Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Ala Ciobanu: Fiecare ie este o rugăciune

Ala Ciobanu: Fiecare ie este o rugăciune imprimare

07.06.2019  

Ala Ciobanu este o doamnă care a reușit în primăvara acestui an să deschidă nu doar un magazin de ii, dar să instituie și o adevărată casă a portului popular.

Purtând dragostea față de arta acului ani la rând, doamna Ala Ciobanu, de specialitate inginer tehnolog, în trecut proprietara primei firme private din Moldova, schimbă orânduirea lucrurilor, iar calculele matematice de mai apoi sunt înlocuite cu descifrările de necunoscute printre canoanele de ornamentare ale portului popular românesc.

Fiecare doamnă care vine să-și procure o ie confecționată de doamna Ciobanu, pleacă acasă nu doar cu o cumpărătură reușită, dar și cu o lecție de istorie. Și ne-a fost suficient să petrecem mai puțin de 5 minute în magazinul care are în incinta sa și atelierul Alei Ciobanu, pentru a ni se crea senzația de „acasă”.

Întreg spațul al magazinul și atelierului este în stil tradițional, unde putem găsi un costum cu vârsta de peste 100 de ani, fotografii cu membrii familiei doamnei Ciobanu îmbrăcați în port popular și alte elemente de decor care au fost aduse de clienții „Mamaie”.

„Mamaie” găzduiește și alte elemente ale portului popular precum ar fi  poalele, fustele, sumane —în proces de confecționare pentru colecția de iarnă și accesorii în stil tradițional — coronițe, pălării, genți, inele, brățări pentru care doamna Ala Ciobanu își dedică practic tot timpul și energia.

Lucrările Alei Ciobanu urmează să participe și la „Fashion Soirée”, de la 12 iunie 2019, unde vor fi purtate de vedetele autohtone.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini: Alexei Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.