Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Cartea „Eat Like Moldovans” scrisă de Nata Albot, premiată la „Gourmand World Cook Book Award” în China

Cartea „Eat Like Moldovans” scrisă de Nata Albot, premiată la „Gourmand World Cook Book Award” în China imprimare

02.06.2017  

Moldova cucerește teren pe harta culinară a lumii! Cartea „Eat Like Moldovans”, scrisă de Nata Albot, a obținut medalia de bronz la „Gourmand World Cookbook Award”, în categoria „Bucătăria Europei de Est”.

Ceremonia de decernare „Gourmand World Cookbook Award” a avut loc între 26 și 29 mai 2017, în orașul Yantai din China, unde autoarea cărții „Eat Like Moldovans” Nata Albot a participat alături de Viorica Nagacevschi, dar şi de reprezentanţi ai industriei culinare din 57 de țări ale lumii.

Fondat în Franţa în 1995, Premiul Gourmand World Cookbook Award este azi cea mai prestigioasă distincţie din domeniul cărților culinare, fiind comparată, ca importanţă, cu Premiile Oscar din cinematografie.

Fondatorul Premiilor Gourmand, Edouard Cointreau, este moştenitorul celebrului imperiu Cointreau din Franţa, Preşedintele Asociaţiei Mondiale a Producătorilor de Emisiuni Gastronomice şi Preşedintele de Onoare al China Food Television.

Nata Albot

„Eat Like Moldovans" a fost publicată în 2015 şi este singura carte culinară tradiţională din Republica Moldova, tradusă în limba engleză, iar premiul "Gourmand World Cook Book Award" este cea mai înaltă şi prestigioasă distincţie pe care a câştigat-o vreodată un autor de cărţi culinare din Republica Moldova.

Varianta în limba română a cărții se intitulează „Moldova din Bucătăria mamei mele" și include 92 de rețete tradiționale pentru bucătăria mamei Natei Albot, Alexandra Albot.

Totodată, Nata Albot şi Viorica Nagacevschi au decis să ia în serios această aglomerație de gurmanzi pe metru pătrat. Au îmbrăcat Pomul Vieții - simbolul turistic al Moldovei și și-au asumat în Yantai, China misiunea de a promova vinurile moldoveneşti. În cadrul evenimentului au fost organizate câteva prezentări de vinuri ale câtorva producători care deja îți distribuie vinurile în China. Printre aceștia sunt Vinăria Asconi, Mold Nord și Imperial Vin. Câteva sticle de vin au fost donate Muzeului Vinicol Internațional din Yantai, China. Degustațiile de vin au fost însoțite de prune în ciocolată de la Refero și migdale din Moldova de la cele mai mari livezi de migdale din țara noastră.

Nata Albot este jurnalistă și organizatoare de festivaluri, cunoscută pentru pasiunea sa pentru gătit, grație emisiunii „Sare și Piper". Acum 4 ani jurnalista a decis să se aprofundeze în domeniul culinar și a devenit studenta Universității de Quebec la Montreal, specializându-se în turism culinar și organizare de evenimente. Aflându-se departe de casă, Nata a simțit nevoia de a scrie o carte de bucate tradiționale, pentru a salva rețetele cu care a fost crescută de părinții săi. Astfel, în anul 2015 s-a născut cartea culinară „Moldova din bucătăria mamei mele", care în scurt timp a fost urmată de o traducere în limba engleză, prima de acest gen pentru gastronomia Moldovei.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să luaţi legătura cu persoana de contact: Elena Briciuc, tel.: 069627409.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.