Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  VIDEOGRAFIC | 10+3 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Galina Precup

VIDEOGRAFIC | 10+3 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Galina Precup imprimare

27.04.2016  

Galina Precup a locuit șase ani în Suedia. În acest timp ea a reușit să cunoască cultura și obiceiurile suedezilor, dar și multe curiozități despre acest popor. Galina a povestit 10+3 lucruri din Suedia care pot inspira oamenii din Moldova să fie mai buni în tot ceea ce fac.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

1. Prevalarea legii
Suedezii nu încalcă legile, regulamentele, regulile. E o normă a vieţii, infiltrată în conștiință de mici, care uneori se pare a fi urmată orbeşte.

*****
2. Respectarea principiului egalităţii şi dreptăţii
Toleranţa suedezilor pare a fi proverbială. Cel mai mic copil îţi va spune că toţi sunt egali, că a fura nu se poate nici în glumă, că a minţi nu e bine, că fiecare are drepturi. Probabil, prin asta se poate explica respectul suedezilor pentru sistemul lor de impozitare, unic în lume, care duce la o nivelare echitabilă a veniturilor, pentru legislația dură care îngrădeşte în mare măsură mituirea şi corupţia şi, pe de altă parte, pentru cel mai uman cod penal din lume.

*****
3. Şcoala suedeză
Nu veţi întâlni prea mulţi copii care să nu vrea să meargă la şcoală, în schimb veţi întâlni copii care vor plânge că trebuie să lipsească de la lecţii. Pentru că şcoala lor, în special cea primară, este o zonă de confort psihologic, un izvor permanent de bucurii şi descoperiri, unde copilul e învăţat fără ca să observe acest lucru.

*****
4. Atitudinea faţă de copii
Suedezii sunt siguri că un copil trebuie crescut cu răbdare şi cu multă dragoste. Aici nu există copiii mei şi copiii tăi. În Suedia toţi copiii sunt ai noştri. „Vârsta dificilă” a copilului este considerată ca o manifestare pozitivă a tăriei de caracter şi a încrederii în sine. Suedezii încurajează din răsputeri dezvoltarea şi cultivarea acestor calităţi, menţionează Galina Precup în cele 10+3 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova.

*****
5. În corp sănătos
De plouă, de ninge, de e vânt năprasnic, de e noapte sau plină zi, suedezii practică sportul. Iarna toată familia pe schiuri, vara pe biciclete, la piscine sau la alergat.

*****
6. Totul e al nostru
În Suedia vei observa mereu cultul muncii colective. Primăvara, vara, toamna lumea iese la clacă… Fac ordine în curte, pe stradă, în propriul cătun.

*****
7. Bunul simț
Cetățenii acestui popor au mare grijă să nu afecteze intimitatea şi liniştea vecinilor. Înainte de orice petrecere, vei găsi pe uşă un bileţel cu scuze pentru eventualele incomodităţi.

*****
8. Respectarea modelelor
Majoritatea suedezilor, când au de ţinut un discurs, îl pregătesc din timp. Nu are importanţă: e un discurs la conferinţă, e o urare la zi de naştere. Poate fi vorba de câteva cuvinte pentru invitaţii la cină sau cuvânt de salut la adunarea părinţilor la liceu, un toast sau cuvinte de mulţumire, fiţuica este în mână. Ea dă siguranţă.

*****
9. Relaţia cu Bacchus
Restaurantele nu servesc băuturi tari decât după ora 12 ziua, în camerele de hotel nu se servesc băuturi alcoolice, un bar nu poate funcţiona decât ca anexă a unui restaurant, nu se servesc cocktailuri pe terasele restaurantelor.

*****
10. Reţeaua de transport
Nici un mijloc public de transport nu va porni din staţie, până şoferul nu se asigură că toţi pasagerii sunt aşezaţi sau se ţin de bare. Orarul respectat cu stricteţe îţi oferă siguranţa că vei ajunge la timp, unde ai nevoie. Şoferul va ieşi, la necesitate, să ajute mamele cu copii, persoanele cu nevoie speciale.

*****
11. În mijlocul naturii
Orice suedez, care are casă la sol își amenajează grădini bijuterii, cu iarba, flori, arbuşti decorativi. Lucrează toată familia şi ai impresia că toți au absolvit cursuri speciale de design. Natura pentru suedezi e ceva esenţial.

*****
12. Relaţii interpesonale
Un suedez, de cele mai multe ori, nici nu îşi imaginează că poate oferi mită, că ar putea să meargă la medic, la şcoală, la un funcţionar public cu „ceva în geantă” drept mulţumire. Sistemul social este un mecanism care tratează pe toată lumea la fel. Relaţiile personale, mita, talentul de vorbitor, agresivitatea şi şarmul sunt mult mai puţin de ajutor în Suedia decât în alte ţări.

*****
13. Curiozităţi suedeze
- Ei pot să vină cu cearşafuri proprii când înnoptează la prieteni.
- În ospeţie strâng masa după sine.
- Suedezii nu fac complimente decât dacă sunt sincere.
- A claxona în Suedia este considerat un semn de agresivitate.
- Suedezii nu se dau în spectacol public nici în campaniile electorale.
- Respectă concediul „de naştere” pentru taţi.

*****
Iar în ceea ce priveşte talentul suedezilor de buni organizatori, se spune că introducerea în 1967 a circulaţiei autovehiculelor pe partea dreaptă a decurs atât de bine încât momentul respectiv a fost considerat aproape un record organizatoric”, povestește Galina Precup pentru Stiripozitive.eu.

*****
Acest subiect este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.