Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Oameni și colecții de visuri realizate: Mariana Șargarovschi

Oameni și colecții de visuri realizate: Mariana Șargarovschi imprimare

14.09.2016  

Mariana Șargarovschi se consideră a fi un om bogat, pentru că are o constelație întreagă de visuri realizate! Dar și dintre cele care abia așteaptă acest statut. A studiat Facultatea de Drept la USM, a activat la Senatul Studențesc din cadrul aceleași universități. Are în palmares o serie de activități realizate în timpul anilor de studenție. În 2015 a devenit mama unui băiețel, Crin, încă un vis ce i-a colorat universul.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Mariana Șargarovschi a realizat o recenzie a unor visuri realizate, lucru ce i-a oferit confort spiritual aparte și le-a împărtășit și cu echipa Stiripozitive.eu:

qwer5t6y78

Mariana Șargarovschi dintotdeauna a ales să aibă în preajmă persoanele care au putut combina armonios cele două dimensiuni sociale cruciale în viața unui om: familia și cariera, spre asta a tins dintotdeauna.

„Am conștientizat că sunt interdependente și suprema fericire e în cauza lor, deși până nu au început visurile să se realizeze, eram pe jumătate convinsă că aș putea eșua”, spune tânăra.

Tânăra se trage dintr-o familie de profesori, părinții și cele trei surori mai mari au ales această cale. De acasă a fost educată în stilul bunului simț, dar și al perseverenței spre atingerea scopurilor propuse.

„În gimnaziu eram ades intimidată că părinții îmi sunt profesori, și mai mult, mama director de școală, și adesea mi s-a pus la îndoială substanța mea cenușie, chiar și de către unii dintre profesori, mai pui că eram roșcată și pistruiată și, nefiind în perioada inchiziției, nu rămânea decât de a te amuza pe seama „rasei umane” incluse în Cartea Roșie. Tata și mama sunt oameni exigenți și severi, de aceea nu au intervenit niciodată în astfel de situații și probabil că aceasta mi-a și făcut imunitate. Am terminat gimnaziul prima din promoție, dar știam că pot mai mult”, spune Mariana.

qwe4r5t6y

După ce a terminat gimnaziu, a lăsat școala din sat și am mers la liceul din centrul raional. Din cauza că grădinițele funcționau tare deficitar la vremea copilăriei acesteia, a mers la școală mult mai devreme, iar faptul că știa întraga poezie Luceafărul de la 3 ani, au încurajat părinții ei să acționeze anume așa.

„Eram cea mai mică și în clasa de liceu. Aveam deviza mea: „Prima peste tot” și un pic de machiavelism, dar să fim de acord, de ce scopul nu ar scuza mijloacele, dacă scopul e unul nobil și social util?! Ori eu chiar mereu am vrut să fiu nobilă și utilă societății. Am participat la toate activitățile școlare și extrașcolare posibile, m-am afirmat, chiar dacă eram de la sat și eram sceptic privită, am câștigat noi doze de invidie, pe care l-a moment le-am suportat nu ușor, mai ales că trebuia să am și o diplomă de BAC, în care vroiam eu sau nu trebuia umplută cu note la toate disciplinele, indiferent de relațiile interumane de după spatele anumitor obiecte școlare”, mărturisește tânăra.

Mariana Șargarovschi avut parte și de prietenii frumoase, pe care nu le va iuta toată viața. A terminat și liceul prima din promoție, dar știa că poate mai mult. Mai ales că în acea perioadă îl cunoscuse și pe actualul meu soț și trebuia să facă față celor două dimensiunea deodată.

qwedf

„Am mers să fac Drept la USM, mai mult la îndemnul surorilor mele mai mari, care la vârsta lor aveau simțul practic mult mai bine dezvoltat decât mine, în ciuda scepticismului actualului meu soț, care, de aproape un deceniu activa ca și jurist, era convins că piața muncii e suprasaturată de juriști și ar fi greu de spus dacă mi-aș găsi și eu un loc, la cât de bine este implantată teoria cumatrismului în țara noastră. Deci, nu l-am asculat, am știut că nu are deplină dreptate”, zice Mariana.

