Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Cristina Balan: „Fiecare om are dreptul la dragoste, sprijin și înțelegere”

Cristina Balan: „Fiecare om are dreptul la dragoste, sprijin și înțelegere” imprimare

30.01.2017  

Cristina Balan este psiholog, liber profesionist și face parte din echipa primului biroul de redactare din Republica Moldova, redactor.md. În prezent, activează la Asociația „Keystone Moldova”, organizație ce se ocupa cu reintegrarea în comunitate a persoanelor cu nevoie speciale care au locuit mult timp în internatele psiho-neurologice. De asemenea, Cristina face voluntariat la Organizația „Save life” ce colectează donații pentru a ajuta copiii grav bolnavi. Convingerea că fiecare om are dreptul la dragoste, sprijin și înțelegere o motivează pe aceasta să se implice activ în astfel de acțiuni ce au menirea de a schimba pozitiv direcția lucrurilor în societate.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Pshihologul Cristina Balan ne îndeamnă în interviul de mai jos, să fim mai toleranți, să avem un comportament decent cu oamenii din jur, și împreună să formăm o societate sănătoasă:

edrfty7u

- Cum privește un psiholog probleme din jur, mă refer, în special, la reintegrarea persoanelor cu nevoie speciale în societate?

A fi psiholog înseamnă a vedea, a auzi și a înțelege suferința umană, indiferent de categoria socială sau de abilitățile pe care le posedă o persoană. A urma facultatea de psihologie a fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea, fiindcă indiferent de domeniul de activitate, cunoștințele și înțelegerea funcționării naturii umane sunt extrem de utile. Uneori, acestea îți permit să vezi dincolo de aparențe, alteori, îți impun bariere care semnalează momentul că cazul să te oprești din întrebări, analize și interpretări.

Ce ține de interacțiunea cu persoanele cu nevoie speciale cel mai important lucru este să îi tratăm exact ca și pe cei cu abilități depline. De ce? Pentru că mila, devalorizarea sau, dimpotrivă, eroizarea lor, toate fac parte din categoria comportamentelor discriminatorii. Și aici funcționează principiul: „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat și tu”, ceea ce presupune respect și toleranță față de necesitățile lor. Oare dacă am merge în China și nu am cunoaște chineza, nu ne-ar place ca oamenii să fie toleranți față de necunoașterea noastră și să ne acorde suportul necesar?

ert

- Societatea de cele mai multe pune unele etichete acestor persoane. Cum ar trebui să-i educăm pentru a accepta că sunt oameni mai puțin fericiți decât noi?

În primul rând, este important să ne debarasăm de etichete precum ar fi: „mai puțin fericiți ca noi” sau „oameni cu probleme”. Nimeni nu poate evalua nivelul de fericire. Cunosc persoane cu nevoie, care sunt mai fericite decât mulți alții: călătoresc, muncesc, au familii, se distrează. Iar ce ține de frecventa exprimare:„persoane cu probleme”, cine nu le are? Astfel de etichete, accentuez, discriminează și creează artificial bariere între noi. Toți suntem oameni, toți avem probleme, toți avem momente când suntem fericiți și nu prea. Este cazul să nu mai punem etichete, ci să ne acceptăm unii pe alții așa cum suntem: reali, autentici și unici în felul nostru.

SDFGH

- Ce te motivează să fii implicată atât de activ în aceste sfere mai sensibile ale umanității?

Dragostea față de natura omenească. Probabil, tot din acest motiv am ales să și activez în domeniul psihologiei. De asemenea, convingerea că fiecare om are dreptul la dragoste, sprijin și înțelegere. Am primit de curând o întrebare: „Ce fac cel mai bine?” Răspunsul pe care l-am oferit atunci și în care cred și acum este să iubesc oamenii. Ador să-i descopăr, să îi înțeleg, să le ofer sprijin în a deveni mai buni, să le accept părțile mai întunecate și să-i ajut să și le accepte și ei, iar dacă este nevoie, să îi las în pace, pentru că așa vor ei. Există un proverb englez: „No man is an island”, adică „Nici un om nu e cât o insulă”. Eu aș spune altfel: „Fiecare om e un univers minunat ce merită a fi iubit!”

- Promovarea voluntariatului, spirirtul civic sunt unele dintre activitățile pe care le realizezi. Ce alte acțiuni faci pentru suportul acestor persoane? 

Fac tot ce pot și când este nevoie. Nu sunt selectivă în ceea ce ține de organizațiile pentru care să fac voluntariat sau ce categorie de oameni să sprijin. Dacă pot să ajut și consider că timpul și resursele mele pot fi utile cuiva, atunci, de fiecare dată, cu mare drag mă implic: asta presupune donații, peregrinările prin țară cu spectacole de teatru social, prin intermediul cărora încercăm să schimbăm atitudinea societății față de oamenii cu nevoie speciale oferirea de sprijin în campaniile de fundraising pentru cauze nobile, promovarea voluntariatului, spiritului civic și multe, multe altele.  

Deosebit de valoroase pentru mine sunt și consilierile psihologice individuale, atunci când ești tête-à-tête cu persoana și te implici 100% pentru a-l susține în calea sa spre dezvoltare. Iar când încep să apară primele rezultate, te bucuri împreună cu ea.

SDFTGYHJ

- Cât de mult ți-a schimbat viața aceste activități?

Desigur, fiecare experiență, fie ea pozitivă sau plină de durere, e o lecție valoroasă. Activitățile și oamenii din viața mea m-au schimbat enorm. Pe lângă șocuri, surprize, disonanțe cognitive și explozii euforice, te alegi cu un orizont de psihologic foarte larg. Dacă înainte obișnuiam să judec oamenii și ceea ce se întâmplă în jur, acum încerc să îi înțeleg și să le accept modul în care se manifestă. Apropo, fiecare se manifestă prin prisma propriilor experiențe și trăiri. Nu poți să te aștepți că omul se va comporta așa cum vrei tu. El se poartă așa cum poate, cum îi permit cunoștințele, abilitățile și experiențele de viață. De asemenea, am mai învățat că nimeni nu-mi este dator cu nimic, așa cum nici eu nu-i sunt datoare nimănui. Cu toții avem o singură viață și unica obligație pe care o avem este față de noi înșine: de a fi fericiți! 

SDFRGTY

- Ce sfaturi ai avea în calitate de psiholog pentru cititorii Stiripozitive?

Învățați să apreciați cu adevărat oamenii ce vă înconjoară, cu bune și rele, toate aduc înțelepciune și valoare vieții noastre. De asemenea, lăsați frustrările și permanentele nemulțumiri. Astea prind bine doar celor ce lucrează în mass-media și se îmbogățesc pe seama frustrărilor societății. Mai bine, închideți televizorul și mergeți să descoperiți viața, lumea și oamenii!”, spune Cristina Balan pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Cristina Balan: „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat și tu” Cristina Balan: „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat și tu” Cristina Balan: „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat și tu” Cristina Balan: „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat și tu” Cristina Balan: „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat și tu” Cristina Balan: „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat și tu”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.