Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova: Lera Colesnic

10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova: Lera Colesnic imprimare

22.01.2016  

Lera Colesnic este studentă la Universitatea Bocconi, Facultatea Economie Internațională și Finanțe, Milano. Inițial a ales universitatea dată, pentru studiile de înaltă calitate și oportunitățile academice, ca apoi să se bucure și de faptul că se află într-un centru industrial, comercial și financiar. Ea a scris 10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova și oamenii de aici.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

1. Cultura

Ajungând în Italia, ajungi într-un centru cultural, cu secole întregi de cultură autentică. La orice stație de metro nu te-ai opri, ieși cu presentimentul că ceva valoros te așteaptă să îl descoperi, fie arhitectură, pictură, sculptură, muzică sau știință. Italia trăiește cu trecutul său, iar asta le oferă oamenilor o cultură în spate.

Lera Colesnic

2. Orașe vii

În marile orașe, te simți mai viu și că trăiești mai intens. E plăcut să vezi o mulțime de oameni pe străzi, la orice oră, să vezi cum orașul trăiește. Să ai la dispoziție o mulțime de evenimente sociale și culturale care niciodată nu lipsesc, doar timp să ai.

Italia

3. Amabilitatea

Oriunde nu te-ai afla, poți fi sigur că vei întâlni oameni amabili și politicoși. Iar într-o comunitate unde oamenii sunt binevoitori, săritori la nevoie și mai și zâmbesc pe lângă toate devii și tu diferit, devii mai bun și mai amabil. Cuvintele chiar fac o diferență și printr-un simplu gest, care îți ia o nimica toată, poți face și ziua ta și a altcuiva mai bună.

4. Importanța studiilor superioare

În Europa studiile superioare nu sunt o diplomă, care se prăfuiește pe raft și care rămâne a fi câțiva ani pierduți în drum spre cariera dorită. Aici studiile superioare sunt o investiție valoroasă în propriul viitor care te schimbă și te dezvoltă personal și profesional. Profesionalismul nu se măsoară în diplomă, dar diploma este un angajament, o bază de cunoștințe și abilități ce sunt o treaptă necesară în calea ta de viitor specialist în domeniul ales.

5. Intrigi culturale

Pe lângă o mulțime de turiști bineveniți de localnici, italienii înșiși sunt foarte diverși. Astfel, te trezești într-o societate în care diferențele unesc, iar tradițiile care variază de la nord la sud devin niște intrigi culturale.

Lera Colesnic

Lera Colesnic

6. Transportul public

Transportul public este încă o facilitate bine organizată. Procurând un bilet urban la orice chiosc cu 1,50 euro, valabil timp de 90 minute, poți călători cu orice tip de transport public în aria orașului. Serviciul de transport public lucrează și noaptea, cu 15 rute deschise și plecări la fiecare 30 minute. De asemenea, o alternativă de circulație e bicicleta, de care poți beneficia ușor datorită unui sistem de transport public de arendare a bicicletelor.

Lera Colesnic

Lera Colesnic

7. Sportul

Indiferent de vârstă, majoritatea oamenilor se ocupă cu sportul. La fiecare pas vezi oameni care aleargă . Sunt o mulțime de parcuri, uneori și cu tăblițe speciale cu traiectorii pentru sport, unde zilnic oamenii practică un mod sănătos de viață.

8. Cultura gastronomică

Bucătăria italiană se bazează mai mult pe calitatea produselor, decât pe complexitatea pregătirii. Iar produsele autohtone rămân a fi o parte indispensabilă gastronomiei italiene. Pe lângă pizza, pasta și gelato tipice, cafeaua și vinul rămân a avea un loc deosebit în inimile italienilor.

9. Calitatea vieții

Cu o calitate a vieții și speranță de viață foarte înaltă, precum și un sistem de asigurare de sănătate și ajutor social foarte bun, indiferent de vârstă, italienii se pot bucura de viață.

10. Il dolce far niente (dulcele de a face nimic)

Italienii știu cum să savureze momentul. Ei știu că în viață uneori trebuie să te oprești din agitație, fără nici un sentiment de vină și să conștientizezi prezentul. Il dolce far niente (dulcele de a face nimic) nu este perceput drept procrastinare, ci o necesitate spirituală de meditație, observații și detașare. Iar această practică predispune spre artă, relații umane echilibrate și o simplă sănătate mintală.

Lera Colesnic

Foto: arhivă personală

・ ・ ・

Acest subiect este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Lera Colesnic Lera Colesnic Lera Colesnic Lera Colesnic Lera Colesnic Lera Colesnic
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.