Din primele zile de facultatea una dintre surorile Marianei a petrecut-o de la ore, nu cunoștea deloc orașul. De 3 ani absolventă și ea la USM, s-a documentat cu informația necesară, așa cum o fac doar filologii, și de care știa că Marina va avea nevoie pentru succes.

„M-a pus în acele zile să trimit CV-ul la toate organizațiile și structurile studențești universitare și naționale pe care a reuși ea să le identifice și de atunci a început adevărat aventură a vieții, deși eram tare speriată de necunoscut din start”, spune tânăra.

A început să activeze la Senatul Studențesc al Universității de Stat din Moldova, ca vice-președinte, chiar din prima lună de facultate. Din cauza unor degringolade de ordin statutar structura nu a rezistat și în scurt timp s-a dizolvat.

„Pe atunci trecusem cu 10 prima mea sesiune, eram extaziată și cea mai îndrăgostita de drept, așa cum a rămas să fie și acum. Conștientizam că mă pot afirma și pot schimba ceva dacă am un vot și o pondere undeva, astfel am fost aleasă în Senatul USM din partea studenților de la drept, alături de dnul Avornic Gheorghe, care mi-a remarcat potențialul și nu l-a lăsat să se consume. Acolo, împreună cu colegii de la alte facultăți am creat prima structură studențească de la USM, cu cea mai mare longitivitate de până acum în instituție - Autoguvernarea Studenților Universității de Stat din Moldova (ASUSM), fiind susținuți foarte mult de rector - dl Gheoghe Ciocan și prorector - dl Sadovei Nicolae, dar și de întreaga conducere a universității și facultăților. Fiind încurajați atât de mult am motorizat rularea mai multor activități naționale și internaționale studențești, culminând cu implicarea directă la redactarea noului Cod al Educației”, remarcă Mariana.

awsert6yu78

În structură a fost vice-președinte alături de Dimitri Popa - președinte pe atunci și actualul cumătru, pe care îl așteptă acasă, cu ineditele cunoștințe de peste hotare, pentru noi proiecte, în speranța unui viitor mai bun al țării. De asemenea, a fost responsabilă de domeniul academic în ASUSM și a inițiat mai multe activități, prin care a reușit să sporească notarea pe merite a studenților, sporirea calității cursurilor și semninarelor universitare și eradierea trepatată a corupției, proiecte susținute și votate de Senatul USM și promovate în restul țării prin intermediul conferințelor universitare ale profesorilor la care a participat împreună cu prim-vice prorectorul USM, responsabil pe domeniul academic - dna Otilia Dandara. Tot în acea perioadă, susținută de decanul facultății de drept USM- dl Sergiu Baieș a creat, după a doua încercare, primul consiliu studențesc al facultății de Drept, care activează cu succes până acum.

„În paralel navigam și în activitatea științifică, am participat la mai multe conferințe, olimpiade, publicații științifice naționale și internaționale în domeniul dreptului civil, în special, pentru că m-am simțit mai mult atașată de acesta, împreună cu minunată echipă de profesori de la actualul departament de Drept Privat de la USM”, spune Mariana.

Pentru realizarea acestor succese a avut parte și de persoane care nu au agreat-o, care au încercat să-i zădărnicească planurile, care au făcut-o să-și piardă curajul și încrederea în sine, dar a întâlnit mult mai multe persoane bune, demne de toata admirație, care i-au putut valorifica resursa și nu au lăsat-o să sărăcească. A mers și la biserică să stea doar ea și Dumnezeu, și ajutat-o!!! Este adevărat, ceea ce nu a doborât-o a întărit-o, așa s-a și întâmplat cu Mariana.

