Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lecții de viață învățate în jumătate de veac: Rita Godoroja

10 lecții de viață învățate în jumătate de veac: Rita Godoroja imprimare

11.01.2017  

Rita Godoroja este pasionată de descoperirea tainelor substanțelor chimice. Încă din clasa I știa că vrea să devină profesoară. Pe parcursul celor peste 30 de ani de activitate a publicat 69 de lucrări științifice și metodice în următoarele domenii de cercetare: creativitatea elevilor; formarea competențelor; asigurarea calității și a obținut 3 Certificate Europene de Calitate eTwinning. Astăzi, Rita Godoroja împarte cu noi 10 lecții de viață pe care le-a învățat în jumătate de veac, poate vă inspiră și pe voi.

Votează: 4.0/5 (4 Voturi )

Rita Godoroja a împărtășit 10 lecții de viață pe care le-a învățat în jumătate de veac:

Lecția 1. Iubirea

Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017

Cred, că universul s-ar fi oprit, dacă într-o zi caldă de primăvară nu l-aș fi întâlnit pe Vasile, un tânăr frumos, harnic și înțelept. De atunci au trecut aproape 40 de ani. Dar în fiecare zi din viața mea mulțumesc Domnului pentru că mi-a adus în cale Omul, de la care am învățat, că:

Iubirea mișcă Universul,

Universul zboară prin Timp,

Timpul nu are Odihnă,

Odihnă nu are nici Pământul,

Pământul se bucură de Viață,

Iar Viața înseamnă Iubire…

Esența lecției: Iubirea mișcă universul.

Rita Godoroja, 2017 ianuarie

Lecția 2. Credința

Bunica mea, Elizaveta, m-a învățat să-mi fac corect semnul crucii, care ca și toate cele sfinte, era tainic și interzis în timpurile comuniste. O priveam de pe cuptor, cum înainte de somn, îngenunchea în fața icoanei, cu o broboadă albă pe creștet și spunea în șoaptă rugăciunea. O ascultam cum citea Biblia, doream să aflu ce scrie în cartea cea mai scumpă din casa buneilor. Astfel, am descoperit morala creștină, puterea cuvântului, alfabetul latin, deosebit de cel învățat la școală în acea vreme.

Îmi plăceau mult zilele de duminică, când băteau clopotele la biserică. Bunica își punea haine de sărbătoare și își parfuma mâinile cu frunze și flori de busuioc. Se întorcea de la biserică luminată și bucuroasă... Desfunda cuptorul și casa se umplea de arome și vorbe cu tâlc.  

Peste mulți ani, când s-au schimbat timpurile și am obținut libertatea conștiinței, i-am scris bunicii o scrisoare, în care i-am mulțumit pentru toate cele învățate de la ea, legate împreună ca mărgelele într-un șirag: a crede – a spune adevărul – a tinde spre perfecțiune – a munci - a ierta – a iubi – a trăi.

Rita Godoroja, 2017 ianuarie

Esența lecției: Credința este temelia vieții.

Lecția 3. Fericirea

Fericirea de a fi mamă este mai înaltă decât cerul. Clipele de vârf ale vieții noastre au fost încununate de nașterea fiilor Mihail și Alexandru. Cu multă iubire i-am crescut și le-am susținut zborul, iar împreună am învins greutățile și am trăit în armonie. Prin muncă asiduă și perseverență, copiii ne-au bucurat cu mari succese la învățătură și în muncă, la olimpiade și concursuri naționale și internaționale, dând dovadă de responsabilitate și talent, hărnicie și bunătate, atenție și ascultare. 

Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017

Le suntem recunoscători pentru că arborele familiei noastre crește: băieții ne-au adus două fiice dorite – Ecaterina și Cristina, zâne din inima Codrilor. Nașterea nepoțeilor - Bogdan, Elizaveta și Elena – a ridicat fericirea noastră la puterea a treia.  

- Asta este mama mea, - zice micuța noastră Elena. Dar, într-o clipă, cei trei copiii își găsesc liniștea în brațele mamei, ascultându-i inima, mângâindu-i părul, fața, mâinile. Pentru fiecare dintre ei mama poartă în inimă o dragoste mare, nedivizată, infinită.

Sunt fericită, că pot și eu să spun fraza inocentă a Elenei:

- Asta este mama mea! Deși ne-au crescut nepoții, eu sunt copila mamei și a tatei! Cuvintele lor blânde și înțelepte întorc roata vremii, deschid portița invizibilă spre anotimpul al cincilea – anotimpul copilăriei, plin de culoare, încredere, bucurie, dorințe, speranțe. De obicei, tot ce au mai bun părinții dau copiilor! Ei se mulțumesc cu puținul pe care-l au și sunt bucuroși, dacă copiii, nepoții și strănepoții sunt sănătoși, în siguranță. Ei mereu se roagă pentru pașii noștri, ne binecuvântează și ne așteaptă.

