Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Elena Prohnițchi

10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Elena Prohnițchi imprimare

09.02.2017  

Elena Prohnițchi își face studiile în Franța. Ea studiază dreptul la Universitatea Bretagne-Sud, instituție situată în Vannes, un orășel de pe malul oceanului. În acest articol, Elena ne-a povestit mai multe despre Franța și cum e să fii studentă în această țară.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Am ales să merg la studii în Franța, pentru că nu ar fi fost un șoc cultural așa de mare. Am mai fost în această țară și apreciez sistemul de învățământ din Franța mai mult decât pe cel din Moldova. Această experiență îmi permite să observ o diferență dintre țara care îmi este patrie și cea care mă găzduiește la moment. 

Elena Prohnitchi 2017

1. Francezii vorbesc doar când sunt întrebați

Noi suntem tare vorbăreți, mai povestim câte ceva chiar și atunci când nu suntem întrebați și când nici nu e nevoie chiar. În schimb, francezii sunt un popor calculat. Aici oamenii vor gândi mult înainte să-și spună poziția cu privire la un subiect, iar dacă nu vor fi întrebați, ei nu se vor manifesta.

Elena Prohnitchi 2017

2. Egalitatea

Este o diferență pe care am simțit-o personal în toate sistemele cu care am reușit să interacționez: educație, medicină, domeniul comercial sau bancar. Profesorii utilizează metode de evaluare egale pentru toți studenții. Metode care le vor pune în aceleași condiții pentru a afla locul fiecăruia. Moldova stă mai rău la acest capitol, unde subiectivitatea persistă la ore, unde notele sunt puse pentru subiecte diferite, sau modalități de evaluare diferite, dar cel mai trist este faptul că inegalitățile sunt din cauza situației financiare.

3. Adevărata libertate

Nu știu dacă am să pot reda în totalitate ce înseamnă pentru ei acest drept conferit de marile legi sau convenții. E o mare deosebire în a putea să ne bucurăm de această libertate. Dacă în Moldova fiecare student strigă că el e liber să facă ce vrea, când vrea și cum vrea, chiar să utilizeze telefonul în timpul orelor, atunci când profesorii interzic acest lucru, atunci aici studenții chiar au această libertate, nimeni nu le interzice să iasă de la ore, să mănânce… dar ei nu o fac în timpul orelor. Trebuie să știi cum să folosești această libertate. Niciodată nu mi-au plăcut colegii care ieșeau de la ore sub pretextul că ei au de rezolvat probleme de business, familie sau de orice alt gen, care nu întotdeauna erau importante. Aici nu am întâlnim asemenea colegi și nu știu cum reușesc să nu aibă probleme de business și de familie în timpul orelor.

Elena Prohnitchi 2017

4. Încurajarea

Să știi locul tău în societate e o calitate care nu e foarte ușor să o deții. Francezii sunt un popor modest, care vor pune în valoare calitățile lor când se va cere, și nu pentru a arăta o mândrie sau o superioritate. O altă poziție în societate este cea de a fi pozitiv. Indiferent de greutățile cu care se confruntă, oamenii sunt convinși că vor ajunge să-și realizeze dorințele. În Republica Moldova sunt prea multe obstacole, prea mulți oameni care nu cred în tine. Asta te face să renunți de multe ori. Sunt mulți profesori care nu vor susține un copil care nu are cele mai bune competențe, dar care are dorință. Mereu sunt încântată de profesorii din Franța, mai ales când spun „Voi nici nu știți cât știți. Mai există multe cunoștințe de căpătat, dar voi deja cunoașteți multe”. E o simplă poziție, dar care îți dă o încredere că tu poți să ajungi la visul tău, cât de sus poziționat nu ar fi.

Elena Prohnitchi 2017

5. Naturalețea

Chiar dacă Franța e țara cosmeticii, a modei și a parfumeriei, când sunt la o plimbare pot să observ o naturalețe deosebită a femeilor, a bărbaților, a copiilor. Pot să văd oameni cu părul ud pe stradă, oameni care vin de la serviciu în haine murdare, pentru că au muncit toată ziua. Acest fapt îți oferă în fața ochilor o realitate, din care faci parte și tu atunci când muncești sau când întârzii prea mult pentru a-ți usca părul. E admirabil faptul că oamenii nu se dezlipesc de realitate și nu pierd ore în șir pentru a aplica machiaj incomode sau coafuri care până la urmă eșuează.

Elena Prohnitchi 2017

În Moldova oamenii prea mult își fac griji de ce o să spună vecinii, colegii, prietenii și oamenii necunoscuți. E dificil să arăți ceea ce ești tu cu adevărat și asta este greșeala pe care au făcut-o mulți părinți, educând în copiii lor ceea ce ei nu sunt sau nu simt.

