Prima pagină / Oameni / Cultură

Cultură

Tatiana Slivca promovează universul valorilor naționale
26.12.2016
Tradițiile autentice, cântecele populare, colindele formează „Zestrea Neamului” definindu-ne ca popor. Jurnalista Tatiana Slivca e cea care educă, cultivă și promovează valorile neamului. Emisiunea televizată de folclor pe care o realizează are consistență și datorită invitaților consacrați care contribuie prin realizările lor la perpetuarea frumosului și a ineditului.
    
(Video) Manifest de iarnă din „VINIL”, citit de Tamara Berzoi
21.12.2016, 16:21
Prin vocea-i caldă și chipul senin Tamara Berzoi - crainic radio și TV reușește să descrețească frunțile celor obosiți și să încălzească sufletele celor peste care și-au pus amprenta grijile cotidiene sau frigul iernii. Vocea-i de aur a fost și rămâne o călăuză pentru mulți dintre prezentatorii și reporterii care astăzi apar la ecran, cât și pentru interpreții cărora le ascultați melodiile. Urmează să mângâie auzul și în continuare printr-un „Manifest de iarnă” din cartea „VINIL” de Igor Guzun.
Zina Zen lansează cartea „513”
02.12.2016
Luna decembrie începe pentru Zina Zen cu o lansare. După „paraLELE” și „It’s complicated”, scriitoarea își va prezenta pe 9 decembrie cea de-a treia carte. Miniromanul „513” a fost scris pe parcursul a mai multor ani, astfel că unele bucăți de aici sunt chiar de-o vârstă cu autoarea.
    
Aflăm de la Kapushon și Stela Botez - „Cine cântă iarăși pe la sate”
21.11.2016, 15:04
„Cine cântă iarăși pe la sate” este noua melodie recent lansată de rapperul Marin Kapushon Crețu și interpreta de muzică populară Stela Botez, ce are un impact pozitiv din parte publicului. Ideea realizării acestei melodii este inspirată din filmul de scurt metraj „Alte frunze de dor” în regia lui Victor Pietraru, după romanul „Frunze de dor” de Ion Druță.
„Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o până vârsta la 76 de ani”: Tamara Berzoi
07.11.2016
Voce inconfundabilă, măiestrie de vorbi frumos limba română, modestie și sinceritate - acestea sunt unele dintre elementele caracteristice Tamarei Berzoi. A activat 34 de ani crainic radio de categorie superioară, deține titlul de artist al poporului și este lector superior la Facultatea de Jurnalism și Ştiințe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.
    
A gustat prima dată din arta cinematografică. Află de la Daniela Ignat, cum s-a descurcat în rol de actriță
24.10.2016, 13:07
De mică este pasionată de arte, iar din primii ani de facultate, Daniela Ignat a înțeles cât de mult i se potrivește pictura, muzica, dansul și în special teatrul. A avut oportunitatea să joace mai multe spectacole pe scene mari, dar ceea ce studiază la moment are mai mult tangență cu artele plastice. Și actoria face parte din viața ei, de altfel primul său rol în film și l-a demonstrat în scurt metrajul regizat de Grigore Bechet.
Ruxandra Canțîr, actrița care uimește prin teatru publicul din Scoția
20.10.2016
S-a născut în Chișinău și este actriță de teatru fizic. Și-a făcut studiile în SUA, iar acum trăiește în Scoția. Ruxandra Canțîr este actrița, care după un turneu în toamna anului 2015 a decis să plece într-un spațiu anglofon cu idealuri progresive și o atmosferă care sprijină și încurajează artele.
    
Constantin Botezat și-a vernisat expoziția de pictură „Under the Visible” la Hollywood
18.10.2016, 10:28
Tânărul artist, reprezentat oficial de Galeria IAGA Contemporary Art din Cluj-Napoca, Constantin Botezat și-a expus expoziția de pictură „Under the Visible” la Hollywood, California. Artistul a participat la numeroase expoziții personale sau de grup, atât locale cât și internaționale. La moment, tânărul este student la Universitatea de Arta din orașul Bari, Italia unde o să-și desfășoare activitățile semestrul acesta.
Robert Luca, sculptorul care decorează parcuri de distracții în Europa și pe alte continente
13.10.2016
Figură emblematică a secolului XXI, Robert Luca poate fi considerat un mare sculptor modern. Sculptorul moldovean de 29 de ani s-a afirmat ca important artist plastic ale cărui opere decorează parcuri de distracții în Europa și pe alte continente.
    
Lucrări de valoare dăruite de pictorul Timotei Bătrânu gimnaziului din Nemțeni
26.09.2016, 15:16
A plecat din sat, însă a luat satul cu el. L-a întors înapoi, datorită celor 65 de tablouri ce redau oamenii, casele și locurile de odinioară ale satului Nemțeni. Pictorul Timotei Bătrânu a oferit aceste lucrări Gimnaziului „Constantin Tănase”, dar și alte 20 de tablouri primăriei din sat. Artistul plastic urmează să ofere alte 20 de lucrări Școlii de Arte „Timotei Bătrânu” din Hâncești.
(Video) Amestec de umor și science fiction, în cadrul lansării cărții Dicționar AUAFED 3 de Doru Ciocanu
19.08.2016
Un amestec simpatic și inconfundabil de ficțiune și umor reprezintă și ce-a de-a treia cartea a lui Doru Ciocanu, intitulată Dicționar AUAFED 3. În cadrul lansării celui de-al treilea volum, au venit să-l susțină pe autor, prietenii din copilărie, foștii colegii de școală, rudele cât și iubitorii de lectură.
    