„Înainte de a finaliza studiile de licență, i-am spus viitorului soț că sunt necesară țării de aici, din Chișinău și nu voi reveni în provincie, implorându-l să renunțe la trecutul profesional de succes pe care îl avea acolo și să vină cu mine aici, unde ambii vom reuși să ne afirmăm pe deplin. Așa s-a întâmplat, și-a luat inima în dinți și a venit la Chișinău, unde doar eu îi eram cunoscută, reconfirmând statulul lui de erou pentru mine, pentru că nu știu de unde am luat-o dar l-am botezat „zeuț” și tot așa e de opt ani pentru mine. S-a afirmat în scurt timp și în capitală. Iar înainte să termin facultatea ne-am căsătorit”, spune Mariana.

aswedrtyu

În 2014 a finalizat cu 10 pe linie studiile de licență, dar după ce deja fusese angajată ca și jurist la USM, iar în 2016 cu același scor - studiile de masterat. Și-a ales propriul domeniul de cercetare în drept - nulitatea actului juridic civil, pe care l-a abordat din dimensiuni diferite atât în teza de licență, cât și în cea de masterat sub îndrumarea doctorului în drept, profesor universitar Sergiu Baieș.

„Nu am abandonat nici preocupările mele față de domeniul academico - didactic, de învățământul de calitate de aceea tot din 2014 sunt membru al consiliului de conducere al Agenției Naționale de Asigurare a Calității, în care am acces în baza unui concurs jurizat exclusiv internațional, iar din 2015 sunt și expert național în domeniul evaluării externe a programelor de studii și instituțiilor de învățământ. La moment activez și în sectorul privat, într-o ambianță respectabilă, lucru ce îmi aduce satisfacție”, spune Mariana.

În 2015 a devenit mama celui mai scump băiețel din univers, Crin și căruia i-a dedicat cea mai mare parte din timp. Mariana consideră că e o artă în a fi mamă, anume cea de a „crește” împreună cu copilul tău. Mereu și-am dorit să fie o mamă tânără, i se pare un lux să fie părinte tânăr, alături de un tătic de excepție; încă un vis realizat.

sawertyu

„Acum îmi croiesc noi visuri, îmi doresc să acced la studii de doctorat - am mai multe de spus la capitolul drept civil în Republica Moldova, atât timp cât dreptul în sine e viu, așa prefer să mă exprim, deși nu neg că avem o legislație destul de echilibrată, grație profesionalismului înaintașilor noștri. Vreau să fac mai multe stagieri peste hotare, pentru a-mi aprofunda și înnoi cunoștințele în domeniul dreptului. De asemenea, îmi doresc să mă fac judecător și, da! Să am o carieră politică, pentru că asta mi se pare schema potrivită pentru mine de a reuși să mulțumesc țării mele pentru că m-a cuprins și să nu o las, ca pe o mamă bătrână și uitată, să fie nimicit de timp, de ploi, de toamnă!” precizează Mariana Șargarovschi.

Visează să călătorească mult împreună cu familia ei frumoasă. Și-ar mai dori doi copii, șotul acesteia ar prefera - doar încă unul, deci rămâne a fi discutabil momentul realizării acestui vis!

La final, Mariana Șargarovschi ține să precizeze:

„Țineți-vă cu dinții de visurile voastre! E absolut imposibil să nu reușești dacă ai scopuri precise și mergi ferm spre ele, dar, desigur, ca să fie reale, tot trebuie culese din realitate. Or, țelul de a mă muta la anul cu traiul pe Marte e la fel de neserios ca a celuia, care crede că poate întoarce timpul și prinde trenul care s-a dus. Și ar mai fi ceva: nu tăiați aripile celora ce vor să zboare, pentru că ei vor reveni și vă vor învăța să zburați împreună - acesta este destinul păsărilo r- de a zbura în stoluri!” mărturisește Mariana Șargarovschi pentru Stirpozitive.eu.

WQERT6Y7U89

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: arhivă personală

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.