Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Oameni și colecții de visuri realizate: Mihai Bologan

Oameni și colecții de visuri realizate: Mihai Bologan imprimare

12.09.2016  

Un vis latent, dar realizat a fost pentru Mihai Bologan faptul de a deveni antreprenor. Acesta este doctor în economie. Împreună cu colega acestuia Veronica Ateș a deschis o companie ce ajută oamenii de afaceri cercetătorii, reprezentanții organizațiilor internaționale să obțină o mai mare claritate din datele pe care le gestionează. A început de la zero, însă prin muncă reușește să obțină rezultate îmbucurătoare.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Visul latent  a lui Mihai Bologan de a deveni antreprenor se realizează zi de zi.

Acesta a acceptat să povestească și echipei Stiripozitive, pașii spre o un vis real ce-i aduce rezultate pozitive:

werty

Când era mic avea visuri mărețe, ca fiecare copil. Desigur, cu timpul visurile au devenit mai realiste, dar și abordarea s-a schimbat.

„La moment, am decis că visurile nu trebuie doar să existe, dar și trebuie realizate. În general, aceste visuri mi-au dat forțe și motivație să merg înainte, să mă dezvolt și fie că ele s-au îndeplinit sau nu, de fiecare dată am avut de câștigat”, spune Mihai.

Un vis ce-l poate numi latent, a fost să devină antreprenor.

„Nu pot afirma că stăteam cu ochii deschiși și mă imaginam un antreprenor de succes. Din contra, era mai mult o temere, o barieră pe care credeam că nu voi putea depăși. Am avut unele încercări. La acel timp, probabil că nu eram suficient de pregătit, pentru a face un pas hotărât spre atingerea acestui vis, astfel că pot să spun că am acumulat experiență”, precizează tânărul.

qawsedf

La moment trăiește acest vis, deoarece a fondat împreună cu o colegă, Veronica Ateș o companie.

„Împreună încercăm să ajutăm oamenii de afaceri, cercetătorii, reprezentanții organizațiilor internaționale să obțină o mai mare claritate din datele pe care le gestionează. Chiar îi ajutăm să obțină aceste date. Pe scurt – ne asemănăm un pic cu o companie de sociologie, dar facem și partea analitică”, spune antreprenorul.

Compania a fost fondată recent și acum savurează din plin experiența de a dezvolta o companie de la zero.

„Cel mai important e că am făcut primul pas – am înregistrat compania. Probabil asta a și fost cel mai greu, deoarece ideea unei astfel de companii plana în aer de mai mult timp. După o mini-vacanță în Europa, m-am întors mult mai hotărât și deja am făcut abstracție de ezitări și am început lucrul. Din momentul în care am obținut documentele de înregistrare, am început să pregătim totul ce este necesar pentru funcționarea unei companii. Trebuie să spun că acest proces continuă și acum”, precizează Mihai.

wedfgv

Cel mai mare ajutor că l-a primit de la experiența anterioară. Recunoaște că nu a făcut business curat până acum, dar a lucrat în companii private, companii de consultanță, proiecte internaționale, adică în permanență era aproape de antreprenori, le cunoștea problemele cu care se confruntă. Era timpul doar să pună împreună toate aceste cunoștințe și să le aplice.

„Un ajutor mai important probabil e că nu am început afacerea singur, ci cu un profesionist în domeniu – colega mea Veronica. În domeniul pe care l-am ales e foarte important să te bazezi din start pe profesioniști și dacă suntem doi, deja avem un avantaj față de cei care au doar unul  De asemenea, mulți cunoscuți, prieteni, m-au ajutat și mă ajută prin încurajări, sfaturi, prin faptul că se interesează de modul în care decurge afacerea. Asta e foarte important”, spune Mihai.

qawert6yu8io

Mihai consideră că cele mai mari piedici sunt cele interioare. Din punct de vedere practic, nu există nicio premisă să nu poți începe o afacere în domeniul serviciilor cu un capital inițial mic.

Foarte multe cunoștințe pot fi obținute din Internet sau de la prieteni. Probabil că moldovenilor le lipsește asumarea riscului. Spre exemplu, în SUA oamenii sunt mai înclinați să înceapă afaceri pe cont propriu și nu se tem de eșec, deoarece vor putea începe totul de la zero. În Moldova, din contra: oamenii încep o afacere doar dacă sunt foarte încrezuți că nu vor da greș, ceea ce nu e bine. Desigur, pot menționa că dacă am avea un cadru legal mai simplu pentru companiile mici, asta ar ajuta mai mult”, spune Mihai.

Antreprenorul crede că trebuie să-ți dorești într-adevăr foarte mult acel lucru și trebuie să te asiguri că obținerea acelui lucru nu se va face în dauna altora. De asemenea, trebuie să fii suficient de realist și să înțelegi de ce calități ai nevoie sau ce etape trebuie să parcurgi pentru a obține acel lucru.

asdrfgtyhu

„Spre exemplu: eu mi-am dorit foarte mult să ajung la un turneu final important de fotbal. În 2012, jumătate din meciurile de la Campionatul Europei s-au jucat în Ucraina. Eu n-am ezitat și am procurat bilete la câteva meciuri, am respectat procedura de achiziționare, am găsit soluții de a economisi în timpul călătoriei, mi-am calculat un buget și am primit în final o plăcere mare din această experiență”, spune Mihai.

Mihai crede că realizarea visului implică și anumite riscuri sau persoane pe care le poate numi „ucigători de visuri”.

qwertyui

„Păi iată, dacă întâlniți astfel de persoane, ignorații sau pur și simplu ascultați-le și încercați să înțelegeți dacă puteți utiliza o parte din informația primită – în folosul vostru. Desigur, de multe ori, astfel de persoane chiar au puterea de a vă nărui visul, dar încercați să priviți asta ca pe o lecție învățată, ca pe o experiență și să găsiți un alt mijloc de a realiza visul”, precizează antreprenorul.

Mihai este de părere că un vis nu trebuie realizat cu orice preț. Dacă prețul e prea mare și aici nu se referă neapărat la bani, atunci poate are sens de concentrat asupra unui vis mai interesant.

„Eu am întâlnit multe astfel de persoane și mai întâlnesc și acum, doar că ele nu mai sunt o piedică reală pentru a-mi realiza visele, doar niște cioturi de care te împiedici puțin, te ridici și mergi mai departe”, spune Mihai.

QWE4RT6YU

Mihai Bologan ține să precizeze: „Mai repet, orice vis, dorință, aspirație trebuie să fie sănătoasă, să fie benefică pentru cel care o dorește și care să nu aibă un impact negativ asupra altora. În acest caz, există toate premisele pentru a reuși. Și nu uitați: cel mai mare „ucigător de vise” se află chiar în subconștientul fiecăruia. Dacă reușiți să-l anihilați pe el, veți reuși și cu cei din viața de zi cu zi.

WSEDRTFG

La final, un îndemn: stabiliți-vă un scop ambițios, dar realizabil. Lucrați asupra lui și veți obține foarte multă energie pozitivă, satisfacție și în general, viața voastră se va schimba. Important e ca acel scop să nu fie unul ușor realizabil, deoarece însuși procesul de a realiza visul e important, nu însuși momentul când a fost realizat” mărturisește Mihai Bologan pentru Stirpozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: arhivă personală

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.