Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova: Cătălina Țurcanu

10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova: Cătălina Țurcanu imprimare

27.01.2016  

Cătălina Țurcanu a avut oportunitatea să ajungă în Statele Unite ale Americii datorită Programului FLEX. Ea a fost elevă în SUA timp de un an academic. I-a plăcut atât de mult acolo, încât a decis să meargă și în această vară. Cătălina a ales pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri din SUA ce pot inspira oamenii din Moldova.

Votează: 5.0/5 (6 Voturi )

1. Zâmbetul și amabilitatea

„Zâmbetul este probabil primul lucru care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la Statele Unite și cetățenii acesteia”, mărturiseşte Cătălina Țurcanu. „Este cunoscut faptul că americanii sunt, pe de o parte, obsedați de aspectul estetic al cavității lor bucale, însă nu mă refer doar la acest criteriu. În cultura americană, zâmbetul este luat drept manieră. O fotografie frumoasă este fotografia în care se arată cu mândrie toți dinții. Acest gest, destul de rezervat la noi în țară, este unul care îți ridică dispoziția instantaneu. Mai mult decât atât, psihologii susțin că o persoană care zâmbește mai mult are tendința să fie mai amabilă și mai fericită. La urma urmei, după cum ar spune americanul: Fake it until you make it!” 

SUA Catalina

2. Săritori la nevoie

„Eu am fost de foarte multe ori surprinsă de amabilitatea acestora, care de la invitațiile la prânz sau ajutorul organizării unui yardsale ajungea până la împrumutul mașinii lor mai vechi pe timp de vară sau organizarea unei călătorii în New York”, mai spune Cătălina. „Un caz recent, ce o să-l țin minte foarte bine, a avut loc vara aceasta. Având zi liberă, eu împreună cu câțiva prieteni am decis să mai vizităm locurile frumoase din Virginia, însă aveam o singură problemă – lipsa transportului. O doamnă foarte amabilă s-a oferit să ne conducă până în Williamsburg, în plină zi de luni, la ora șapte dimineața, chiar dacă doamna trebuia să fie în scurt timp la postul său de muncă aflat în direcția opusă și care se afla la o oră și jumătate depărtare de destinația noastră. Pe lângă aceasta, la sfârșitul zilei, soțul acesteia a avut amabilitatea de a ne transporta din Wiliamsburg înapoi în orașul unde eram cazați”.

Catalina Turcanu

3. Americanii nu se stânjenesc să ceară ajutor 

„Acesta este probabil una dintre trăsăturile pe care le apreciez cel mai mult la această națiune. Americanii atunci când realizează că au o problemă, nu se sfiesc să ceară ajutor, fie unui specialist sau unui prieten și cert este că de multe ori îl și primesc”.

Catalina Turcanu

4. Relația de prietenie între profesor - elev

”O mare parte dintre americani pun mare accent pe reguli. Ei își dau seama că acestea au o menire și sunt învățați de mici să le respecte. Sinceră să fiu, pe parcursul unui an academic petrecut în Statele Unite, nu am văzut absolut nici un elev să copieze la examen, cu toate că de multe ori profesorul nu era în clasă, iar calculatoarele erau aprinse. Apropo, am fost foarte surprinsă de relația dintre profesor și elev în liceul american. De multe ori era una de prietenie, bazată pe încredere”. 

5. Se inveștește în călătorii

„Cetăţeanul american știe să pună accent pe călătorii, confort și relaxare. Desigur că și situația financiară de cele mai multe ori le permite acest lucru, dar am fost plăcut surprinsă de faptul că mulți dintre locuitorii acestui stat preferă să investeasca mai mult în momente plăcute și amintiri, decât într-un set nou de draperii”, menţionează Cătălina Ţurcanu.

Catalina Turcanu

6. Spiritul civic și receptivitatea față de mediul înconjurător

„Este bine știut faptul că ei fac parte dintre națiunile cu un spirit civic bine dezvoltat. Fie că îi nemulțumește ceva pe plan politic sau fie că au fost martorii unei situații mai neplăcute, americanul știe să reacționeze ca atare. Drept măsuri des intreprinse fac parte inițierea petițiilor sau promovarea cauzelor sociale pe rețelele de socializare, acțiuni la care iau parte și persoane influente, precum artiști, oameni de faceri și mulți alții. Această națiune nu rămâne indiferentă la ceea ce se întâmplă în jurul ei”.

7. Nu se ghidează după legile exterioare, venite din societate

„Cred că și moldovenii trebuie să împrumute puțin din acest aspect. Mulți dintre americani se ghidează după propriul instinct. Eu rămâneam surprinsă atunci când prietenii mei îmi spuneau că vor urma facultatea de criptologie sau de egiptologie”. 

Catalina Turcanu

8. Libera exprimare 

„Acesta este un subiect sensibil, însă, de regulă, cetăţenii americani spun ceea ce gândesc și nu le este frică să-ți susțină părerile. Coafurile extravagante și hainele colorate sunt de multe ori dovada liberei exprimări în SUA”.

Catalina Turcanu

9. Un customer service de invidiat

„Amabilitatea și respectul față de cei din jur se răsfringe și în domeniul serviciilor. Nu aș greși dacă aș spune că dintre toate țările pe care le-am vizitat, Statele Unite stă cel mai bine la acest capitol. Dacă apare vreo divergență la magazin, de exemplu, de cele mai multe ori poți ști sigur că neînțelegerea va fi foarte bine soluționată de către persoanele responsabile”.

10. Toleranța

„Toleranța este des promovată de către americani, atât pe plan social, cât și personal. A fi diferit în SUA este un atuu și nicidecum un defect. Încă de mici copii, ei sunt învățați să-ți iubească imperfecțiunile, pentru că anume acestea îi fac speciali”, afirmă Cătălina Ţurcanu în cele „10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova”.

・ ・ ・

Acest subiect este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova Cătălina Țurcanu 10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova Cătălina Țurcanu 10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova Cătălina Țurcanu 10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova Cătălina Țurcanu 10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova Cătălina Țurcanu 10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova Cătălina Țurcanu 10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova Cătălina Țurcanu 10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova Cătălina Țurcanu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.