Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lecții pe care le-am învățat până la 39 de ani: Vitalie Vovc

10 lecții pe care le-am învățat până la 39 de ani: Vitalie Vovc imprimare

28.11.2016  

Astăzi de la Paris vin 10 lecții de viață. Vitalie Vovc este autorul acestor lecții, care credem că vă pot inspira.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Vitalie Vovc, omul care este activ pe blog şi în viaţa socială a celor două ţări - Franţa şi Republica Moldova a împărtășim cu Stiripozitive.eu 10 lecții de viață pe care le-a învățat până în prezent:

„1. Familia – Serviciul – Celelalte

Nu există și nu poate exista o altă ierarhizare a vieții, cotidianului, activităților: În primul rând familia și copiii. Nu, copiii nu cresc singuri, nu școala îi educă și nu pot fi crescuți doar de mamă ori numai de tată. A petrece timp calitativ împreună este important. Iar acest lucru înseamnă un anumit confort de viață, mai direct spus – costă ceva bani, iar acești bani trebuie cumva câștigați. Anume astfel stau lucrurile pentru mine. Persoanele care vorbesc doar despre lucrul lor mă plictisesc. Ieșiri mondene, manifestații publice, reuniuni obștești – de ce nu? Bune și importante! Dacă îți mai rămâne timp. Inclusiv, de exemplu, și pentru a scrie acest text.

2. Nu uita cine eşti şi de unde vii!

Oriunde n-ai fi pe acest pământ, orice nu ai face, există lucruri care nu pot fi schimbate. Cinstește-ți neamul și pământul care te-a crescut. Nu căutați patos în ceea ce zic. E o stare de spirit care nu se zice atunci când nu ești întrebat. Nu există lucru mai ridicol decât un tip care pavanează cu originile sale. Dar ține minte că ești feciorul, nepotul și strănepotul cuiva anume, nu al unei entități abstracte. Dacă crezi în viața de apoi e mai simplu: gândește-te că ei se uită la tine de undeva de sus în permanență. Dacă nu, tot gândeşte-te. Nu strică.

Vitalie Vovc 2016

3. Demnitate

Într-un fel e o continuitate a punctului precedent, dar e totuși altceva: nu te lăsa călcat în picioare. Nimeni, nici Papa de la Roma nu-ți este mai presus și nicio funcție pe acest pămant nu conferă cuiva drepturi în a-ți leza demnitatea. Dar există o nuanţă esenţială: nici tu nu ai niciun drept asupra cuiva. Respectă și fă-te respectat.

Vitalie Vovc 2016

4. Nu te vinde!

Fii plătit pentru ceea ce faci și nu accepta să fii plătit pentru ca să faci ceva! Propria persoană nu poate fi vândută decât o singură dată și acest lucru este ireversibil. Țineți minte acest lucru. Reputația și demnitatea ori există, ori nu.

5. Iubeşte şi respectă oamenii!

Oamenii sunt buni. Toți! Este un credit (destul de mare) pe care îl acord tuturor. Unii mai numesc acest sentiment toleranță. În principiu, există un singur criteriu care conteză pentru mine cu adevărat la o persoană: cât de bună este. Și vă asigur, oameni cu adevărat buni sunt mulți. Iar acest criteriu nu depinde deloc nici de poziția socială, nici de nivelul de educație, nici de erudiţie…

Vovc Vitalie 2016, noiembrie

6. Nu tolera potlăgăria!

Pe cât de tolerant trebuie să fii cu oamenii și cu particularitățile lor, pe atât de intolerant trebuie să fii cu potlăgăriile de orice fel. Demult m-am prins la un gând: noi deseori suntem gata să facem concesii sau să tolerăm comportamente și persoane absolut amorale numai fiindcă sunt „băieţi de-ai noştri”… Și suntem intoleranți cu acei care nu sunt că noi sau din tabăra noastră. Drept rezultat proliferă taberele beligerante și potlogăriile.

7. Dacă poţi face un bine, fă-l! Nu calcula.

Cică unul din învățămintele orientale zice că tot binele de pe pământ se ia de la binele pe care îl faci, nu pe care îl consumi. Dar fără a căuta prea departe, să ne amintim și de zicala de la noi: Bine faci- bine găsești! Au fost momente când am avut nevoie de ajutor și am fost ajutat. Gratuit. Acele persoane nu așteptau neapărat o recompensă și nu era calcul în acțiunile lor. Iar pentru mine au fost lecții. Pentru o viață întreagă.

Vitalie Vovc

8. Mâine va fi o nouă zi. Perseverează 

Nimic nu mi-a fost oferit gratuit, pe un platou cu bordură albastră. Nu fac parte din norocoși. Adică stați, ce zic eu? Sunt cel mai norocos om de pe Pământ! Muncă onestă și perseverență sunt cele mai sigure investiții. Și credința în ziua de mâine.

9. Dumnezeu a făcut lumea frumoasă. Şi ne-a dat ochi.

Lumea e frumoasă. Pentru cine are ochi să vadă. Când v-a emoționat pentru ultima dată un strop de rouă, un fir de iarbă sau „un nimic” de genul ăsta? De fapt, totul de aici începe...

Vitalie Vovc 2016

10. Citeşte! Citeşte cât mai mult!

Omenirea nu-i de azi și nu-i de ieri. Toate lucrurile esențiale au fost spuse. Iar cele care încă nu au fost spuse sunt pe cale de a fi scrise. Considerați că aveți dreptate? Sunteți ferm convinși de ceva? Se prea poate. Totul e posibil. Verificati răspunsul în cărți. În mai multe cărți. Cât mai multe!”, povestește Vitalie Vovc.

Vitalie Vovc 2016

Foto: arhivă personală

Vovc Vitalie 2016, noiembrie Vovc Vitalie 2016, noiembrie Vovc Vitalie 2016, noiembrie Vovc Vitalie 2016, noiembrie Vovc Vitalie 2016, noiembrie Vovc Vitalie 2016, noiembrie Vovc Vitalie 2016, noiembrie
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.