Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova: Ana-Maria Pancu

10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova: Ana-Maria Pancu imprimare

18.04.2016  

Ana-Maria Pancu este tânăra din Republica Moldova care a optat pentru o bursă de studii la masterat în Kayseri, Turcia. Dintre cei 80.000 de studenți din întreaga lume, ea a fost selectată printre beneficiarii programului Türkiye Burslari. La un ceai, Ana-Maria Pancu a descoperit țara unde Orientul se află la hotar cu Occidentul.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Ana-Maria Pancu a mărturisit echipei Stiripozitive.eu 10 lucruri interesante din Turcia care pot inspira Moldova:

Primul ceai

La primul ceai (servit în păhăruț de sticlă) descoperim Turcia, pe scurt. Turcia este pe bună dreptate o țară a contrastelor. Amplasată pe două continente (97% din suprafața țării se află în Asia, 3% în Europa), cu mulți vecini (graniță cu opt state), având trei mări și fiind un punct istoric de intersecție al diverselor civilizații. Toate aceste caracteristici au pus baza contrastelor în Turcia. Contraste etnice, culturale, religioase, lingvistice și chiar ideologice. În Turcia poți să întâlnești cetățeni cu idei atât de diverse încât ai crede că aceștia ar fi originari din țări diferite. Totuși aceștia conviețuiesc sub același steag, pictat în roșu și decorat cu o semilună și o stea. 

turcia

Al doilea ceai

Patriotismul, naționalismul sunt valori împărtășite de majoritatea cetățenilor turci. Aceștia nu se eschivează să vorbească cu mândrie despre limba, cultura, istoria și apartenența lor la poporul turc. Steaguri agățate la ferestre, mașini, genți sau chiar inele și coliere decorate cu simbolistica Turciei și purtate de către domnișoare sunt fenomene des întâlnite aici.

turcia

Al treilea ceai

 Fotbal și ceai ar putea fi o combinație mai stranie pentru unii, nu și pentru turci. Fotbalul în Turcia este un domeniu de interes public. Persoane de toate vârstele, de genuri diferite au o echipă preferată și o susțin la fiecare meci. Ca exemplu, dacă are loc un meci între echipele Galatasaray și Fenerbahce atunci aflu acest lucru chiar de dimineață. În drum spre universitate văd fete îmbrăcate în tricourile echipelor preferate, băieți ce discută aprig eventuala desfășurarare a meciului, iar înspre seară au loc marșuri de susținere și focuri de artificii.

Al patrulea ceai 

Acest ceai e dulce, e bun, pentru că e cu baklava, lokum și künefe. Așadar, deliciile culinare sunt parte a unei experiențe turcești adevărate. Turcii adoră să mănânce bine și gustos, pot fi pe bună dreptate numiți niște gurmanzi. Din acest motiv bucătăria turcească este diversă, aromată și condimentată. Țin minte că am mers la un proiect în orașul Konya, unde primul lucru de care am fost întrebată când am ajuns la gară a fost dacă îmi e foame. De refuzat - nici vorbă!

turcia

Al cincilea ceai

Fiecare persoană dornică de învățătură are șansa să-și facă studiile universitare în Turcia. Asta se întâmplă datorită faptului că studiile universitare sunt gratuite. Este necesar însă să intri la un examen național și să obții un punctaj necesar pentru specializarea sau universitatea la care aspiri. În Turcia există aproximativ 200 de universități, majoritatea dintre acestea fiind finanțate de stat.

turcia

Al șaselea ceai

 Ceea ce m-a impresionat în Turcia și cred că ar fi un exemplu și pentru statul nostru sunt căminele studențești. Acestea se află într-o stare de obicei foarte bună, dotate cu o cantină unde mâncarea este pregătită de bucătari/bucătărese și săli de studiu, unele cămine având pe teritoriul lor chiar și magazin de birotică, frizerie și sală de sport. Să nu uit şi de camera de rugăciune, unde studenții musulmani merg să se roage de 5 ori pe zi. În fiecare cameră locuiesc două sau trei persoane, în alte cămine pot locui şi câte patru. Intrarea şi ieşirea din cămin se face pe baza aplicării unei amprente pe un dispozitiv, iar ora maximă până la care poți intra seara în cămin este 23.00, vara se mai oferă încă 30 de minute. În căminul unde stau eu, dar și în multe altele sunt organizate diverse conferințe, ateliere, ore de engleză, dicție, istorie.

turcia

turcia

Al șaptelea ceai

 Studenții internaționali pot fi întâlniți aici oriunde, rezultat al diverselor programe de burse oferite de către Guvernul Turciei. Acest fapt îmi colorează viața mea studențească din Turcia. Sunt înconjurată de tineri din toată lumea ceea ce reprezintă o șansă adevărată pentru a explora mapamondul întreg și o multitudine de culturi deosebite.

turcia

Al optulea ceai

Este o provocare să înveți limba turcă și am doar cuvinte de laudă pentru cei care reușesc să o facă. Provocare o numesc, pentru că gramatica limbii turce este diferită de cea a limbii române. Plus la asta, multiplele cuvintele provenite din arabă și persiană sunt la început mai dificil de memorizat, dar după ce ți-a reușit să le însușești, privești înapoi și înțelegi că totul este posibil.

turcia

Al nouălea ceai

Un ceai bun nu e doar unul gustos. E și unul servit alături de oamenii tăi. Aici în Turcia m-am bucurat nespus de mult să leg prietenii printre tinerii originari din Republica Moldova, tineri cu care petrecem de fiecare dată un timp minunat împreună. Tot acești tineri sunt cei care conturează o imagine a Moldovei prin succesele înregistrate la studii sau calitățile de care dau dovadă. Și tot datorită lor, acasă nu e atât de departe precum pare, iar dorul de patrie este mai dulce, oriunde nu te-ai afla.

turcia

Al zecelea ceai

Masteratul și experiența acumulată în Turcia m-a învățat și continuă să mă învețe foarte multe lucruri care vor rămâne „sculptate” frumos în memoria mea pentru toată viața. Lucruri care pentru a fi povestite mai necesită măcar câteva ceaiuri și plăcinte fierbinți, chiar poate și mămăligă neapărat cu brânză și smântănă. Așa cum se cuvine la gospodari”, povestește Ana-Maria Pancu pentru Stiripozitive.eu

Sursă foto: Arhivă personală

Autor: Cristina Zeamă

10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.