Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 țări + 3 care pot inspira Moldova: Iuliana Zaborot, un model care a decoperit pe glob lucruri demne de urmat

10 țări + 3 care pot inspira Moldova: Iuliana Zaborot, un model care a decoperit pe glob lucruri demne de urmat imprimare

04.05.2016  

Iuliana Zaborot este modelul basarabean care a cucerit lumea cu frumusețea ei. La 21 de ani, Iuliana a reușit să atragă culmile succesului, a atras atenția agențiilor de modă internaționale și a descoperit lucruri interesante în fiecare țară pe care a vizitat-o. Și toate aceste experiențe le-a povestit echipei de la Stiripozitive.eu.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

A îndrăgit încă din copilărie moda, frumosul și călătoriile, iar de ceva timp Iuliana Zaborot a făcut din această pasiune o carieră. A pășit pe mai multe continente, iar din fiecare țară vizitată a ales câte un lucru care poate inspira Moldova și oamenii de aici. Și pentru că zâmbetul este cunoscut ca expresia ce redă fericirea în Univers, Iuliana Zaborot a început povestea lucrurilor demne de urmat cu Thailanda.

dfs

Thailanda - zâmbetul

Este cu siguranță una dintre cele mai reprezentative țări din Asia de Sud-Est. În numeroasele mele vizite către această destinație exotică, am rămas de fiecare dată impresionată de bunăvoința politicoasă pe care o întâlnești la orice pas, fețele senine și manierele curtenitoare ale acestui popor. Nu din întâmplare Thailanda, a dobândit numele de „Țara zâmbetelor”. Consider că și oamenii noștri ar trebui să privească lucrurile dintr-o perspectiva pozitivă, să zâmbească mai des celor dragi și necunoscuților, să fie mai buni și cine știe poate atunci toate lucrurile care par dificile se vor rezolva pe parcurs.

hf

Elveția - punctualitatea

Este o alta destinație preferată a mea, cu totul și cu totul deosebită, chiar dacă se află în inima Europei, aceasta țară se deosebește de restul țărilor vecine și acest lucru cu siguranță poate să îl confirme oricine a trecut cel puțin o dată prin Geneva, Berna, Zurich sau micile orașe de poveste din munți. Disciplina în Elveția este uluitoare, trenurile nu vor întârzia nici cu un minut, peisajele sunt excepționale, este țara în care landșafturile virgine se îmbină cu tehnologia de ultima oră și progresul tehnic avansat, creează o combinație perfectă pentru „Omul contemporan”. Cred că este timpul să luăm în serios epitetele și asocierile Moldovei cu „Mica Elveției” și să purcedem la treabă pentru a fi mai disciplinați, să modernizăm cât de mult posibil infrastructura și toate celelalte ramuri ale societății.

dfd

Singapore – ordinea

Când aterizezi cu avionul pe aceasta insulă mică, nu iți vine să crezi că acest oraș-stat atât de mic ca dimensiune are o importanță atât de majoră în economia Asiei, alături de Taiwan, Hong Kong și Coreea de Sud. Un alt lucru de menționat despre Singapore este că acest stat se poate lăuda cu cea mai mică rată a criminalității de pe întregul Mapamond. Iar ordinea și curățenia sunt menținute prin legi drastice și controversate. Miturile despre interdicția comercializării gumei de mestecat pe teritoriul statului sau de a mânca (orice chiar și o bomboană) în interiorul metroului sunt exagerate, însă curățenia de pe străzi este uluitoare și singaporezii pe drept ne-ar putea servi drept model în acest domeniu.

