o face Victoria Zuza care este studentă în anul trei la University College London (UCL), Studii Politice și Sociale Europene. Aceasta a făcut un rezumat al sistemul de educațional britanic față de cel din R. Moldova, a enumerat factorii care clasează instituțiile superioare de învățământ britanice în topurile globale. Într-un final, s-a axat și pe rolul pe care îl joacă „fericirea personală” a studenților în Regatul Unit.
(Video) Ana Ciobanu, despre muzică și despre primul profesor, tatăl ei
24.03.2017
Din cele mai vechi timpuri muzica este considerată atât o sursă de inspirație, cât și hrana sufletească. Prin muzică, oamenii își împărtășesc bucuria, tristețea și ceea ce nu pot expune doar prin cuvinte. Pentru Ana Ciobanu muzica înseamnă mai mult decât pasiune, este doza ei zilnică de fericire. Recent a lansat primul ei videoclip: „La tine înapoi”. Cum a descoperit dragostea față de notele muzicale și cum reușește să îmbine studiile de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării cu această pasiune, aflați din interviu.
    
Alexandru Streleț, tânărul care vrea să aplice acasă experiența internațională
16.03.2017, 14:47
Alexandru Streleț este student în anul III la Universitatea din Reading, Marea Britanie, unde studiază Științe Politice și Relații Internaționale. Anul trecut, a petrecut un semestru de schimb academic la Universitatea Uppsala, Suedia. În afara studiilor, este un tânăr activ implicat în procesul de organizare a celei mai mari simulări a instituțiilor Uniunii Europene de pe continentul european, „Model European Union Strasbourg”. Totodată, a realizat stagii de practică la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și la Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie. De asemenea, datorită implicării active în diferite activități destinată diasporei moldovenești din Marea Britanie, Alexandru a fost laureat la Galei Studenților Originari din Moldova, ediția a IV-a.
Află de la Măriuca Chira cum e posibil ca un inginer să scrie o carte despre sensibilitate
13.03.2017
„Noi, indiferent de profesie, suntem oameni. Unii simt mai profund, alții nu”, a precizat Măriuca Chira, tânăra care a absolvit Facultatea de Inginerie și Management în Telecomunicații, UTM - însă sufletu-i este un artist. Recent, a lansat cartea „Ingineria Metaforelor”, ce invocă sensibilitate și povești romantice, plămădite încă din primii ani de facultate, și ce abia acum au ajuns să fie tipărite într-un volum de carte.
    
10 ambasadori de imagine ai Republicii Moldova care în 2016 au înregistrat performanțe deosebite
10.03.2017, 16:49
Continuăm episodul II al celor 10 ambasadori de imagine ai țării, iar de data aceasta ne axăm pe reușitele lor obținute în 2016. Precizăm că cei menționați mai jos sunt incluși și în Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova, scrisă de către Denis Roșca.
Nicoleta Paladi, ambasadoare în Bulgaria și mândrie pentru țara de origine
09.03.2017
Nicoleta Paladi este absolventă a programului FLEX, după un an academic petrecut în SUA, a vrut să-și continue studiile universitare într-un astfel de sistem de educație. Nicoleta face dublă licență în Științe Politice & Relații Internaționale, precum și Studii Europene, la Universitatea Americană din Bulgaria. Este și membră activă a campusului, conducând un club studențesc și lucrând ca Lider Rezidențial. Tot Nicoleta este și laureată a Galei Studenților Originari din Moldova, ediția a IV-a.
    
(Video) Dragostea este atunci când... | Fragment din următoarea carte a scriitorului Igor Guzun citit de Tamara Berzoi
01.03.2017, 12:46
Dragostea este atunci când... Acest fragment se regăsește în următoarea carte a scriitorului și jurnalistului Igor Guzun. În premieră, a fost citit la Books&Wine cu Igor Guzun, organizat de Haibun.md la 23 februarie 2017. Tot acest fragment ce invocă emoție, nostalgie, excitație, euforie, plăcere a fost citit și de vocea inegalabilă a Tamarei Berzoi, crainic radio și TV.
Laurențiu Coțaga povestește despre experiența inedită de la Vocea Ucrainei
06.02.2017
Laurențiu Coțaga este tânărul care recent a impresionat publicul și juriul la cea de-a 7-a ediție a concursului Vocea Ucrainei. Acesta a interpretat piesa „Без бою” semnată de Okean Elzi. Scopul participării a fost de a-l cunoaște cât mai aproape pe liderul trupei - Svetoslav Vacarciuc. Într-un final, Laurențiu a mers în echipa Tinei Karol. Tânărul este și membru al Trupei „Pată de Ceai”.
    
Adrian Moraru: „La 10 ani am luat o decizie îndrăzneață - să mă fac pictor”
16.01.2017, 15:47
Adrian Moraru a realizat primul desen la vârsta de doi ani. Lucrarea o mai păstrează și astăzi. Pe parcursul a peste 30 de ani, la acel prim desen s-a mai adăugat peste o mie de lucrări care au fost vernisate în diferite colțuri ale lumii: SUA, Elveția, Franța, Moldova, etc.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.