Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Andreea Marin și Janelle Monae au purtat primele ei creații. Jos pălăria pentru Kristina Dragomir!

Andreea Marin și Janelle Monae au purtat primele ei creații. Jos pălăria pentru Kristina Dragomir! imprimare

02.09.2016  

Pasiunea pentru pălării o are din copilărie, de la mama și bunica ei care au purtat întotdeauna acest accesoriu de înaltă ținută. Creațiile Kristinei Dragomir au depășit demult granițele țării, iar astăzi a ajuns să fie listată ca primul artist român, care a reușit să reintroducă pălăriile în limbajul stilistic de zi cu zi al româncelor.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Kristina Dragomir în vârstă de 44 de ani este cunoscută în România ca artist plastic, pictor prin excelență și designer de pălării. Numele ei este menționat de fiecare dată pe scena modei românești, iar creațiile ei au fost selectate și prezentate în cadrul celor mai exclusiviste concept store-uri internaționale, cât și în muzee precum MCAC - Muzeul de Artă Contemporană din Chicago sau MNAR – Muzeul National de Artă din România. Din anul 2013 a devenit furnizor oficial al Casei Regale a României. Cercetarea sa plastică în domeniul pălăriei continuă, trecând de la design la sculptură mică, de la transformarea calotei în personaje de ficțiune la experimentarea unor diferite tehnici de transpunere tridimensională a formei în material ceramic, porțelan, bronz sau sticlă, transformând pălăria, într-un obiect – concept.

af

dcb

Pălăriile marca „Kristina Dragomir” au fost prezente într-un defileu și la un eveniment din Chișinău. Echipa Stiripositive.eu nu a ratat ocazia de a avea un dialog cu fondatoarea brand-ului și a aflat mai multe despre pasiunea ei pentru pălării, pentru cine au fost create și la care ținute se potrivesc perfect acestea. 

- Cum ai creat brandul „Kristina Dragomir”?

Am început în urmă cu 10 ani un proiect de modă construit în jurul accesoriilor vestimentare. Am pornit cu câteva forme clasice asupra cărora am intervenit artistic prin diferite tehnici alternative împrumutate din zona artei plastice. După aproximativ doi ani de activitate, am venit în completarea acestor accesorii vestimentare și cu câteva modele de pălării miniaturale. Abia după lansarea primei colecții dedicată exclusiv pălăriei și a unor ani de eforturi susținute, am reușit să transform această afacere într-un brand și să revitalizez această meserie uitată în România și aproape inexistentă pentru tinerele generații. Astfel, am demonstrat într-un timp record, că această meserie poate fi dusă la un nivel performant prin tehnică și design.

sxg

- Care este cea mai frumoasă prezentare /experiență pe care ai avut-o? 

Cea mai frumoasă și mai complexă prezentare multimedia pe care am avut-o, a fost lansarea primei mele colecții de accesorii vestimentare. Cea mai emoționantă experiență, a fost când Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare - Custodele Coroanei, mi-a oferit în urmă cu 3 ani, în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, certificatul de Furnizor al Casei Regale a României, ca semn de recunoaștere și de apreciere a calității deosebite, pentru pălăriile create.

- Ce reprezintă pentru tine moda?

Moda pentru mine înseamnă artă și pasiune pentru accesoriul de înaltă ținută. O pasiune care se regăsește atât în creațiile mele cât și în discursul public practicat.

fh

- Pentru cine a fost creată prima ta pălărie?

Pentru Andreea Marin în România și pentru Janelle Monae în SUA.

dfhr

- Câte ore stai pe zi în atelier? Ai și momente de furie în care abandonezi o pălărie sau vrei să renunți?

Marea majoritate a timpului mi-o petrec în atelier, fascinată fiind de frumusețea și de perfecțiunea acestor forme, dirijate de abur și lumină. Nu am avut momente în care să vreau să renunț sau să abandonez un model, nici atunci când părea imposibil de realizat tehnic. Acele momente, m-au impulsionat și mi-au stimulat creativitatea, găsind în final soluții ingenioase de rezolvare. Așa se face că anul acesta, am înregistrat deja în Monitorul Oficial al României, două brevete de inovație în tehnica modelării pălăriei.

sdg

- Care dintre pălăriile sunt cel mai greu de confecționat?