dd

Dubai – spiritul competitiv

Dubaiul este cu certitudine fenomenul prezentului, a lumii în care trăim acum. Este locul în care un record îl bate pe altul, pentru „cel mai” înalt, mare, rapid, vast, etc. Spiritul competitiv din aceasta țară nu te va lăsa nepăsător, te va motiva să te schimbi, să devii cea mai bună variantă posibilă a ta, vei fi mereu inspirat de oamenii care creează, care sunt ambițioși. Uneori cred că anume acest lucru le lipsește oamenilor pe drumul creșterii și dezvoltării personale - un anturaj competitiv și ambițios care te va motiva și pe tine să te schimbi. Zic să începem să ne inspirăm de la cei care excelează și să le urmăm exemplul în a fi „cei mai buni” în tot ceea ce facem zi de zi.

dsd

gd

China – libertatea economică

Când am vizitat prima dată acest stat, nu m-am așteptat să-l găsesc atât de cosmopolit. Este unica țară în lume care are 115 consulate oficiale deschise în momentul de față, iar pe străzi chiar dacă este un stat în centrul Asiei, poți întâlni peste 50 % din rezidenții Hong Kong-ului care nu sunt asiatici. Unul din motivele primordiale este libertatea economică, taxele și impozitele mici, dar și deschiderea către noi investitori străini. Pentru Republica Moldova, o astfel de atitudine și liberalizare economică chiar ar putea fi soluția pentru îmbunătățirea stării prezente economice, deopotrivă cu toleranța față de alte naționalități care vin la noi în țară și creează locuri de muncă pentru localnici.

fdf

Indonezia - prosperitatea

Această destinație este una dintre cele mai râvnite. Este atât de populară și renumită pentru turiștii din întreaga lume, cu numeroase hotele și resorturi luxoase construite acolo. Cu siguranță turismul a ajutat enorm la prosperitatea țării. Aici populația băștinașă trăiește din comerțul ambulant, sau bicicletele tradiționale „tuk-tuk”, prin care își oferă serviciile la prețuri foarte mici. Exemplul acestei țări ne poate învață că nu este nevoie neapărat să dezmembrăm păturile vulnerabile ale societății pentru a ne considera o țară prosperă și a atrage turiști în ea, ci dimpotrivă prima dată să începem promovarea activă a Republicii Moldova - astfel să exterminam sărăcia prin intermediul noilor locuri de muncă create și dezvoltarea turismului.

fs

Nepal - turismul

De când am auzit prima dată despre această țară și numele NEPAL, am visat să ajung acolo. Dar nici nu-mi imaginam că totul se va întâmpla atât de rapid. În Nepal totul pare magic și sacru, de la statuetele care reprezintă zeități în aeroport, până la monumentele gigantice de pe marginea drumului spre centrul orașului. 80% a populației sunt hinduși, 10% sunt budiști și restul 10% sunt religii mixte. Astfel în țara a cărei religii are 330 de milioane de divinități atrage anual în jur de 800 mii de turiști. Turismul reprezintă principala ramură a economiei în Nepal, în special cel religios este foarte popular. Și Republica Moldova este țara care se poate mândri cu numeroase locuri și lăcașuri sfinte, care promovate la nivelul corespunzător ar putea atrage destui turiști ridicând turismul în Republica Moldova.

defse

Serbia – trecutul istoric

Am ales să menționez această țară intenționat, pentru că în opinia mea, țările noastre se aseamănă foarte mult: ca trecut istoric și dezvoltare contemporană. Atât Republica Moldova cât și Serbia au fost dominate de jugul comunist, suferind aceleași consecințe dramatice. Spre deosebire de noi, această țară s-a plasat în topul țărilor vizitate în Estul Europei și aflându-mă acolo, mi-am pus întrebarea „De ce?”. Doar nu are un Turn Eiffel, nici un Big Ben și nici un Coliseum, dar totuși mai mulți turiști sunt atrași în această țară. Răspunsul a venit rapid, după o plimbare scurtă prin oraș, în primul rând ca orice capitală sau oraș care își respectă istoria - are un Centru Istoric, protejat de administrația publică. Un alt factor mult mai important și determinant în atragerea turiștilor este cunoașterea limbii engleze de către majoritatea populației, atât al celor tineri cât și a vârstnicilor, ceea ce facilitează enorm de mult excursia unui turist în această țară.

