Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Austria care pot inspira Moldova: Alexandru Cazacu

10 lucruri din Austria care pot inspira Moldova: Alexandru Cazacu imprimare

28.10.2015  

Alexandru Cazacu s-a aflat timp de jumătate de an printre austrieci, a mers în Austria prin intermediul programului Erasmus, pentru un schimb de experință. Revenind acasă, el a scris pentru Știripozitive.eu, 10 lucruri din Austria care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

1. NIMENI NU ÎNTÂRZIE

Începând cu ora întâlnirii cu gașca, continuând cu ora începerii orelor la universitate, orarul tramvaielor, trenurilor regionale și naționale etc. Punctualitatea e adânc înrădăcinată în fiecare austriac.

Alexandru

alexandru

2. PISTE PENTRU BICICLIȘTI

Fără multe comentarii, avem mult de învățat de la austrieci: cum se fac piste pentru bicicliști și cum să îi respectăm în trafic.

3. SUPORTUL ȘI INTEGRAREA ÎN SOCIETATE A PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Acest suport este fie activ, grație voluntarilor sau al autorităților, fie pasiv doar prin amenajarea și întreținerea infrastructurii necesare pentru persoanele cu dezabilități.

4. ISTORIA

Austriecii tratează obiectiv istoria și judecă, nu personalitățile, ci faptele lor. În cazul lui Adolf Hitler, austriecii din regiunea Austria de Sus (de unde este originar) înțeleg dezastru făcut de armata nazistă în perioada celui de al II-lea Război Mondial și nu împărtășesc viziunea pe care o împărtășea Hitler. Dar ei nu uită de meritul lui în dezvoltarea principalului oraș din regiunea Austria de Sus – Linz. Iată de ce niciodată nu vei auzi în Austria fraza – Hitler kaputt.

Alexandru

Alexandru

5. ODIHNĂ ACTIVĂ

 Austriecii mai mult preferă odihna activă, fie practicarea schiatul pe timp de iarnă sau practicarea oricărui alt tip de sport.

Alexandru

Alexandru

6. PATRIOTISMUL

Mai rar întâlnești oameni care nu ar fi mândri că sunt austrieci. Mai mult, fiecare ține să menționeze regiunea din care provine.

7. RESPECTUL FAȚĂ DE TRADIȚII

Un simplu exemplu poate fi Oktoberfest. Mai rar vei vedea un localnic care nu va purta haine naționale la acest festival (remarcă – Oktoberfest nu se desfășoară doar la Munchen, ci în fiecare oraș german și austriac).

 8. STILUL VESTIMENTAR

Oamenii poartă haine în care se simt comod, inclusiv fetele. Respectiv, riscul de a vedea pe cineva fiind îmbrăcat vulgar e destul de mic.

alexandru

9. LIMBA VORBITĂ

Din punct de vedere lingvistic, noi, moldovenii, ne putem compara cu austriecii. Precum și româna noastră nu e pură, la fel și germana vorbită acolo e mai deosebită decât germana pură. Dar, spre deosebire de noi, ei nu folosesc în limbajul lor cehisme, ungarisme, italienisme sau slovenisme. La fel și limba nu o numesc austriacă, ci GERMANĂ!

10. INTELIGENȚA FINANCIARĂ

Austriecii sunt foarte atenți când vine vorba de cheltuieli. Sunt atenți la fiecare euro, cent câștigat și cheltuit.  Nu ar fi rău și noi să mai practicăm asta.

A trăi printre austrieci e o experiență unică. Chiar dacă șocul cultural este inevitabil, el nu influențează negativ impresiile pozitive pe care le lasă țara austriacă prin frumusețile ei.

Foto: arhivă personală

Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.