Prima pagină / Oameni / Turism  /  10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova: Tinca Comendant

10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova: Tinca Comendant imprimare

28.09.2015  

Tinca Comendant s-a aflat timp de jumătate de an în Germania, iar revenind acasă, a scris pentru Știripozitive.eu, 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

1. PUNCTUALITATEA

Germania este binecunoscută pentru punctualitate, nu în zadar se foloseşte expresia „punctualitate germană”. Germanii nu întârzie. Transportul, orele de muncă, timpul liber etc., toate au limite de timp. Transportul are ore exacte, şi toate schimbările sunt anunţate în staţie, cât şi pe site-ul gării (Deutsche Bahn). Punctualitatea este una din cerinţe atunci când doreşti să te angajezi, dacă o încalci eşti sancţionat, uneori chiar cu concedierea. La serviciu se muceşte şi trebuie să fii activ, nu este timp pentru relaxare când sunt atâtea de făcut. 

10 lucruri din Germania

2. BICICLIŞTI LA TOT PASUL

De la mic la mare, toţi merg pe biciclete. În Germania bicicleta se prezintă a fi un mijloc de transport sigur. Bicicliştii sunt respectaţi pe străzi şi aceştia pot merge fără frică în rând cu şoferii grăbiţi. Pentru cei fără biciclete, doritori de a călători de la Berlin spre Köln, de la Lübeck către München, datorită serviciului de închiriere a bicicletelor „call a bike”, aceştea au liber la „pedale”.

10 lucruri din Germania

3. ZONE PIETONALE

Germania își respectă mult cetățenii și le-a creat condiții foarte bune, atât conducătorilor autoturismelor, prin drumuri bune, cât și pietonilor, prin cartiere întregi unde pot merge admirând orașul, făcând cumpărături sau luând prânzul. Acces în zonele pietonale au doar tramvaiele, serviciile de urgență și taxiurile, care au limită de viteză (5 km/h).

10 lucruri din Germania

4. BUNELE MANIERE

„Politețea este cheie de aur”, care îți deschide multe uși. Indiferent unde ai merge, în Germania vei întâlni persoane ce dau dovadă de bunele maniere și care sunt mereu gata să îți vină în ajutor, atunci când ai nevoie. Oaspetele este rege și aceasta se simte și se vede atunci când pășești într-un local.

10 lucruri din Germania

5. ARHITECTURA ȘI SPAȚIILE VERZI

Germania ține la istorie și prețuiește tot ce îi amintește de trecut. Monumentele de arhitectură sunt păstrate, iar cele destrămate, în mod special, după cel de-al II-lea Război Mondial sunt reconstruite. Germania nu experimentează cu plantele. Nu plantează flori pe marginea drumului, dar are grijă ca iarba să fie mereu tăiată și îngrijită.

10 lucruri din Germania

6. ÎN GERMANIA NU TE RĂTĂCEȘTI

Aici toate străzile au nume indicat, casele au număr, iar direcțiile sunt indicate în intersecții, și sunt destule puncte informative cu hartă, astfel ca să ajungi sigur la locul destinației.

10 lucruri din Germania

7. MUZICĂ VIE

 Nu oricine poate cânta pe stradă! Ca să cânți în stradă, trebuie să ai studii muzicale, să deții un istrument muzical, și să faci muzică de calitate, astfel încât să încânți publicul trecător.

10 lucruri din Germania

8. ATMOSFERA

Germanii lucrează mult, dar și știu foarte bine să se odihnească. La Wurzburg, de exemplu, una din atracții este să bei vin pe Alte Mainbrücke, care datează din 1703. Priveliștea este memorabilă, având în zare cetatea Marienberg, râul Main la picioare, și monumente de importanță istorică în jur. Desigur că și viața de noapte din cluburi este destul de activă, dar prioritate au plimbările sub cerul liber.

10 lucruri din Germania

9. GÂNDIREA

Germanii gândesc pozitiv, au simțul umorului bine dezvoltat și sunt binevoitori, și toleranți. Trăind în Germania înveți să te accepți așa cum ești și să nu mai dai cu ochiul în ograda vecinului. Acest tip de indiferență îi face puternici și siguri de propriile forțe. Ca să obții ce îți dorești, trebuie să muncești și să nu te dai bătut.

10 lucruri din Germania

10. PREȚURILE ȘI SALARIUL

Ținând cont de salariile din Germania, prețurile produselor sunt cât se poate de pământești. Venitul lunar îți ajunge să achiți chiria, să te alimentezi sănătos și să rămâi sătul, să te îmbraci cu haine calitative și să te bucuri de viață. Neamțul știe să prețuiască atât fiecare clipă, cât și fiecare cent din buzunar. Niciodată nu va arunca bani în vânt, și nu pentru că s-ar limita în acest fel, dar pentru că are priorități.

10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.