frg

România – mentalitatea și atitudinea oamenilor

Sunt de 4 ani mutată cu traiul în această țară și de patru ani trăiesc experiențe extraordinar de frumoase aici. Spre marele meu noroc am avut ocazia să vizitez mai multe zone ale acestei țări minunate și să întâlnesc oameni deosebiți de prin toate regiunile. Iubesc mult România și trăind aici am descoperit locuri unicate ca istorie și datini, natură și geologie. Oamenii aici au o mentalitate diferită față de locuitorii din Republica Moldova, dar totodată ei sunt foarte prietenoși, deschiși la minte, ageri, descurcăreți și într-adevăr iubesc să trăiască viață la maxim. Ne numim adesea cu dor „Frații de peste Prut”, pentru că ne asemănam mult ca popoare. Ceea ce pot vedea în România în momentul de față sunt lucruri pozitive: agrementul este domeniul de top și cel mai prosper. Aici vorbesc despre cluburile, restaurantele, cafenele și terasele în orice zonă a orașului care sunt mereu pline. Învățământul este la fel foarte bine organizat și se face școală la cel mai înalt nivel. Cred că diferențe vizibile sunt: de mentalitate, de atitudine, de încredere și de asumare a riscurilor pe care o au românii și pe care ar trebui cu siguranță să o împrumutăm și adaptăm noi, pentru a schimba lucrurile înspre bine în viețile noastre și în societate.

faef

Franța – odihna

Riviera franceza alături de Monaco este cea mai colorată și prosperă parte a Europei. Este locul perfect pentru o vacanță romantică sau chiar pentru un trai frumos și liniștit alături de persoanele iubite.

dds

Italia – bucătăria  

Această țară este casa celei mai delicioase bucătării din lume. Pastele și pizza sunt binevenite și mult râvnite la orice oră a zilei. La fel și un gelato (înghețata) iți îndulcește starea în orice moment al zilei.

fs

Spania – petrecerile  

Cu siguranță poate fi proclamată țara petrecerilor și a bunei dispoziții în Europa. În sezonul estival sute de mii de turiști vizitează insulele cu cele mai incendiare petreceri, Ibiza și Tenerife fiind primele în listă.

dfgb

Grecia - ospitalitate  

Este destinația potrivită pentru familiile cu copii pentru că are cele mai sigure condiții în hotelurile și resorturile locale. În această țară, turiștii vor profita de prețuri avantajoase, vor cunoaște oameni ospitalieri și vor gusta din veritabila bucătărie grecească, unde totul pare mai gustos.

dfs

Marea Mediterană (Sudul Franței, Monaco, Italia, Spania și Grecia)

Am menționat intenționat aceste țări împreună, pentru că aceste cinci state transmit și păstrează aceeași atmosferă relaxată și detașată, total diferită de alte părți ale Europei sau chiar a lumii. Când te afli în vacanță în una din aceste țări, uneori ai impresia că timpul nu există, pentru că oamenii de obicei nu se grăbesc, cafenele și terasele sunt pline de dimineață până seara târziu cu turiști și localnici. Italienii, francezii, spaniolii cât și grecii sunt mereu foarte zâmbitori, bine dispuși, glumeți, se respectă pe ei înșiși și își oferă în fiecare zi timp pentru a se opri din rutina zilnică și a savura o cafea, un pahar de vin sau o înghețată artizanală. Cred că ar trebui și noi, moldovenii cât mai des să luam o pauză, pentru a conștientiza frumusețea clipei și să savurăm micile bucurii ale vieții.

rhz

Autor: Cristina DUDUCIUC
Foto: Arhivă personală 

 

h t h ht tr trh th trh th th th rth rh th th th rh th th rrh rh
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.