Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Ana Ropot: 10 lucruri din China care pot inspira Moldova

Ana Ropot: 10 lucruri din China care pot inspira Moldova imprimare

28.04.2015  

Ana Ropot este o tânără din Moldova care şi-a făcut studiile la Beijing, a adus în Moldova trei titluri de Miss cucerite în China și a jucat într-un film produs de chinezi, „Legenda Drumului Mătăsii”. Ea a scris pentru Știripozitive.eu 10 lucruri pe care trebuie să le învățăm de la chinezi.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Cele 10 lucruri din China care pot inspira moldovenii, scrise de Ana Ropot.

1. Disciplina. Chinezii sunt foarte disciplinați și sunt gata să învețe sau să lucreze 18 ore pe zi pentru a-şi atinge scopul. Toți școlarii studiază de la 8 dimineața până la 4 după amiază, apoi au lecții adăugătoare de muzică, sport sau limbi străine, plus teme pentru acasă. Dacă un student întârzie câteva secunde la ore, trebuie să petreacă restul lecției în coridor, lucru considerat foarte rușinos. Dacă un chinez întârzie la serviciu cu mai mult de 5 minute, este amendat cu o sumă echivalentă cu salariul pentru jumătate sau o zi de lucru.

10 lucruri din China care pot inspira Moldova

2. Forța de concentrare. Chinezii au o capacitate incredibilă de a lucra și a se concentra 100 de procente în situații foarte stresante. Începând cu spălătorii de geamuri care atârnă la înălțimea de 80 etaje de o funie cât degetul mic, când vântul e puternic, și spală geamul, în timp ce fumează o țigară și vorbesc la telefonul mobil și terminând cu milioanele de bicicliști care „curg ca un râu montan” pe toate străzile din Beijing, evitând obstacolele și pietonii cu excelența unor acrobați din „Cirque de Soleil”.

3. Stima față de păriniți și bunei. Din Antichitate și până în prezent, chinezii poartă o stimă vizibilă față de părinți și bunei sau, mai bine zis, faţă de persoanele în vârtsă. Acestea sunt mereu în capul mesei, mereu ajutați și mai ales sunt apreciați pentru sfaturi în orice situație. Există chiar și o lege care obligă orice cetățean chinez să-şi viziteze părinții cel putin de 2 ori pe an și să aibă grijă de bunăstarea acestora, iar cei care nu respectă legea, ajung în închisoare pe un termen de până la 6 luni. Admir foarte mult respectul pe care îl poartă față de bărtâni și cred că ar trebui și noi să avem mai multă grijă de buneii și părinții noștri.

4. Bucataria chinezească... e ceva excepțional! De fapt, nu poate fi comparată cu nimic în lume, pentru că China este o ţară foarte mare, iar de la nord la sud, în fiecare regiune, există o bucătărie specifică. Există 8 categorii generale (în funcţie de provincia de origine): Anhui, Zhejiang, Fujian, Canton, Sichuan, Shandong, Hunan, Jiansu și încă patru categorii adăugătoare care sunt de fapt mâncarea specifică minorităților naționale corespunzătoare regiunii date și anume mâncarea Mongolă, cea din Xinjiang (se citește Sinjiang), din Tibet și din provincia Yunan. Fiecare dintre ele este total diferită de celelalte și cinezii din aceste regiuni suferă nespus când trebuie să călătorească sau să lucreze în alte regiuni, pentru că ei consideră mâncarea „prea diferită” de cea cu care s-au obișnuit. Un înțelept chinez a spus că bucătăria chineză este atât de variată, încât, dacă am gusta din zece bucate diferite la fiecare mic dejun, prânz și cină, ne-ar trebui aproape 300 de ani ca să le gustăm pe toate. În acelaşi timp, mâncarea e foarte sănătoasă și, în mare parte, vegetariană. Se consumă foarte puțină carne și produse animale, iar frigăruile sau steak-ul au aparut în China doar în ultimii 7 ani.

