Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova: Daniel Pintilii

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova: Daniel Pintilii imprimare

06.05.2016  

Studiile în străinătate reprezintă o provocare mult așteptată pentru unii tineri. Daniel Pintilii, student în Marea Britanie, a ales să spună „da” unei diplome europene, care-i va deschide multe uși în viață. Mai mult decât atât, cuvântul „acasă”, nu-l mai ademenește așa de ușor, pentru că timp de cinci ani în această țară a descoperit o mulțime de lucruri care pot inspira și Moldova.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Daniel Pintilii studiază International Business, Finance and Economics la „University of Manchester”, în Marea Britanie și, deși a vrut să-și testeze puterile în învățământul de peste hotare, visele lui au devenit realitate. Este mulțumit de alegerea făcută, iar cele mai bune 10 lucruri demne de urmat din această țară le-a povestit echipei stiripozitive.eu

jl

 Politețea

Politețea în Marea Britanie e un aspect care trebuie să-i inspire pe moldoveni cu siguranță. Ei au darul acesta de a zâmbi indiferent de impresia care și-o fac despre tine. E imposibil să nu auzi fraze de genul „pardon me”, „sorry”, „excuse me” fără nici măcar de a deranja pe cineva. E adevărat că uneori devin iritante, însă cu siguranță dau dovadă de o cultura mult mai bogata decât cea văzută în locurile publice din Republica Moldova.

Tradițiile

Un aspect al acestei țări care o face specială este modul în care chiar și în secolul XXI își păstrează cele mai vechi tradiții. De obicei, primele lucruri la care te gândești când auzi Marea Britanie sunt: ceaiul, „fish and chips”(un fel de mâncare foarte populară în această țară, ce conține cartofi prăjiți și pește în panadă), cabinele roșii de telefon, lira sterlină sau circulația transportului pe partea stânga, însă acestea sunt doar câteva din mulțimea trăsăturilor care reliefă diferența față de celelalte țări europene. „Bonfire night” de exemplu este un festival care are loc în fiecare an pe cinci noiembrie, unde se aprind mai multe focuri de artificii decât în seara de Anul Nou pentru celebrarea supraviețuirii lui King James I într-un atentat. Un alt exemplu sunt uniformele școlare specifice englezești care sunt obligatorii în anii de liceu. Și noi, moldovenii, ar trebui să fim inspirați de aceste trăsături întrucât și noi avem multe tradiții care cu siguranță merită promovate. 

tu

Turismul

Marea Britanie nu are o climă potrivită sezonului de vară cu plaje, distracții în ciuda statutului său de insula. Aici nu poți găsi munți renumiți sau pârtii de ski celebre, însă este considerată o atracție turistică fascinată datorită culturii sale, arhitecturii valoroase și farmecul unor locuri unice. Big Ben, muzeul Madame Tussauds, National Gallery sau cartierul chinezesc din Manchester sunt doar câteva atracții turistice care merită vizitate. În pofida faptului că nici noi, moldovenii, nu avem ieșire la mare și nici nu avem munți, ne-am putea inspira de la englezi punând în evidență alte aspecte care ar putea atrage atenția turiștilor.

dg

Distracția

Chiar dacă mulți consideră că modul în care englezii petrec e prea „basic” și implică multă băutură alcoolică, eu i-aș contrazice. Ei au scopul de a se distra și nici într-un caz de a-și arăta valoarea în public precum majoritatea moldoveni o fac din păcate. În Marea Britanie poți să-ți petreci timpul liber în mai multe moduri, însă „House Party-urile” și cluburile de noaptea  sunt cu siguranța cele mai preferate de către rezidenți, mai ales de către studenți. Deci, celor care le place muzica și viața nocturnă în weekenduri, Marea Britanie ar fi un loc mai mult ca potrivit.