Pălăriile realizate 100% manual, nu sunt ușor de confecționat. Ele trec prin multe etape tehnice până la finalizare. Însă pălăriile ale căror calote le-am transformat în forme neobișnuite, de super eroi, cranii umane sau forme animaliere, sunt într-adevăr mult mai greu de modelat pe calapod din punct de vedere tehnic, decât formele clasice. Însă aceste forme speciale au contribuit la unicitatea brand-ului și cu ajutorul lor am reușit să introduc și conceptul de „fashion head”.

dhg

- La ce ținute se potrivesc perfect pălăriile tale?

Pălăriile mele sunt accesorii ușor de purtat și de asortat la orice ținută. Și acest lucru l-am demonstrat de-a lungul anilor prin diversitatea modelelor pe care le-am pus la dispoziția clientelor, cât și prin toată comunicarea online - street style, presă, campanii, platforme online, rețele de socializare. Prin această varietate de modele, ofer femeilor posibilitatea de a-și alege modelul nu numai în funcție de tipul evenimentului ci și de tipologia și personalitatea fiecăreia în parte, oferind servicii custom made. Am mizat mult în ultimii ani pe simplitatea formei și pe detaliul original, plasat ingenios. 

xdg

- Pentru cine sunt destinate pălăriile?

Pentru orice persoană creativă în căutarea unor pălării deosebite. Bea Åkerlund, stilistul preferat al Hollywood-ului, Prinţesa Maria, Principesa Margareta a României, Rita Ora, Aino Jawo from Icona Pop, Cindy Herron - En Vogue, Janelle Monae, Cameron Monaghan, Devon Aoki, Lana Condor, sunt doar câteva exemple a unor personalități diferite care mi-au purtat creațiile.

fdh

- E o dovadă de curaj pentru o femeie să poarte pălărie?

Pălăria face parte din magia prezentei și de felul în care o poți purta și o poți pune în scenă cu stil. Femeile își doresc permanent să intervină asupra propriilor corpuri, pe care le modelează estetic prin modă în virtutea unor idealurilor personale sau culturale, iar pălăria nu este altceva, decât un mijloc sofisticat de a sublinia și de a nuanța estetic o siluetă, oferindu-i o alternativă fantastică, colorată și picantă.

dfh

- Care pălării sunt în vogă în anul 2016?

Pălăriile cu boruri largi a la „Temperley London”. Ele pot constitui un detaliu șic ce poate fi adăugat oricărei ținute de vară sau de iarnă, pentru că le găsim într-o varietate mare de culori și de texturi - un accesoriu pe care îl recomand ca fiind unul foarte versatil.

AF

sg

- Cum crezi că poți încuraja clienții să se atașeze emoțional de creațiile tale?

În general te atașezi emoțional de un obiect unic, special creat doar pentru tine. Lumea modei asimilează astăzi designeri cu preocupări conceptuale și prin acest lucru a reușit să se deplaseze de la croitorie la design. O pălărie semnată Kristina Dragomir este o piesă de design și nu o pălărie obișnuită. Totul se realizează manual și se lucrează „sur mesure”, personalizând pălăria. Cum să nu te atașezi de ea? În ultimii ani, am produs modele care au coincis mereu cu tendințele generale din modă și artă, preocupată fiind și de ornamentarea alternativă a pălăriei. Creez modele unicat sau în serii limitate, de doar câteva piese, pe care adesea le decorez cu fluturi și flori naturale presate, cu miniaturi din porțelan, sau cu elemente de stucatură adaptate miniatural.

fh

Autor: Cristina DUDUCIUC  

Foto: Arhivă personală 

frg g sdg sdg edg sdg dsgv sg sg edg sdg sdg sdg edgv deg edgv g sdg
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.