6. Sănătatea

E o valoare foarte importantă în această țară. Chiar dacă aici plouă foarte des, poți vedea oameni care aleargă prin ploaie, care reușesc să ajungă la sală, bazin sau la orice altă ocupație sportivă. Nu neg că în Republica Moldova sportul începe să prindă și el viață, dar lipsește încă o motivație puternică.

Elena Prohnitchi 2017

7. Acum e momentul

De când sunt aici, au fost câteva fraze pe care le-am auzit în treacăt de la colegi, sau profesori, sau mentori, dar o frază m-a marcat cel mai mult. Ei chiar cred că dacă ai un lucru dificil de făcut, trebuie să îl faci Acum! El doar oricum va trebui făcut, iar momentul potrivit nu va veni niciodată decât în acest moment. Am fost foarte motivată să fac și eu un lucru pe care cultura și educația mea mă făceau să îl las pentru altă dată, pentru că era dificil, iar această frază a făcut să îl realizez atunci și nu a fost atât de grav pe cât părea, mi-a luat o oră, dar mi-a oferit o libertate. Noi avem frică de lucruri dificile, care ar putea să ne schimbe viața, care ne pun în necunoaștere și refuzăm să le realizăm... cu toate că descoperirea poate fi cea mai frumoasă!

Elena Prohnitchi 2017

8. Corectitudinea

E foarte greu să fii o persoană corectă în Republica Moldova: „mai ales când ai atâtea ilegalități în jurul tău”. Am ales să citez, pentru că am auzit de foarte multe ori acest „argument”. În Franța un profesor nu o să-și permită să spună nici un cuvânt cu privire la educația de acasă cu care vine studentul, pentru că el este evaluator de cunoștințe. În Moldova am întâlnim un profesor care mi-a reproșat la examen: „Ori nu ai învățat, ori nu ai logică, ori n-ai nici una nici alta”. Am avut un profesor care i-a spus unei colege că are forme prea mari. Am avut o profesoară ce a promis o viață de calvar unui coleg. Nu pot să exprim cât de mult mă dezamăgesc acești profesori, pe care îi considerăm persoane demne de urmat. Implicarea insultelor la personalitate unui student nu le consider treaba profesorilor. Toate aceste tipuri de comentarii sunt de prisos într-un sistem de învățământ, dar cel mai grav e că ei nici nu realizează acest lucru, nu realizează că trebuie să lase acasă părerile personale despre studenții lor.

9. Condiții favorabile pentru o viață fericită de student

De când am ajuns aici mă gândesc să nu-mi uit cumva cartela de student atunci când merg undeva. Reduceri la transport, reduceri la cinema, reduceri la sport, reduceri la teatru, patinoar, haine, cantină, baruri și o mulțime de alte lucruri. E frumos să trăiești astfel, unde viața de student îți oferă oportunități de a călători gratis cu trenul în toată Franța cu un abonament de 80 de euro pe lună, când știi că poți să te concentrezi la studii și să nu te gândești mereu cum să câștigi bani pentru contractul tău de la universitate, ceea ce se întâmplă cu mulți studenți din Moldova, cu colegi care pot fi și la buget, însă nu au posibilitatea să-și continue studiile din cauza insuficiențelor financiare. Și biletele la teatru și cinema sunt scumpe în Moldova pentru studenți, eu nu îmi permiteam în fiecare săptămână să merg la teatru sau cinema, ceea ce aici este posibil. 

Elena Prohnitchi 2017

10. Răbdarea

Nu e caracteristică pentru toate regiunile din Franța, nu pentru Paris, unde oamenii sunt mereu grăbiți și gata să te bată dacă îi reții un minut. În schimb în Vannes, am căzut într-o lume a răbdării, calmului și liniștii. Am văzut această răbdare și la patinoar, la părinții care explicau copiilor de 4-5 ani cum să patineze, cum ei nu reușeau și explicația venea din nou. E o diferență dintre oamenii nerăbdători pe care îi găsim în țara noastră. La noi în țară oamenii vor plăti bani pentru a nu sta în coadă la doctor. Oamenii vor plăti bani pentru a scăpa de proceduri necesare la deschiderea unei întreprinderi, oameni care vor renunța la o relație din nerăbdare sau necunoaștere, oameni care plătesc bani pentru a nu avea răbdare să îl învețe pe copilul său a citi. Frumusețea lucrurilor vine tocmai din puterea de a aștepta, rezultatul nu vine imediat”, povestește Elena Prohnițchi în cele 10 lucruri pe care ar putea să le învețe Moldova de la Franța.

Elena Prohnitchi 2017

Sursă foto: Arhivă personală

Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017 Elena Prohnitchi 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.