Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Duminica de 8 aprilie trăită la Londra, în Europa, de Emil Bojescu din Moldova

Duminica de 8 aprilie trăită la Londra, în Europa, de Emil Bojescu din Moldova imprimare

Moldova de oriunde: episodul 3 cu Emil Bojescu în Marea Britanie

11.04.2012  

Povestea lui Emil Bojescu din Chișinău despre un week-end trăit – dar mai ales muncit – la Londra, în Marea Britanie, întregește tabloul aceleași duminici pe care, pe alte două continente, în America și Africa, au împărtășit-o cu „Ştirile pozitive” alți doi moldoveni: Liuba Revenko și Igor Fetiniuc.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„Uite, cam astea sunt evenimentele unei zile de dinainte de Paști la Londra. La englezi, Paștele e o sărbătoare ce se bazează pe simboluri, cum ar fi ouă de ciocolată, iepuri de ciocolată, ciocolată cu ciocolată", astfel își începe povestirea din capitala britanică Emil Bojescu, cel al cărui nume aici, la Chișinău, este asociat, în primul rând, cu trupele „The Flying Postmen" și „Black Olives".

„La Londra, oamenii sunt relaxați. E un sentiment care vine de la sine, odată cu apariția primelor zile cu soare în care îi vezi pe londonezi lungiți pe iarbă. Îmi plac spațiile deschise în Anglia și de fiecare dată mă pune pe gând un nou gard, ce apare în mod izolator prin orașul meu natal Chișinău".

Context. Duminica de 8 aprilie trăită la Toronto, în Canada, de Liuba Revenko, născută la Chişinău şi Duminica de 8 aprilie trăită la Goma, în Africa, de Igor Fetiniuc din Moldova.   

Pentru Emil Bojescu ziua începe devreme. „Ora 6 e un timp bun pentru a începe munca la bucătărie. În imaginile din galerie e creația zilei:  clătite cu porumb, sos chilli dulce și coriandru în combinație cu brânză grecească haloumi și legume la grătar".

„Sunt bucătar șef la Brooks, un loc ce are un 'vino 'ncoace' prin ospitalitatea sa, bucatele în stil fusion. În poza de aici suntem în doi cu un coleg de servici, brazilianul Cafu, care a fost cândva preot în Brazilia și apoi a evadat din țară din cauza unei iubiri cu inimi lăsate cioburi. Și dat fiind faptul că micul dejun e cea mai importantă parte alimentară a zilei, l-am răsfățat pe Cafu cu un sandwich clasic englez cu becon și ciuperci", mărturisește Emil, care în vară va împlini 40 de ani. Oare cu ce-l va răsfăța atunci colegul Cafu?

Cafu

Lapte și soare la Londra

Și povestea zilei continuă. „Din neatenție, livrarea de lapte a creat o mini-Cale Lactee în back yard-ul de la bucătărie. În Anglia laptele e un simbol al culturii. Ei beau ceai cu lapte și se fac glume pe seama multor copii născuți care seamănă cu omul care livrează lapte 'The Milkman'. Filmez laptele cu o camera improvizată, care tot în aparență e lapte".           

„Consecințele unei zi cu soare deseori înseamnă un joc de tenis. Stau în Brook Green, Hammersmith, spune Emil. E o localitate și o comunitate despre care as putea vorbi mult, dedicându-i un întreg reportaj. Rokko e  instructorul de tenis sud-african cu un aspect de 'instructor de tenis'".

Instructor

Și aici apar coincidențele. „Și mi-am dat seama de acest fapt doar în următoarele zile. E vizita la restaurantul PING PONG, imediat după ce am jucat TENIS. E un restaurant în care servesc dim sum (colțunași stil chinezesc opăriți pe aburi). Poți să ceri un ceai de iasomie cu tulpină desfăcându-se în apă. Ce priveliște!", exclamă, de la Londra, Emil Bojescu.

„Și dacă viața mea de toate zilele într-un mare procent pendulează între hrana alimentară și cea muzicală, am mers în South Bank. E pe malul Tamisei, unde se află un conglomerat de muzee, săli de concerte, Institutul Britanic de Cinema, cafenele tot genul.  Am mers la Royal Filarmonic Hall, în afara căruia puteai găsi o piață improvizată cu vânzători confecționând paste și pregătindu-le pe loc. În interiorul holului vezi lume care nu se grăbește să plece acasă după concert. E un centru cultural și publicul își petrece timpul în foaier uneori chiar fără intenția de a vedea un spectacol".

„Aici am aflat că am ratat evoluarea cântăreței irlandeze Sinead O'Connor, dar am reușit să fac o poză cu ea de pe pagina principală", se consolează Emil.

Și o constatare în care nu știm dacă e mai multă viață sau mai multă filosofie: „La Londra se întâmplă multe evenimente. E simplu și firesc să ratezi multe șanse".

„Oul suspendat e unul dintre cele câteva zeci de instalații, ouă de Paști, împrăștiate prin Londra. Toate sunt diferite ca și culoare, dar nu și ca dimensiune.

Its

'It's freezing here' e o instalație ironică și e o referință la modul englezilor de a se plânge permanent pe condițiile climaterice".

 

Livrarea de lapte a creat o mini-Cale Lactee în back yard-ul de la bucătărie. Vizita la restaurantul PING PONG. Un ceai de iasomie cu tulpină desfăcându-se în apă. Un ceai de iasomie cu tulpină desfăcându-se în apă. Ce priveliște! Oul suspendat.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.