Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Videografic | 10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova: Marina Avram

Videografic | 10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova: Marina Avram imprimare

05.07.2016  

Marina Avram este o tânără din Moldova care a participat la un program de studii peste hotare. Iar recent a absolvit anul întâi la cea mai veche Universitate din Slovacia, „Comenius”, fondată în 1919.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Marina Avram care face Relații Internaționale și Științe Politice și Economice la Bratislava.a împărtășit 10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova.

 

Slovacia are o poziție geografică excelentă pentru a călători 

Slovacia este un stat fără ieșire la mare din Europa Centrală, cu o populație de peste cinci milioane de locuitori, aproape ca Moldova. Slovacia este la hotar și cu Austria și deci poți călători din Bratislava, capitala Slovaciei, până la Viena, capitala Austriei, cu patru de euro sau de la Bratislava până la Praga cu doar 10 de euro.

----------

Dacă ești student, nu e nevoie să ai mulți bani pentru a călători 

Aici există o lege! Toate trenurile care trec prin Slovacia sunt gratuite pentru studenți. Astfel, ca să mergi în munții Slovaciei, în munții Tatra, care sunt unii din cei mai frumoși din Europa, studenţii pot închiria destul de ieftin echipament pentru schiat, povestește Marina.

----------

Bratislava rămâne a fi capitală post-socialistă

Oamenii din Bratislava luptă cu stilul post-socialist. Chiar dacă infrastructura acum este europenizată, oricum se observă rămășite ale trecutul. Pe când era Cehoslovacia, majoritatea banilor erau investiți în capitala de atunci, Praga. Astăzi, când Cehia și Slovacia sunt două state independente, Bratislava face eforturi să se modernizeze.

----------

Oamenii aici sunt deschiși și liberi

Oamenii din Slovacia sunt liberi și deschiși, iar asta se vede mai ales atunci când mergi în ospeție. Slovacii nu se grăbesc să te pună la masă, în schimb vor avea grijă să-ți ofere posibilitatea de a te simți la ei ca la tine acasă. Aici singur poți deschide frigiderul ca să iei ce-ți poftește inima, fără să întrebi dacă e permis sau nu.

----------

Natura este superbă

Pe teritoriul Slovaciei sunt foarte multe peșteri. Aici flora și fauna sunt atât de frumoase și diverse, încât atunci când mergi cu mașina prin oraș, poți întâlni pe drum iepurași, arici, căprioare. Iar uneori acest lucru e tare amuzant, zâmbește Marina Avram.

----------

Funcționarii lucrează foarte, foarte lent

În general, oamenii în Slovacia lucrează foarte lent, mai ales funcționarii publici. Aceștia își îndeplinesc activități atât de încet, încât uneori acest lucru devine enervant pentru cei cu temperament ca noi. În schimb, își fac lucrul bine și corect.

----------

Limba slovacă e amuzantă

Limba slovacă face parte din familia slavonă și sună foarte amuzant la prima auzire (de exemplu: înghețată= zmrzlinaGît=krk, koretnačka = broască țestoasă).

----------

Transportul este organizat

În Slovacia, transportul public, la fel ca și în majoritatea statelor europene, are un program stabil. Toți oamenii știu când vine următorul autobuz și când pleacă. La fel este și pe timpul nopții.

----------

Capitala Slovaciei, Bratislava, este foarte colorată

Aici autoritățile nu tolerează culorile și scrierile pe clădirile publice și consideră că este o problema destul de mare. În schimb, capitala este colorată.

----------

Majoritatea locuitorilor Slovaciei sunt de naționalitate slovacă

Slovacia este o țară omogenă: 86 de procente sunt slovaci. Iar cea mai mare minoritate etnică este cea a maghiarilor din Slovacia (9 procente), care sunt concentrați în sudul și estul țării, la frontiera cu Ungaria. Celelalte grupuri etnice cuprind romii, cehii, rutenii, ucrainenii, germanii și polonezii, care conviețuiesc pașnic în Slovacia care este a tuturor cetățenilorpovestește Marina Avram în cele 10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova.

----------
Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.