Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Lucruri bune de învățat de la danezi, spanioli, francezi, egipteni, estonieni și de la alte câteva țări: Nicoleta Iftodi

Lucruri bune de învățat de la danezi, spanioli, francezi, egipteni, estonieni și de la alte câteva țări: Nicoleta Iftodi imprimare

17.11.2015  

Timp de o săptămână, Nicoleta Iftodi împreună cu 39 de participanți din 17 țări ale lumii a învățat să „supraviețuiască” social pe o plajă a Mării Nordului, în Slettestrand. Interacționând cu diverși oameni, Nicoleta a învățat de la fiecare persoană câte ceva, astfel ea ne mărturisește și nouă ce am putea deprinde de la alte naționalități.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Nicoleta IFTODI este studentă la Universitatea de Stat din Moldova. Pe lângă studii, ea reușește să se implice în diverse proiecte interculturale. În această toamnă ea a ajuns în Danemarca, iar acolo Nicoleta a interacționat cu tineri din diferite colțuri ale lumii.

Nicoleta

„Cu siguranță, întâlnind oameni din diferite țări, de diverse etnii, diferite rase, cu diverse religii, diferite viziuni asupra realității am devenit mai tolerantă și, de fapt, m-am convins o dată în plus că suntem egali și că nu ne diferențiază nimic altceva decât felul unic de a fi al fiecăruia. Tradițiile, religiile, civilizațiile nu ne determină superioritatea sau inferioritatea, ci din contra aceste particularități ne fac să fim mai obiectivi și mai open mind”, zice Nicoleta IFTODI.

Nicoleta

„Întotdeauna am apreciat tipologia aceasta umană a danezilor: un melanj dintre un caracter mai dur, punctualitate, foarte multă dedicație în tot ceea ce fac și compasiune, spirit de umanitate, pentru că ei știu cum să-și administreze emoțiile în mod dozat și cum să intervină atunci când este cazul. De fapt, acest lucru este extrem de important în momentul când interacționezi cu oameni de diverse culturi: să știi să fii extrem de deschis, dar în același timp să nu-i lezezi unei alte persoane spațiul personal. Să știi să ajuți, dar și să știi să ceri ca fiecare să-și facă 100%  partea lui de obligație socială.

De la oamenii din Maghreb (Maroc, Tunisia, Algeria) pe care i-am cunoscut și cu care mențin și acum contactele, probabil mă molipsesc de cea mai mare motivație pe care aș putea să o primesc de la cineva, pentru că ei chiar au cunoscut cum e să fii sub presiune, cum e să ți se lezeze libertatea de exprimare, cum e să trăiești într-o „democrație” în care nu ai drepturi și situația e cam așa și până în prezent. De aceea ei știu să se organizeze, știu să lupte pentru drepturile și ambițiile lor, ei știu să ceară de la autorități să li se respecte demnitatea de oameni și știu și să stea încontinuu în stradă pentru petițiile pe care le au. De asemenea un lucru extrem de important pentru ei este valoarea cuvântului pe care îl dau cuiva, a promisiunii pe care o fac. Cuvântul dat pentru ei și este cea mai sigură garanție că într-adevăr așa cred și așa vor acționa.

Nicoleta

Nicoleta

Caracterul celor din Georgia ne determină să fim mereu plini de pasiune în tot ceea ce facem, să generăm noi energia asta socială pozitivă de care avem cu toții nevoie, să creăm noi iluzia optimismului și să-l perpetuăm încontinuu celorlalți, pentru că un georgian oricât de multe probleme ar avea nu o să vină să ți le înșire ore întregi și să te indispună. Din contra, fiind în anturajul său o să te simți mereu un „Smurf”, o persoană conectată la priza cu inspirație.

Un francez o să-și păstreze, în mod evident, o parte din enigma sa și cel puțin o să-ți dorești să-i răspunzi cu merci sau să-i zici au revoir chiar dacă nu cunoști limba franceză. De asemenea, el mereu o să fie interesat de probleme, sau mai degrabă de abordarea globală a oricărei probleme, pentru că lui îi plac discuțiile profunde și diseminarea până la cele mai mici detalii a subiectului. De aceea, noi moldovenii ar trebui să deprindem această manieră de a tinde să fim perfecționiști și să ne facem cu maximă diligență meseria.

Nicoleta

Un spaniol chiar dacă nu o să se implice total în activitatea sau subiectul în cauză, cel puțin o să-ți amintească că e timpul de Bailando și trebuie să faci o pauză. Un spaniol o să-ți zâmbească în mod infinit și gratuit, pentru că până la urmă dincolo de toate scopurile ambițioase pe care le putem avea într-o viață, ar fi un paradox să uităm să fim noi.

Să apreciez ceea ce mi se întâmplă acum, aici și în aceste circumstanțe și să împărtășești acest lucru și cu alții... probabil e cea mai esențială lecție de la cei din Egipt. Anume ei sunt reprezentarea cea mai exactă a renumitei fraze: „Gândește global, acționează local”. De aceea și oamenii din Egipt fac exact atât cât le stă în puteri, iar adunat împreună acest efort individual este un rezultat extraordinar social.

De la armeni înveți cum să reușești să-ți menții spiritul național, ei fiind țara cu cei mai mulți oameni de aceeași naționalitate, iar de la estonieni – să deprinzi spiritul mai temperamental, de la români – cum să te mobilizezi într-un timp extrem de scurt și să știi cum să ceri ca să primești exact ce vrei.

Nicoleta

Teorema care se repetă și de care mă conving în mod repetat după fiecare program de acest gen se dovedește a fi că munca combinată cu multă ambiție și motivație le-a ajutat pe majoritatea statelor să ajungă la nivelul de dezvoltare la care sunt acum. Esențial este să ieșim din zona noastră de confort și să nu ne eschivăm de la obligațiile pe care le avem față de noi și față de umanitate. Important este să ieșim afară, pentru ca să tragem o gură de aer și să revenim să muncim și cu mai multă râvnă. Să gândim ca alții, dar să acționăm la noi”, scrie Nicoleta IFTODI pentru Stiripozitive.eu.

Nicoleta Iftodii Nicoleta Iftodii Nicoleta Iftodii Nicoleta Iftodii Nicoleta Iftodii Nicoleta Iftodii Nicoleta Iftodii Nicoleta Iftodii
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.