Părinții mei Lidia și Mihail sunt cei, de la care am învățat fericirea de a fi părinte. Ei îmi dăruiesc zilnic și fericirea de a mă simți copil.

Esența lecției: A fi părinte și copil, în același timp, este o mare fericire.

Rita Godoroja, 2017 ianuarie

Lecția 4. Darul

În copilărie ne jucam de-a școala. Tatăl meu zicea, că de pe la 4 ani adunam copiii din mahala și făceam cu ei lecții sub nucul rotat.

Rabindranath Tagore spunea că „omul își poate lua cunoștințe de la alt om, focul se aprinde cu alt foc, iar sufletul omului se modelează datorită sufletului altui om.”

Rita Godoroja, 2017 ianuarie

Eu am hotărât, încă în clasa I, că voi deveni profesor. Doream să fiu ca prima mea învățătoare, doamna Alexandra Guţu din satul Pererita, raionul Briceni. Harul ei pedagogic şi frumusețea omenească, experienţa deosebită și dragostea față de copii, chiar și felul în care scria, m-au convins că a fi profesor e un dar. De ce? Am răspuns la această întrebare printr-un acrostih:

Puterea sa deschide noi căi spre înălțime,

Roadele muncii sale sunt zilele de mâine!

Omenie prin vorbe și fapte demonstrează,

Frumusețea sufletului și a gândirii promovează!

Energie purtătoare de adevăr şi bunătate,

Soare blând, ce cultivă dorința de carte!

Ochii copiilor licăresc în sufletul său infinit –

Recunoștința lor indică un vis împlinit! 

După 30 de ani de activitate pedagogică sunt convinsă, că aș alege aceiași profesie, dacă aș fi la început de cale.

Esența lecției: A fi profesor este un dar.

Lecția 5. Descoperirea

Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017

Pasiunea pentru chimie și descoperire a fost acea torță, pe care mi-au transmis-o aprinsă dascălii mei: Aurelia Mogorean, Ivan Topor, Boris Pasecinic, Nadejda Velișco, Galina Dragalina, Vasile Panico. Am avut norocul să descopăr tainele substanțelor chimice alături de toți profesorii mei universitari, cărora le exprim recunoștința.

Rita Godoroja, 2017 ianuarie

Ce putem învăța de la substanțe? Să vedem!

Să învăţăm de la toate substanţele din lume

Darul infinitului, creat printr-o minune...

Să învăţăm de la carbon, să nu fim dispersaţi,

Să ne iubim toţi neamul, să ne unim ca fraţi.

Să învăţăm de la metan, să ardem fără scrum

Pentru idei frumoase, care deschid un drum.

Să învăţăm de la etenă prieteni să avem,

Lucruri noi, utile împreună să creăm.

Să învăţăm de la etină metale să topim,

Prin căldura inimii convingători să fim.

Să învăţăm de la benzen inelul să-l purtăm,

Stabili să fim în fapte, vise să realizăm.

Să învăţăm de la acizi mediul a schimba,

Iar de la proteine - viaţa a păstra.

Să învăţăm de la aldehide a vedea în fiecare

Oglinda sufletului său, frumosul ce îl are...

Chimia e ştiinţa, ce te va ajuta

Să descoperi o minune - lumea mea şi-a ta.

Esența lecției: Descoperind tainele substanțelor chimice, învățăm a fi.

Lecția 6. Creativitatea

Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017

Se consideră, că o rândunică nu poate aduce primăvara. De fapt, este o idee învechită, întrucât în zilele noastre un singur om poate să schimbe lumea! De exemplu, Mark Zuckerberg, creatorul rețelei de socializare Facebook, care a influențat circa 1 miliard de oameni, a schimbat modul lor de comunicare, relațiile, etc.

Din anul 1996 am început să promovez ideea dezvoltării creativității elevilor la orele de chimie, prin oferirea posibilităților de autorealizare a potențialului creativ, a talentului fiecăruia, prin elaborarea lucrărilor de creație. Am realizat o cercetare științifică, care s-a soldat cu susținerea Tezei de doctor în pedagogie la tema: „Formarea la liceeni a capacităților creative în procesul instruirii problematizate” (2005). Am identificat și am propus principiile creativității pentru implementare în Curriculumul disciplinei Chimie pentru gimnaziu și liceu (2006), modernizând astfel procesul educațional.

