Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Oxana Ramat Crețu

10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Oxana Ramat Crețu imprimare

17.03.2016  

De 10 ani Oxana Ramat Crețu locuiește în Franța. A decis să meargă în Franța, pentru că a crezut mereu că este țara unde toate ușile sunt deschise, iar posibiltățile nemărginite depind doar tine. Ea a scris pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova.

Votează: 4.3/5 (4 Voturi )

„Noțiunea timpului a devenit devastatoare pentru societatea contemporană. Mai rapid, mai intens, vrem să trăim și să profităm la maxim de orice experiență. În Franța se folosește termenul de: „A trăi o experiență”. O experiență artistică, o experiență culinară sau una sensorială. Ce anume semnifică faptul de a trăi o experiență? Putem și noi oare să ne inspirăm din viața „à la française” pentru a excita un pic cotidianul? se întreabă și răspunde Oxana Ramat, art designer originar din Moldova și stabilit la Bordaux, Franța.

1. O experiență artistică

Francezii dispun de un patrimoniu artistic extrem de vast. Astăzi însă faptul de a merge la o expoziție sau de a vizita un muzeu nu mai este suficient. Publicul dorește să ia locul artistului pentru a experimenta viziunea MAESTRULUI. Din aceste considerente în Franța se propun diverse ateliere artistice la care poate participa absolut toată lumea. Pentru câteva ore ne putem ușor detașa de viața curentă și de a pătrunde în lumea minunată a periuțelor, creIoanelor, sau chiar a instalațiilor ori performanțelor artistice.

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

2. O experiență culinară

Gastronomia franceză se laudă cu primul loc mondial. Alimentele sunt prețuite la justa lor valoare, se pune accentul pe calitate, pe designul alimentar, pe produsele de proveniență locală și organică. Bucătăria a devenit o artă și un mod de viață. Și unde dacă nu în jurul unui prânz sau a unei cine se leagă prietenii sau afaceri de lungă durată.

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

3. O experiență enologică

Cine nu cunoaște vinurile de Bordeaux? Ei bine aceste vinuri nu pot fi doar degustate, ele merită apreciate și savurate. În Franța sunt organizate ateliere dedicate enologiei. Fiecare muritor poate roti vinul pe pereții unui pahar enorm apreciindu-i culoarea la lumina zilei, ba chiar și dezbate despre cele 57 apelații vinicole de Bordeaux.

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

4. O experiență sensorială

Francezii combat rutina care se instalaează uneori în viața de zi cu zi prin senzații noi. Majoritatea populației se lasă tentată de activități inovative și au un spirit deschis și dornic de a cunoaște lucruri noi. Degustrarea unor insecte care vor lua curând locul proteinelor din carne, atingerea culmelor Mont Blanc sau explorarea unor locuri total necunoscut. Nimic nu limitează curiozitatea francezului.

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

5. O experiență sportivă

Sportul are un loc important în viața francezului. Se organizează maratoane ca acțiune de solidaritate sau de caritate. Unii încearcă extremul, alții sunt competitivi. Inovații conceptuale și tehnologice în domeniul sportului apar în permanență. Un sport de vară care se poate practică chiar și pe lac este Stand Up Paddle.

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

6. O experiență culturală

Pentru a cunoaște cultura unei țări este nevoie de comunicare. Numai petrecând timp cu oamenii ce locuiesc în Franța putem descoperi adevaratele tradiții. Francezii mănâncă de Crăciun stridii, iar de Paști ascund ouă din ciocolată prin curte pentru copii. Ceea ce face o cultură unică sunt micile obiceiuri petrecute din generație în generație, locurile ascunse de ochiul mulțimii și relațiile umane.

7. O experiență lingvistică

Libertatea cuvântului este o lege în Franța. În timpul studiilor în funcție de disciplină se acordă un vocabular specific. În contextul designului de exemplu găsim noțiuni ca: ergonomic, funcțional, transfer de context. Aproprierea acestor termeni de către o largă masă de populație duce la o viziune mai clară a domeniului respectiv și posibil la o toleranță față de necunoscut.

8. O experiență turistică

Orice țară are locuri ce merită vizitate. Fie vorba de ieșiri citadine sau un tête-à-tête cu natura, călătorii se pot face și în propriul oraș, în propria țară, ba chiar și una pe internet de dragul cunoștințelor.

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

9. O experiență intelecutală

Francezii citesc ziare dimineața și cărți seara. Ei doresc sa fie informați despre absolut tot: politică, societate, cultură, tehnologie, sănătate, lumea animală.

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu

10. O experiență umană

Filantropie - este cuvântul care se impune cu gândul la societatea franceză. În pofida ultimelor atentate de la Paris, a urei și a mâniei pe care fiecare dintre noi le-am simțit, francezii au ales toleranța. Am compătimit și ne-am imaginat în locul victimilor, dar xenofobia nu este o soluție pentru o societate civilizată ca cea franceză”, povestește Oxana Ramat Crețu.

Foto: Arhivă personală

・ ・ ・

Acest subiect este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu 10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu 10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu 10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu 10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu 10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu 10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu 10 lucuri din Franta. Oxana Ramat Cretu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.