Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova: Cristina Surdu

10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova: Cristina Surdu imprimare

01.06.2015  

Cristina Surdu este o bloggeriță de modă din Republica Moldova, care de 8 ani trăiește în Italia. Îi place să se îmbrace frumos așa ca să-i inspire și pe alții, să gătească gustos și să călătorească. Ea a scris 10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova, în speranța că se va schimba ceva.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

„De câte ori am „criticat” Republica Moldova, am încercat să dau un sfat, un exemplu sau o idee pentru a schimba ceva sau a inspira pe cineva, am primit comentarii că „fiecare pădure are uscăturile ei” sau „cu o postare nu schimbi nimic” etc, etc, etc”, spune Cristina Surdu, autoarea blogului cristinasurdu.com, enumerând 10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova.

1. Cred că primul lucru care ar putea inspira Moldova e anume starea de spirit a italienilor. Moldovenii ar trebui să fie mai pozitivi, mai zâmbitori, mai deschiși spre schimbări și provocări. Ar trebui să fie mai umili, să învețe să asculte un sfat, să aprecieze ceea ce fac alții (din păcate mai mereu știm doar să criticăm). Dar de ce să nu prețuim ceea ce a făcut altcineva și să luăm drept exemplu?

Cristina Surdu

2. Italienii sunt foarte veseli. Chiar dacă situația politică/financiară nu este printre cele mai bune, ei continuă să zâmbească, să fie pozitivi și să emane voie bună, iar asta creează mereu o stare de bine în societate.

3. Amabilitatea. Vânzătorii, chelnerii, șoferii... toți sunt cu zâmbetul pe buze, sunt gata să te ajute când ai nevoie, cel puțin cu un sfat. Când intri într-un magazin, de exemplu, nu vei vedea niciodată vânzătoarea așezată sau mâncând ceva. Nu vei auzi sau citi: „Nu atingeți hainele!”. Aici când intri într-un local sau într-un magazin ești întâlnit cu un salut și cu un zâmbet, pentru că clienții sunt persoane importante și sunt tratați adecvat. 

4. Spitalele și serviciile oferite de ele. Nu zic că sunt perfecte, dar cu siguranță sunt mai bune decât în Moldova. Cel puțin, aici în spitale sunt create condiții necesare: încălzire, apă caldă și medici adevărați. Mulți zic că în Republica Moldova nu sunt bani pentru a face schimbări sau a îmbunătăți aceste servicii, dar consider că schimbarea ar trebui să înceapă de la medic, pentru că un medic trebuie să fie în primul rând OM. Într-al doilea rând, trebuie sa încetăm să vindem diplome și să îi facem pe toți doctori și directori. Cred că dacă vom începe să schimbăm lucrurile de la „bază”, lucrurile se vor schimba considerabil.

5. Atitudinea și comportamentul față de oamenii în vârstă. Tot timpul am fost uimită de faptul cum sunt tratați aici bătrâneii. Sunt persoane importante și foarte respectate.

Cristina Surdu

6. Lucrul care îmi place mult aici și cred că ar fi și un exemplu bun pentru Chișinău, este deplasarea cu bicicleta. Ar fi ceva senzațional dacă în Chișinău s-ar crea piste pentru biciclete sau cel puțin în fiecare duminică sau o dată în lună, centrul orașului ar fi închis pentru mașini și s-ar folosi doar bicicletele.

Cristina Surdu

7. În Italia e o plăcere să călătorești cu transportul public. Centrul orașului este închis pentru mașini de dimineață până seara. Pot intra doar transporturile publice, rezidenții și taxi-urile. Ceea ce contribuie la limitarea traficului și la menținerea aerul curat în oraș.

8. Un alt lucru util sunt radarele. Văzând numărul de accidente de la noi din țară, cred că în Moldova sunt obligatorii!

Cristina Surdu

9. Sportul este foarte important. Uneori cred că italienii chiar exagerează la acest capitol. Majoritatea practică un anumit sport: tenis, înot, basket, fotbal. Dacă nu, atunci fac jogging, merg cu bicicleta sau merg la sală.

Cristina Surdu

10. Italienii călatoresc mult. E adevărat că ei câștigă mai mult, dar cu siguranță au și cheltuieli mai mari. Însă ei cunosc valoarea banului și știu cum să îl cheltuie rațional.

Cristina Surdu

Foto: arhiva personală

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.