fh

Diversitatea

Diversitatea oamenilor care locuiesc aici e cu siguranță latura personal preferată a acestei țări. Dacă e să vorbim despre cele mai mari orașe din Marea Britanie ca: Londra, Birmingham sau Manchester, diversitatea culturală devine chiar o problemă întrucât raportul celor străini față de cei originali englezi crește dramatic. Partea bună însă este că ai oportunitatea de a experimenta mai multe stiluri de viață ale unui amalgam de naționalități trăind într-o singură țară. Ar părea straniu, însă aici e ceva „ok” să nu ai prieteni englezi, ci doar prieteni originali din alte colțuri ale lumii.

xfh

Fotbalul

Marea Britanie e cunoscuta deja pentru fanatismul care persistă aici pentru cluburile de fotbal preferate. A vorbi despre fotbal aici e precum a convinge pe cineva în Moldova că un partid politic e mai bun ca altul. Când echipele „Manchester City” și „Manchester United” se întâlnesc pe teren, ziua respectivă devine una specială. Toți uită de familie, viață profesională, alte hobbyuri și speră că echipa lor să învingă, ca prin urmare să poată face mișto pe seama prietenilor - fani ai echipei rivale.

Libertatea

Marea Britanie e un exemplu pentru nivelul înalt de libertate care persistă. Aici poți face comparație între consecințele unui sistem comunist și unui capitalist. Oamenii nu au frica de a-și exprima gândurile sau frica de a apărea în public într-un mod ciudat întrucât decizia fiecăruia este destul de respectată. Totodată, sunt multe voci, în mare parte străine, care spun că e prea exagerată independența acordată fiecăruia de a-și manifesta ideile și imaginea. Noile generații trec de multe ori limita libertății, mulți uitând sau mai bine spus încercând să uite diferența dintre un bărbat și femeie. La capitolul acesta mi-aș permite să zic că și cei de aici ar trebui să se inspire de la noi într-o anumită măsura.

fh

Viața studențească

Experiența universitară pe care o poate trăi un tânăr într-o instituție britanică e cu siguranță cea mai de neuitat. Fiind înconjurat de studenți din peste 150 de țări, te poți împrieteni cu ei în doar câteva zile. Mai ai și oportunitatea de a interacționa cu persoane publice și reprezentanți ai celor mai mari corporații din lume care destul de frecvent vizitează instituțiile academice pentru ai îndruma pe cei care le urmează calea. Modul în care studenții își gestionează timpul aici, astfel încât reușesc să combine distracțiile frecvente, part-time joburile, hobbyurile și nu în ultimul rând învățământul poate inspira cu siguranță tinerii care își fac studiile acasă.

fty

Legea

Puterea unei legi se poate vedea cu ochii deschiși aici, precum și în celelalte țări europene vestice. Strictețea legilor distruge ideile cetățenilor de a le încălca, prin urmare sunt respectate în mare parte de cei ce locuiesc aici. Un simplu exemplu ar fi că elevilor de mici le dispare ideea de a copia în timpul testelor, consecința acestor legi fiind reputația instituțiilor educaționale din Marea Britanie. Prin urmare, tinerii care studiază acasă ar trebui să știe că nu putem avea universități cu renume fără a implementa reforme mai dure în sistemul educațional.

Oportunitățile

Oportunitățile sunt probabil cel mai răspândit motiv de a emigra în Marea Britanie, care evidențiază diferența dintre un stat corupt și unul democrat. Trecând prin toate etapele educaționale în Marea Britanie începând cu liceul și terminând cu studiile universitare, am avut oportunitatea de a vedea cât sprijin este oferit celor care muncesc și obțin rezultate bune. Puterea legii și transparența care are loc în instituțiile publice ale statului nu au decât să sprijine sau mai bine zis să nu pună piedici oricărui cetățean în domeniul său de activitate.

fh

Autor: Cristina DUDUCIUC
Foto: Arhivă personală 

 

fg sf fs hd rdg esf e ed
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.