Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Norvegia care pot inspira Moldova: Nina Cazacu

10 lucruri din Norvegia care pot inspira Moldova: Nina Cazacu imprimare

21.06.2016  

De cinci ani, Norvegia a devenit pentru Nina Cazacu țara oamenilor relaxați și fericiți. După ce a vizitat această țară care are o infrastructura bine pusă la punct, cu locuri frumoase și oameni deschiși, Nina a decis să-și continue meseria de pedagog la Departamentul Sănătate și Servicii de Pedagogie Specială, la Oslo.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Norvegia este țara în care îți poți construi un viitor mai bun. S-a convins și Nina Cazacu care a ajuns să trăiască aici după ce a lucrat mai mulți ani lector universitar în Moldova. Accesibilitatea la informație, realizarea unor dorințe, dar și oamenii politicoși sunt câteva dintre lucrurile care le-a descoperit Nina povestind pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri din Norvegia care pot inspira Moldova.

jkgv

1. Sportul

Este primul lucru care m-a impresionat și am spus că și noi ar trebui să ne educam copiii spre un mod de viața activ și sănătos. Aici de la mic la mare fac sport, indiferent de este soare, plouă sau ninge, la orice ora aleargă, fac jogging, sau pur și simplu merg. Majoritatea practică sportul cu bicicleta care este cel mai popular mijloc de transport, iar pentru acei care încă nu au una, au fost amenajate puncte de închiriere unde îți poți face lunar abonament. La fel, copiilor instituția de învățământ le oferă multe activități sportive gratuite, iar sălile de antrenament sunt mereu pline.  

kb

2. Lectura

În Norvegia se citește mult: în transport, în parc, în pauza de muncă. Chiar din școală copiii sunt îndemnați să citească cel puțin 20 de minute în fiecare zi. Librăriile și bibliotecile au un asortiment bogat de cărți, audio cărți și video. Se spune că norvegienii sunt nația care citește cel mai mult sau citesc mai mult ca o alta nație.

gmk

3.Medicina

Un alt lucru care m-a impresionat și de la început nu puteam să înțeleg era medicina. Norvegienii au un Sistem Național de Asigurări bine pus la punct. Aici te adresezi medicului de familie după trei zile de febra 38˚. Nu se practică folosirea antibioticelor, acestea se dau doar în cazul când medicul constată că organismul nu poate lupta. La controlul lunar mergi la centru de sănătate, iar în cazul îmbolnăvirii copilului mergi la medicul de familie. Până la vârsta de 18 ani, copiii sunt chemați de doua ori pe an la controlul dentistului, iar cert este că mulți norvegieni consideră orice boală tratată combinând aceste trei elemente: exerciții fizice, TRAN (ulei de peste) și paracet (pastile pentru dureri de cap).

4.Gestionarea deșeurilor

Educația pentru sortarea deșeurilor se învață chiar de la grădinița. Copilul meu de doi ani știe deja cum să-l sorteze. Hârtia are containere aparte, sticla și metalul de asemenea, iar plasticul și mâncarea se pun în săculețe menite. La fel plasticul și sticla pot fi returnate înapoi la aparate speciale în majoritatea magazinelor. Peste tot sunt amenajate urne de gunoi, astfel nu este admis să arunci ceva jos. Unele străzi se spală, parcurile și spațiile verzi sunt frumos amenajate și foarte curate.

klhl

5. Taxe și impozite

În Norvegia se spune că este un mod de viață mai deosebit față de alte țări din Europa și nu numai. Aici toți plătesc impozite și există taxe în toate domeniile – TV, taxe pentru combustibil, chiar și taxe pentru sticlele de plastic. Norvegienii presupun că deja există taxă și la oxigen.

hhmk

6. Drumurile

Norvegia este o țară muntoasă și are drumurile înguste și abrupte. Cu toate acestea drumurile sunt făcute după toate standardele, sunt curate și semnalate. Reparația lor se face într-un termen stabilit și strict respectat.

ig

7. Învățământul

Sistemul de educație în Norvegia este unul cu adevărat gratuit, începând de la creion și radiera, caiete și cărți până la laptop și instrumente muzicale – toate se dau de la școală. Materia este mult mai ușoară, elevii sunt învățați cum să selecteze și să folosească informația de pe internet într-un mod constructiv. La fel elevii nu sunt siliți să poarte ghiozdane pline cu cărți, pentru că își țin cărțile și caietele în fișete personale. Nici teme pentru acasă nu au multe, acestea sunt împărțite în trei nivele: ușor, mediu și dificil, astfel elevii au posibilitatea să-și aleagă singur nivelul. Aceștia merg cu plăcere la școală. Școala este o arenă de socializare, unde procesul de învățare se face în grup, prin joc, experiment, mișcare sau activități practice. Școala încearcă sa formeze sau să modeleze omul independent de mâine într-o societate cu multe cerințe.

8. Ospitalitatea

Norvegienii sunt sceptici, rezervați, uneori chiar impulsivi. Ei niciodată nu vorbesc cu un străin în transport, dar dacă te împrietenești cu un norvegian el devine prietenul tău pe viața. Ei sunt oameni foarte relaxați, simpli și fericiți. Simplitatea în vestimentație și în comportamentul lor îți redă o siguranță și o ușurare.

jlgv

9. Legătura strânsă dintre natură și timp liber

Norvegia este o țara foarte frumoasă, cu munți, râuri și peisaje ce te farmecă. Poți să vezi același loc de mai multe ori și tot timpul va fi diferit. În Norvegia avem doua ierni – iarna albă și iarna verde. Iarna albă se caracterizează prin plimbări în aer liber, alergat și schiat, iar cea verde prin parcuri, plaje și terase pline cu oameni. Timpul liber, norvegienii și-l petrec citind, bronzându-se, sau făcând bucate la grătar. Iată de ce am rămas impresionată de faptul că ei tind mereu să fie la aer curat în sânul naturii.

yfyk

10. Transportul

În Norvegia sunt cinci mijloace de transport public – autobuz, metrou, tramvai, tren și pasager (corabie care transportă oameni de pe o insulă pe alta). Se recomandă să cumperi bilete în prealabil de la automate amplasate în stații, de la unele magazine, precum și de la punctele „Trafikanten”. Același bilet poate fi folosit la toate mijloacele de transport și este valabil o ora de la momentul validării. Toate mijloacele de transport au un orar stabilit și se respectă cu strictețe. Iată de norvegienii folosesc mult transportul public, pentru că este foarte accesibil, bine pus la punct și nu există trafic în orele de vârf. 

jkgv

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă peronală 

t5uh tgj deh uyk rtt rtj trj rj rtj tj rtj rtfj trj
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.