Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Macedonia care pot inspira Moldova: Cătălina Țurcanu

10 lucruri din Macedonia care pot inspira Moldova: Cătălina Țurcanu imprimare

13.01.2016  

Cătălina Țurcanu poate povesti mai repede în ce țări nu a fost decât ce țări a vizitat, întrucât tânăra din Moldova a călătorit mult. Cătălina a ajuns și în Macedonia, datorită unui program de schimb cultural. Ea a ales10 lucruri despre Macedonia, care este și la fel o țară în curs de dezoltare, însă poate inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Cătălina Țurcanu, autoarea celor „10 lucruri din Statele Unite ale Americii care pot inspira Moldova”, a prezintă acum 10 lucruri pozitive despre Macedonia, țară care a vizitat-o cu puțin timp în urmă.

1. Reconstrucţia capitalei

Skopje, capitala Macedoniei se află la momentul actual în stare de reconstrucţie. Întrebând localnicii de ce, aceştia mi-au răspuns simplu: „Nu ne plăcea cum arăta anterior!”. Poate le urmăm exemplul şi reparăm măcar drumurile Chişinăului?  

Скопье

2. Păstrarea monumentelor vechi

Cu toate că Macedonia îşi construieşte o capitală mai pompoasă, cu mai multe statui decât oameni, aceasta nu este contruită pe ruine. Partea istorică a capitalei a fost păstrată, iar monumentele arhitecturale sunt puse în valoare.

3. Căldura şi ospitalitatea oamenilor

Am avut oportunitatea să vizitez mai multe ţări balcanice, însă macedonienii mi s-au părut cei mai ospitalieri. Aflându-mă pentru prima dată în Skopje, am fost prea impresionată de marele „bazar” plin de bunătăţi. Împreună cu alte două prietene din program am pierdut transportul cu care ar fi trebuit să ne întoarcem în oraşul unde eram cazaţi. Nu am ezitat şi am cerut ajutor de la localnici. Ei au fost atât de amabili, încât ne-au condus până la gară, asigurându-se că ne-am urcat în autobusul potrivit.  

Macedonia

Macedonia

4. Simţul stilului şi măiestria machiajului la femei

Nu neapărat un criteriu care ar putea inspira femeile din Moldova, însă, după părerea mea trebuie recunoscut şi apreciat.

Fiind în diverse programe încercăm să profităm la maximum de experienţă, astfel încât am fi optimişti să spunem că beneficiam de 10 ore de somn într-o săptămână. De cele mai multe ori, mă trezeam dimineaţa arătând ca un cartof în plină naturaleţe în comparaţie cu fetele din Macedonia, care arătau mereu de parcă ar fi gata să accepte un Oscar.

5. Diversitatea şi conservarea naturii

Macedonia este ţară cu cei mai mulţi munţi din lume şi cu toate că natura a fost generoasă, cert este că macedonienii au ştiut să profite de acest lucru. Am avut ocazia să mergem în excursie în munţii din Mavrovo şi am rămas impresionată de faptul că nu a trebuit să sar peste sticle de bere aruncate pe jos sau să fac maratoane între pungi de plastic aruncate de către turişti. Cu toate că Macedonia se confruntă cu problema poluării şi deşeurile menajere sunt o bătaie de cap constantă, în regiunea în care am fost eu era una pitorească, curată şi aranjată.

Macedonia

6. Nivelul corupției

Moldova și Macedonia sunt victime ale consecinţelor cauzate de corupţia în sectorul public. Dar situația Macedoniei la acest capitol este totuși mai bună conform www.transparency.org. Ea se afla pe cea de-a 66 poziţie în tabela indexului de percepţie a corupţiei pentru anul 2015, pe când ţara noastră se afla pe poziţia cu numărul 103 din 168 de state.

7. Accesibilitatea wi-fi-ului

Macedonia este prima ţară din lume care a avut acces total la serviciile de internet pe bandă largă. Însă aceştia încă nu se pot bucura de luxul de a avea wi-fi gratuit în troleibuze. Iată la acest capitol i-am depăşit atât pe ei, cât şi pe multe alte ţări dezvoltate ale lumii.

8. Parcarea eficientă

În Macedonia trotuarele de lângă stradă sunt folosite pentru a parca şi nu pentru circulaţia pietonilor. O întrebuinţare diferită, dar destul de eficientă.

9. Calitatea bună a vinurilor

La fel ca şi în cazul ţării noastre, vinul bun este apreciat şi făcut cu dragoste şi în statul Macedonian. Cu toate că nu este exportat pe cât s-ar cuveni, dar odată gustat, poţi fi sigur că nu îi vei uita aroma.

10. Spiritul de viaţă

Majoritatea tinerilor din Macedonia sunt foarte energici. A trecut destul timp de când nu ne-am văzut, însă ţinem legătura şi conversăm de parcă ne ştim de o viaţă întreagă. 

Macedonia

Foto: arhivă personală

Macedonia Macedonia Macedonia Macedonia Macedonia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.