În prezent, dezvoltarea creativității la elevi devine esențială în procesul creșterii personale, iar conținutul oricărui obiect de studiu trebuie să-i dea posibilitate fiecărui copil să-şi manifeste potențialul creativ, dorința și interesul de a crea. Viitorul solicită persoane capabile să inoveze!

Esența lecției: Creativitatea este un portal spre viitor.

Lecția 7. Timpul

Uneori mi-aș dori să întorc roata vremii, să dau timpul înapoi sau să călătoresc în viitor.

Rita Godoroja, 2017 ianuarie

Am reușit să-l prind doar în aceste versuri.

Să prețuim timpul

Timp infinit: trecut, prezent şi viitor,

Timp permanent oriunde şi oricând,

Zboară înainte-înapoi fulgerător

Indiferent de vrerea omului, zicând:

- Ce ştiţi voi, oare, despre mine?

Nu sunt un purtător material

Şi nu mă răspândesc eu ca lumina.

Sunt tânăr şi bătrân, universal.

Sunt nevăzut şi vin din veşnicie,

Eu mă absorb sau mă reflect, mă ecranez,

În veşnicie îmi ţin calea argintie,

Înaintez necontenit sau mă blochez.

Sunt izvor de energie pentru stele,

Dar oricine ar dori să mă transforme,

Inventând “maşina timpului”,

Cădea-va pradă speranţelor enorme.

Esența lecției: Timpul este o comoară.

Lecția 8. eTwinning

Ultimul deceniu este semnificativ pentru cadrele didactice preuniversitare şi elevii din Europa prin oportunitatea de a comunica, a colabora şi a demara proiecte comune în cadrul proiectului eTwinning, beneficiari fiind peste 436 000 de profesori din circa 172 000 de şcoli, din 33 de ţări europene. Proiectele eTwinning oferă cadrelor didactice și elevilor şanse de autorealizare creativă, corespunzătoare standardelor europene de calitate.

Rita Godoroja, 2017 ianuarie

În perioada anilor 2013-2016 am implementat 19 proiecte, am creat 3 proiecte și am obținut 3 Certificate Europene de Calitate eTwinning.

Participarea în proiectele eTwinning fortifică cele 4 dimensiuni ale educaţiei pentru viitor:

1. A învăţa să înveţi: elevii  au descoperit o situaţie nouă de învăţare prin proiecte deschise în plan internaţional, au învăţat a lucra în grup cu elevii din alte ţări, a comunica eficient în limba engleză, utilizând termeni ştiinţifici.

2. A învăţa să faci: elevii  au învăţat a analiza şi a rezolva probleme, a colabora şi a aduna date experimentale, a prezenta rezultatele proprii, a se concentra pe elaborarea unor produse calitative în grup.

3. A învăţa să devii: elevii s-au descoperit reciproc şi au iniţiat noi relaţii de colaborare, au învăţat să fie mai responsabili pentru propriile rezultate, şi-au exprimat dorința de a deveni oameni de ştiință în viitor.

4. A învăţa să evaluezi și să te autoevaluezi: elevii au învățat să aprecieze rezultatele proprii şi ale colegilor, să se evalueze critic şi constructiv.

Esența lecției: eTwinning este școala viitorului.

Lecția 9. Mișcarea

Marele om de știință și înțelept al timpurilor noastre Albert Einstein afirma: „Viața e ca mersul pe bicicletă: Ca să-ți menții echilibrul, trebuie să te miști în permanență.” 

Rita Godoroja, 2017 ianuarie

Din mișcare apare timpul

Şi în timp are loc mișcarea,

Din credință se naște gândul,

Ce-şi dorește realizarea…

Esența lecției: Mișcarea înseamnă viață!

Lecția 10. Lumea

Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017

Profesorul nostru de istorie, Dl Maxim Popușoi, zicea, că dragostea de țară pornește de la pragul casei părintești. Am învățat a aprecia lumea, cu toată diversitatea și frumusețea ei și de a aduce din lume noi idei, care ne-ar face viața mai bună acasă. Aș dori să călătoresc mai mult prin lume pentru a descoperi oameni frumoși și locuri noi.

Visul meu de-ar fi aievea, aș purcede-n univers

Să înțeleg tainica lume și al stelei mers.

Unde voi putea ajunge, pentru gazde primitoare,

De la baștina mea dragă eu voi duce o urare:

Pace, dragoste, lumină, armonie, dor și cânt

Să domnească printre stele și să fie pe pământ!

Iar în colbul veșniciei clinchete de zurgălăi

Ar vesti despre Moldova și despre oamenii ei.

Esența lecției: Lumea e atât de frumoasă!”, povestește Rita Godoroja în cele 10 lecții învățate în jumătate de veac.

Sursă foto: arhivă personală

Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017 Rita Godoroja, 10 lectii, ianuarie 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.