Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Zina Esepciuc – moldoveanca care va apărea pe marele ecranele din Franța

Zina Esepciuc – moldoveanca care va apărea pe marele ecranele din Franța imprimare

28.09.2016  

Este o actriță la început de cale. Acum patru ani a plecat la Paris pentru a studia cinematografie, iar peliculele în care se filmează astăzi, urmează în curând să apară pe marele ecrane. Moldoveanca Zina Esepciuc a lucrat cu numeroși regizori francezi, belgieni, printre care și cu Jacques Doillon pentru filmul „Rodin”.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

După ce și-a luat diploma de licență în domeniul jurnalismului, dar și cea de la Facultatea Arte Frumoase, Dirijat Coral, Zina Esepciuc a plecat în România pentru a învăța la Școala de TV și Film „Tudor Vornicu”. La București s-a aflat timp de un an, acolo unde a studiat specialitatea de cameraman. Nu s-a oprit aici, ci a mers mai departe în Franța, pentru a gusta și din arta cinematografică.

jkg

Echipa Stiripozitive.eu a avut un dialog cu Zina Esepciuc și a aflat mai multe secrete din viața actriței.

• Pasiune pentru actorie este un vis din copilărie

De mic copil îmi doream să devin actriță de film. Un vis, care pentru mine este imposibil de realizat în Moldova. În familia mea nu sunt artiști, de aceea, când venise timpul să aleg o facultate în Moldova, am decis să fac jurnalism, pentru a avea o profesie „reală” și nu una artistică.

jkigb

• De la jurnalism la actorie au fost doar câțiva pași

În timpul studiilor mele la Universitatea de Stat din Moldova, frecventam și cursuri de fotografie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Anume acolo m-am molipsit de microbul cinematografic și am decis că vreau să vin la Paris pentru a-mi realiza visul. Din start, mă gândeam să plec în New York, dar studiile acolo sunt mai costisitoare. Astfel, am venit la Paris, deoarece mi-am petrecut o mare parte a copilăriei și a adolescenței studiind limba franceză ca într-un final să o pot aplica. Cred că am făcut o alegere corectă, deoarece Franța este o țară cinefilă și la Paris au loc filmări în fiecare zi.

dx

• Aptă în mai multe domenii

Sunt pasionată de mai multe lucruri, aceasta o demonstrează și faptul că am făcut mai multe facultăți, dar și cursuri în diferite domenii. În momentul în care am început să practic o altă activitate, nu înseamnă că am renunțat la precedenta. Toate contribuie la dezvoltarea mea personală și profesională. În ultima perioadă sunt preocupată mai mult de actorie, deoarece toate propunerile vin de aici. Aceasta, nu înseamnă că nu fac asistență de regie sau că nu ocup alte posturi în echipele de filmări. Doar că e mai puțin vizibil.

kjg

• Viața de actor este stresantă

Dacă ești la început de cale în domeniul artistic din Franța, atunci ești permanent în așteptarea răspunsurilor la email-uri sau la apelurile telefonice. Cel mai important e că trebuie să fii mereu foarte reactiv. Pentru că dacă nu aplici la timp la o anumită ofertă de job, locul tău va fi ocupat de altă persoană. Concurența este atât de mare, încât nu există oameni de neînlocuit. Eu, la moment nu am un agent artistic, ceea ce înseamnă că îmi petrec o mare parte a timpului „liber”, căutând anunțuri de casting-uri. Când nu fac asta, sunt la filmări în calitate de actriță sau în calitate de HMC (hair, maquillage, costumes) sau pur și simplu sunt asistenta regizorului.

ds

dsa

• Atenția – calitatea primordială în actorie

Un actor trebuie să fie atent. Atent la ceea ce spune regizorul sau când explică cum vrea să fie personajul interpretat de el. Atent la partenerii de joc, pentru că un actor nu joacă doar monologuri. Atent la ceea ce este, pentru că fără a ne da seama, ne transformăm în persoane publice, și astfel, servim drept exemplu pentru cei care ne urmăresc. La fel, actoria m-a învățat să fiu mai dezghețată în fața publicului și să capăt mai multă încredere în forțele proprii.

dcs

• A reușit să cunoască mai mulți regizori internaționali

Am colaborat cu numeroși regizori francezi, belgieni și chiar cu unul indian. O deosebită plăcere a fost să lucrez cu Jacques Doillon pentru filmul „Rodin”. Aș vrea foarte mult să lucrez cu regizorii Quentin Tarantino, Tim Burton și cu actorii britanici în filme de epocă. O ador pe Alicia Vikander și aș vrea să colaborez cu ea în calitate de regizor.

cvsd

• Se vede actriță și în Moldova

Mi-ar face plăcere să lucrez la câteva proiecte în Moldova, însă deocamdată nu am avut propuneri. Acum mă concentrez pe ceea ce fac în Franța. Sper totuși să revin să realizez un scurt-metraj în Moldova și să joc într-un film realizat la noi. 

ds

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto: Arhivă personală 

fg regt regt ret regt ret ret ret rt rgte ret regt ret ert rte
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.