Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Dana Țurcan, studenta cu numeroase activități în România: „Ne place Timișoara, pentru că stăm bine la capitolul – rezultate, primim și burse”

Dana Țurcan, studenta cu numeroase activități în România: „Ne place Timișoara, pentru că stăm bine la capitolul – rezultate, primim și burse” imprimare

27.10.2016  

Studiază la „Universitatea de Vest” din Timișoara. Dana Țurcan este basarabeanca care optează pentru o diplomă europeană, iar pe lângă această se implică activ în numeroase activități fiind fondatoarea, dar și Vicepreședinta Asociației Studenților de la Facultatea de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

După ce a absolvit Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice, Dana Țurcan a fost admisă în 2013 la studii în Timișoara. Au urmat trei ani de licență, iar la moment își face masteratul în domeniul Politici Publice și Advocacy. Împreună cu alți colegii de ai ei, îmbină studiile academice cu cele non formale.

sdg

„În cadrul asociației pe care am fondat-o, sunt coordonatoarea unui proiect dedicat elevilor – „Școala de Anticorupție: Capacitarea tinerilor împotriva corupției, pentru o cultură a integrității și legalității”. S-a desfășurat la mijlocul lunii iunie și au fost implicați 37 de elevi. Este un proiect finanțat de Primăria din Timișoara. Acum deja ne gândim la următoarele ediții și dorim să-l facem mult mai mare, cu mai mulți elevi, mai multe licee implicate și de ce nu, la nivel județean sau chiar național”, menționează Dana Țurcan.

dsrh

A înființat această asociație în primăvara anului 2015 cu câțiva colegi de facultate. La moment, împreună cu echipa ASPFC recrutează noi membri și paralel este prinsă în campania electorală candidând la funcția de student-senator al „Universității de Vest”.

fshr

„Scopul principal al asociației este dezvoltarea, promovarea și reprezentarea tuturor studenților de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, apărarea drepturilor și intereselor acestora, precum și promovarea spiritului studențesc”, povestește studenta.

xfhb

Basarabenii, ca și alți studenți veniți în Timișoara sunt preocupați de voluntariat, de găsirea unui job part-time sau full-time.

„Tinerii basarabeni se integrează foarte ușor aici. Are ceva aparte Timișoara la acest capitol, e gazdă bună. Ne place Timișoara, pentru că stăm bine la capitolul – rezultate, primim și burse. La fel, aici există și Organizația Studenților Basarabeni (OSB), o organizație foarte utilă aș spune eu, pentru basarabenii veniți”, afirmă Dana.

cgj

Tânăra studentă este o norocoasă, pentru că a reușit de mai multe ori să salute personal președintele țării, dar și să pozeze alături de el. Prezent la universitatea în care își face studiile Dana, Klaus Iohannis a dialogat cu studenții și profesorii despre viitorul sistemului de educație și cercetare în contextul proiectului „România Educată”, dar și a desemnării orașului drept Capitala Europeană a Culturii 2021.

xfh

„Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Timișoara, unde a participat la o serie de evenimente, desfășurate sub egida „Timișoara – Centru Academic, Cultural și Științific”. A fost prezent și la ceremonia care marchează debutul anului universitar 2016-2017 în spațiul academic timișorean. Seara, președintele a participat la un concert, care a marcat deschiderea anului universitar. Studenții l-au întâmpinat plăcut impresionați. El i-a salutat pe toți și drept urmare am făcut și câte un selfie, doar e la modă acum, nu?”, spune Dana Țurcan.

xfh

Faptul că anume Timișoara a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii 2021, i-a bucurat pe majoritatea cetățenilor, nu în ultimul rând și pe studenta Dana Țurcan.

„Sunt foarte bucuroasă că Timișoara a primit acest statut. Eram sigură de asta, dar undeva în mine exista și teama că ne-o ia Clujul. Până la marea desemnare, aveam tot felul de dezbateri cu profesorii sau cunoștințele mele unde mi se tot spunea că va câștiga Clujul. Nu am nimic împotriva Clujului, doar că dați-i Timișoarei ce-i aparține. Cum s-a reușit asta? Vă dați seama că sunt tot felul de speculații și supărări, eu zic doar atât: muncă multă, echipă bună, câștig asigurat”, mărturisește tânăra studentă.

fxh

Deși este stabilită la Timișoara de trei ani, Dana Țurcan încă nu a reușit să cunoască în totalitate acest oraș. Cu toate acestea, ea recomandă viitorilor studenți să opteze pentru studii în România și nu doar. Indiferent că e o universitate sau o experiență Erasmus, important e că tinerii ar trebuie să se implice în activități civice, să se facă auziți, să-și susțină punctul de vedere și să lupte atunci când este cazul.  

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto: Arhivă personală 

ewrf weffr ewr erw we we weat wet wet ewt ewt wet
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.