(Video) Violonistul basarabean stabilit în Finlanda, Ion Buinovschi, cucerește publicul din întreaga lume
01.08.2016, 13:37
Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor. Muzica i-a creat un nume și l-a purtat în lume pe violonistul moldovean dedicat publicului din Finlanda, Ion Buinovschi. Toamna trecută a fost invitat să predea vioara la Conservatorul din Pori, având o grupă de zece elevi. Recent, a cântat într-un concert de cameră la Sala Primăriei din Pori - Cvartetul de Schubert „Fata și Moartea”. Însă dragostea pentru pământul natal îl face să revină acasă, locul unde și-a început cariera artistică.
(Video) Marele lingvist Eugeniu Coșeriu a fost comemorat în satul de baștină Mihăileni
28.07.2016
Pe 27 iulie 2016 s-au împlinit 95 de ani de la nașterea marelui lingvist Eugeniu Coșeriu. În semn de omagiu, comunitatea din satul Mihăileni, Râșcani, locul de baștină al marelui nostru înaintaș, a comemorat numele celui care a creat teoria fundamentală a lingvisticii integrale. La eveniment au fost prezenți oaspeți, printre fiica lingvistului, Eugenia Coșeriu, care a venit pentru prima dată în Moldova, Eugenia Bojoga, discipol al marelui filolog, precum și multe alte personalități de creație.
    
(Video) „Portugalia, țara dorului răsare” – vernisaj plin de lumină și culoare de Valeriu Turea
21.07.2016, 14:33
„Portugalia, țara dorului răsare” cu acest generic și-a lansat Valeriu Turea expoziția ce cuprinde 40 de fotografii. Ex-Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, s-a aflat în această țară timp de cinci ani. El a reușit să surprindă prin obiectivul aparatului de fotografiat o mulțime de istorii, locuri frumoase și chipuri dragi ale oamenilor.
Tatiana Trebeș, lector universitar ce povestește despre tendințele de modernizare a sistemului onomastic tradițional
14.07.2016
Tatiana Trebeș este doctorandă la Departamentul Lingvistică Generală, Limbă Română și Limbi Clasice, Facultatea de Litere, USM. De asemenea, Tatiana este lector universitar, IP USMF „Nicolae Testemițanu”, Catedra Limbă Română și terminologie medicală. Tatiana scrie teza de doctorat și a ales să studieze numele de persoane, mai exact, tendințele de modernizare a sistemului onomastic tradițional.
    
Cele mai bune studente de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării: Alina Gîrneț și Ana Mîrza
23.05.2016, 12:29
Recent, în cadrul Universității de Stat din Moldova a avut loc „Gala Performanțelor”. Alina Gîrneț și Ana Mîrza sunt cele două studente absolvente, de la Facultate de Jurnalism și Științe ale Comunicării care dețin titlul: „șefă de promoție” și care s-au ales cu premii datorită succeselor obținute în acești trei ani de studii.
(Video) 30 de ani de activitate. Ansamblul Folcloric „Ștefan Vodă” și-a lansat cel de-al doilea CD
19.05.2016
Sunt un ansamblu de haiduci adevărați, iar atunci când pășesc pe scenă muzica lor răsună până în Carpați. Vorbim de Ansamblu Etnofolcloric „Ștefan Vodă” din Căpriana care după 30 de ani de activitate artistică și-a lansat CD-ul „Lin-pelin”.
    
Simion Zamșa: „Creația pentru un artist este modul său de existență”
12.05.2016, 12:59
Simion Zamșa este artistul plastic ce consideră că creația este o „alchimie” a realului. În perioada 22 aprilie - 15 mai, Muzeul Național de Artă al Moldovei găzduiește vernisajul expoziției personale a artistului, unde sunt afișate șase lucrări de pictură și peste 60 lucrări de grafică.
(Video) 11 citate memorabile din dialogul lui Matei Vișniec cu tinerii de la „Spiru Haret”
20.04.2016
Din dialogul pe care scriitorul Matei Vișniec l-a avut recent cu tinerii de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, echipa Stiripozitive.eu a selectat 11 citate memorabile și le împărtășește împreună cu un video de la această întîlnire, moderată de profesoara de limba română Mariana Jitari și poetul Emilian Galaicu-Păun.
    
„Copilul meu nu mai cere dulciuri, dar cărți!”: Cristina Doba, fondatoarea „Elibraria”
24.03.2016, 09:40
Despre cum a apărut magazinul online de cărți „Elibraria”, despre partea pozitivă a unei asemenea activități, despre oamenii care stau în spatele magazinului, povestește Cristina Doba, fondatoarea magazinului online de cărți „Elibraria”.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.