Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  (Video) Ion Aștefănoae, primul și unicul meșter din Moldova în personalizarea monedelor

(Video) Ion Aștefănoae, primul și unicul meșter din Moldova în personalizarea monedelor imprimare

14.07.2016  

Monedele au prezentat întotdeauna interes pentru tripla lor valoare: istorică, culturală și financiară. Ele au fost considerate întotdeauna semne de noroc, astfel că a da o monedă unui cerșetor sau aruncarea ei într-o fântână însemna mai mult decât a cinsti spiritele, însemna și a le plăti pentru a te proteja. Mai nou, de ceva timp acestea au prins tot mai multă valoare și totul datorită unui meșter popular din Moldova care printează monede cu diverse mesaje.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Cel mai bun soț, cea mai bună soție, cei mai buni nași sau Moldova, patria mea sunt doar câteva din mesajele pe care le personalizează Ion Aștefănoae pe monede. Este originar din Cernăuți, dar locuiește cu familia în Chișinău. Meseria de prelucrare a metalului a moștenit-o de la bunel său, acum aceasta fiind principală lui ocupație.

dbgsx

fh

De doi încoace meșterul popular a descoperit o pasiune nouă, pe care a dezvoltat-o pas cu pas transformând-o într-o mică afacere.

 „Întotdeauna am fost în cătarea de a face ceva nou, ceva care nu s-a descoperit încă la noi în Moldova. Întotdeauna mă strădui să aduc pe fețele oamenilor  zâmbete și bucurie. În cazul dat mă ocup cu baterea monedelor de suvenir cu diferite mesaje. Avem mesaje patriotice, mesaje de dragoste față de familie, față de părinți, de frați”, spune Ion Aștefănoae, meșter popular.

asf

sdg

Este primul și unicul meșter din Moldova care contribuie la promovarea imaginii turistice prin mesajele patriotice tipărite pe monede, însă lucru pe care îl are de înfruntat nu pare deloc ușor.

„Fac semifabricatele din tablă de alamă și le tai, iar pentru a bate monedele trebuie două poansoane. La fel, poansoanele le fac și prin aplicarea loviturii de ciocan, iar semifabricatul se printează și își ia imaginea de pe poansoane”, afirmă meșterul Ion Aștefănoae.

fdsg

Soția meșterului este cea care îl sprijină în tot ceea ce face, este umărul lui drept și merg împreună pas cu pas de fiecare dată.

 „Mă strădui mereu, la toate festivalurile, unde n-ar participa să fiu alături și să-l susțin în permanență. La evenimente îl ajut în vânzare, dar acasă în atelier fără sfatul meu nu mergem nicăieri, adică îmi cere sfatul și dacă îl aprob, ajungem la un numitor comun, punem în funcțiune tot ce am gândit să facem și mergem mai departe”, zice Viorica Aștefănoae, soția meșterului.
ds  

În casa lor îi înconjoară mereu monedele, pentru că veșnic sunt în căutarea de a schimba sau de a face ceva nou. Dacă la început li se părea că e un lucru dificil ce nu se poate de realizat la noi în țară, acum sunt tot mai solicitați la diferite evenimente.

 „Primul festival la care am participat a fost la Vatra, raionul Strășeni. La un moment dat mi se părea că o să renunțăm, că lumea nu o să ne înțeleagă, că ne va fi greu, dar totuși lumea a fost foarte pozitivă, ne-a încurajat cu cuvinte calde să mergem înainte, le-a plăcut ideea și de atunci am început cu încetul să facem mai multe monede. Am ajuns să facem peste 50 de poansoane care sunt întrebate și care le preferă, le vor, le place și pentru ei lucrăm, pentru ei și ne dăm străduința ca să mergem înainte, să realizăm ceva”, mai precizează soția meșterului.

aasf

Un suvenir simplu și original. O monedă imprimată cu logoul drag  aduce un zâmbet pe buze, dar și o bucurie pentru cei mici.

 „Mi-am procurat o monedă care scrie Moldova și găsește-ți drumul spre viață”, spune Sandu.

dsb

 „Am o monedă pe care pe o parte scrie cel mai bun tată și pe altă parte care scrie cea mai bună mamă”, afirmă Cătălin.

dsb

Nu doar copii sunt fericiți să aibă o astfel de monedă. Și cei maturi au stat la coadă pentru ași personaliza pe loc un cadou mic și comod la un preț convenabil.

 „Am venit la Festivalul Ia Mania și am considerat să facem o surpriză pentru iubiții noștri nași. Pe o parte a monedei scrie cea mai bună nașă și pe cealaltă parte cel mai bun naș”, spune Ion Prisneac, cumpărător.

dg

sdgh

O altă doamnă care și-a personalizat o monedă zice că o va face cadou: „Mâine este ziua tatălui socru și am găsit această medalie cu cel mai bun bunel care va veni din partea fiului meu cu mesajul „Eu te iubesc”.

dsg

ghik

Pe lângă monedele tradiționale care încântă privirile oamenilor, meșterul mai face și salbii care spre deosebire de monede, acestea ustură buzunarele cumpărătorilor.

 „O salbie se asociază portului popular, confecționate din monede bătute de mine. Pe timpuri se făceau din monede de argint, care aveau valoare și erau purtate doar de doamnele înstărite, deoarece țăranii nu mai aveau bani pentru a purta așa salbie. Acum mă ocup și eu cu confecționarea acestor salbii”, mărturisește Ion Aștefănoae, meșter popular.

zdb

sfv

Regatul Monedelor, denumirea micei afaceri a meșterului este primul și unicul atelier de confecționare a monedelor, prin metoda baterii cu ciocanul, din Moldova.

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto & Video: Alexei GURDUZA 

trh trgj sr rtj rtj th rh trj reh erh hyr rryh reh reh rh rhy rh wsh reh rh hgk rsh srh
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.