Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova: Irina Grişca

10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova: Irina Grişca imprimare

24.11.2017  

Irina Grişca este studentă de câteva luni în Bruxelles, Belgia într-o mobilitate academică prin Erasmus +. Aceasta spune că ţara este foarte bine amplasată, astfel încât este foarte ușor, rapid și ieftin de călătorit. Astfel că ar fi fost păcat să nu profite de o astfel de ocazie. Cu ce impresii a rămas Irina, aflaţi în continuare.

„În Berlin am fost într-o mică vacanța organizată de mine pentru mine. Țările sunt vecine și am mai și găsit bilete la avion cu 20€ tur-retur". 

1.  Excursii organizate pentru turiști.

Pentru orașele europene această practică nu este o noutate. Acestea sunt de obicei contra unei taxe stabilite sau unii ghizi turistici se conduc după principiul achitării la finalul excursiei. Turistul achită suma pe care o consideră potrivită pentru turul dat. În Berlin am luat anume un astfel de tur. Eu și încă alți turiști din toate colțurile lumii împreună cu ghidul nostru - o tânără extrem de carismatică, am colindat orașul pe jos timp de câteva ore. Plusurile unui astfel de tur este faptul că vezi toate punctele atractive din oraș și, totodată, ghidul îți explică istoria și importanța acestora.

2.  Reconstrucția orașului.

Berlinul nu a avut o istorie ușoară, fiind distrus după ambele războaie mondiale. După cum ne-a spus ghidul nostru, aproape toate clădirile imprtante ale Berlinului de astăzi au fost, fie construite din temelii după modelul original, fie restaurate. Aceste construcții și reconstrucții continuă, pentru a salva arhitectura orașului și a bucura turiștii entuziasmați ca mine.

3.  Schimbarea continuă.

Continuând puntulețul anterior, Berlinul este orașul schimbărilor. Mereu apar chestii noi, deci niciodată el nu rămâne la fel. Așadar acolo te poți reîntoarce de câte ori dorești și mereu va fi ceva să te surprindă.

4.   Accesibilitatea.

Din propria mea experiență Berlinul mi s-a părut un oraș extrem de accesibil. Nu mă refer la aspectul financiar, dar în special la deplasarea în cadrul orașului. Totul este foarte simplu chiar și pentru cei care sunt acolo pentru prima dată. Practic peste tot sunt indicatoarea și informație utilă pentru a ajunge într-un punct anumit sau a interprinde oricare altă activitate dorită. Totul este foarte clar și bine explicat încât oamenii să nu rămână confuzi sau rătăciți. Totodată orașul este accesibil și pentru oamenii cu necesități speciale. Peste tot este accesibilă intrarea pentru oamenii în cărucior, iar toate semafoarele sunt sonore, adaptate pentru nevăzători.

5.  Transportul public.

Oriunde nu am avut norocul să călătoresc, transportul public era întruchiparea perfecțiunii comparativ cu cel din Moldova. Berlinul nu a fost o excepție. Comod, curat, vine la timp, nu-l aștepți o veșnicie, drept urmare nu este atât de aglomerat, merge conform regulamentului, se oprește doar la stații, are un grafic bine stabilit pe care-l găsești și online, există tichetarea electronică care este foarte simplă de utilizat și deci nu există nici un taxator care să adune bănuții personal de la fiecare călător. Demult m-am împăcat cu gândul că conceptul de metro nu este compatibil cu țara noastră, dar aceste specificații pot fi aplicate și in cazul troleibuzelor. Eu încă mai am speranță.

6.  Prețuri reduse la atracții turistice.

Dacă ești student sau ai sub o anumită vârstă (sub 26 ani spre exemplu), indiferent din ce țară ești sau naționalitate, poți profita de o reducere sau chiar și scutire a taxelor pentru intrarea în anumite atracții turistice din oraș. Acest lucru este foarte util mai ales când ești un tânăr student pentru care fiecare bănuț are valoare.

7.  Contrastele.

Berlinul este un oraș al marelor contraste. Poți merge pe lângă un zgârâie-nori, peste drum poți vedea o catedrală veche, iar 10 metri mai departe un bloc locativ într-un stil cumva sovietic. Cineva ar putea considera acest lucru neatractiv, dar ei, evident, nu pricep nimic în frumusețe. Aceste contraste au farmecul lor și reprezintă etapele prin care orașul a trecut dea lungul istoriei și evoluția acestuia.

8.  Acceptarea istoriei.

Germania a fost marcată de mai multe evenimente istorice de care, probabil, ei sunt mai puțin mândri. Evenimente care au zdruncinat țara din temelii și au îndreptat-o într-o direcție nu tocmai pozitivă. Cu toate acestea, germanii nu și-au acceptat istoria și știu să o valorifice corect. Iar acest lucru se observă în Berlin prin numeroasele monumente dedicate diverselor segmente istorice.

9.   Prioritatea persoanei.

În acest oraș simți că cineva s-a gândit la comoditatea ta. Un simplu exemplu este faptul că poziția metroului sau tramvaiului se ajustează după bătrâni sau persoane cu necesități speciale încât acestora să le fie comod să intre în transport fără a sări peste o bordură sau mai știu eu ce impedimente.

10.  Amabilitatea.

Aici a fi amabil nu este un lux ci o normă. Vei tratat cu respect și blândețe atât atunci când faci o comandă de cafea, ceri ajutorul unui angajat într-un magazin de haine sau  chiar în stradă când ceri direcții de la un simplu trecător. Nimeni nu aruncă priviri rele asupra ta pentru faptul că ești străin, vorbești o altă limbă sau arăți cumva mai diferit. Cât de extravagant nu ai arăta vei fi tratat cu politețe.

Autor: Tatiana Munteanu

Sursă foto: Arhivă personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.