5. Somnul lung. Chinezii dormi mult. Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, chinezii, următorii după portughezi, dorm cel mai mult în lume. Majoritatea oamenilor dorm cel puțin 8 ore zilnic. În plus, ei au capacitatea de a se concentra şi a dormi oricând, oriunde și în orice condiții. Zilnic poți vedea în metrou, în autobuse și chiar în ascensoare oameni dormind în picioare, lucru care m-a fascinat mereu. De asemenea, majoritatea chinezilor fac o plimbare de cel puțin jumătate de oră zilnic înainte de somn, lucru care îi ajută să se relaxeze și să facă faţă stresului. Nu întâmplător vârsta medie în China este considerată de 70 de ani, iar cineva poate fi numit „bătrân” doar după 100 de ani.

6. Frumuseţea naturală. În China este apreciată frumusețea naturală, iar femeile evită machiajul strident, optând pentru un machiaj natural abia vizibil. Atât starurile şi prezentatoarele TV, cât și femeile de rând par a fi nemachiate, lucru foarte apreciat. Machiajul strident, atât de popular în Europa de Est, este considerat vulgar și „îmbătrânitor” în China. La fel e și cu hainele: decolteurile adânci și fustele scurte nu sunt apreciate. În același timp, chinezoaicele au picioare foarte subțiri, deci, fustele pot fi minuscule fără a fi vulgare.

7. Perseverența. Chinezii au capacitatea de a repeta ceva de mii de ori, pâna le iese perfect. S-ar putea că fie un obicei ce își are rădăcinile în învățarea limbii chineze. Fiecare caracter trebuie scris și citit tare de cel puțin 1000 de ori pentru a fi memorizat. E ușor de zis, dar greu de făcut, când trebuie să înveți 15-20.000 caractere. În mod normal, chinezii preferă să se specializeze într-un anumit domeniu, nu să învețe câte un pic din toate. Astfel devin specialiști foarte buni în tot ce fac. De asemenea, toți sunt egali și nu există nici un fel de rușine sau inhibiţie atunci când e vorba de munca pe care o fac. Astfel, un măturător de stradă și un neurochirurg pot fi cei mai buni prieteni, pentru că important e nu numai ce faci, dar și cât de bine îți faci datoria.

8. Imaginaţia vestimentară. Chinezii consideră că îmbrăcămintea îi reprezintă. Astfel, pentru exprimarea eu-lui nu există nici o limită de imaginație. Tinerii chinezi adoră să se îmbrace colorat, extravagant şi diferit, cu haine unicat. Poți vedea femei în rochii de seară cu încălțăminte sport și ochelari de schi, copii purtând doar partea de sus a hainelor sau chiar tineri în pălărie cu costum la cravată și fustă. Chinezii admiră imaginația și stilul unic, iar îndrăzneții care își exprimă personalitatea prin combinații de haine inedite sunt admiraţi.

9. Solidaritatea. Chinezii sunt foarte uniți, începând cu familie și prieteni și terminând cu cei de la servici sau chiar oamenii din același cartier, oraș sau provincie. Fuzhou este cunoscut în toată lumea, pentru ca fiecare locuitor al acestui oraș este milionar şi au ajuns milionari pentru că sunt extrem de uniți și gata de a face totul unul pentru altul. Încă din copilărie chinezii sunt învățați să lucreze împreună și să împartă tot ce au. Astfel, dacă un copil aduce dulciuri la școală, le va împărţi cu toți colegii. De asemenea, acest spirit este atât de puternic, încât e aproape imposibil de a opri un chinez să meargă acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă împreună cu familia. În 2011, peste 250 milioane de chinezi au plecat din orașe și provincii spre casa pentru a petrece sărbătorile de iarnă. Acesta este echivalentul întregii populații ale Statelor Unite.

10. Dragostea de ţară. Chinezii își iubesc țara. O iubesc atât de mult, încât sunt gata să-şi dea viața pentru „țara mamă”, chiar dacă trăiesc de 2-3-4 generații în altă ţară. Ei își iubesc țara și limba, vorbind în chineză perfect chiar dacă trăiesc toată viața în altă ţară și nu uită de cei de acasă, deși nu-şi cunosc personal toate rudele. În viziunea lor, deși China are probleme, ca și toate țările, este țara cea mai frumoasă și mai extraordinară din lume. 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.