Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Tocurile şi rujul sunt obligatorii pentru ea chiar la 83 de ani

Tocurile şi rujul sunt obligatorii pentru ea chiar la 83 de ani imprimare

„Mihai Dolgan venea şi-l lăsa pe Radu la mine în cabinet”, îşi aminteşte Lidia Tiuleacov

24.12.2012  

Lidia Tiuleacov spune că tocurile, rujul, creionul de ochi şi activităţile zilnice sunt obligatorii pentru ea, chiar dacă are o vârstă apropiată de 83 de ani.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

O istorie a vieţii povestită, în pragul sărbătorilor de iarnă, la Azilul Republican pentru Bătrâni şi Invalizi din Chişinău, de către doamna Lidia Tiuleacov.

Steluţa Andrei | Ştiripozitive.eu

„Am început să lucrez chiar după clasa a 9-a, aşa erau atunci vremurile şi situaţia. Mama mea a făcut şcoala franceză de croitorie şi una din cliente la un moment dat s-a interesat de mine. Când i-am spus că am deja 9 clase învăţate, ea imediat m-a luat să fiu învăţător în şcoală. Pe vremea aceea, erau învăţători şi cu 3-4 clase. Am făcut studii pedagogice şi apoi 21 de ani am activat în şcoală", povesteşte Lidia Tiuleacov.

Lidia Tiuleacov

„Şcoala primară am făcut-o în Gheorghieni, Transilvania. În acea perioadă am locuit acolo şi am făcut şcoala română. Apoi, pe timpul războiului, am făcut Şcoala Eparhială de Fete la Chişinău. Ne învăţau de toate: şi muzică, şi treburi prin gospodărie, şi bucătărie şi croitorie. Toate am ieşit gospodine de acolo şi ar fi bine să existe şi acum astfel de şcoli".

Lidia Tiuleacov

„Prima mea fetiţă a ieşit deja la pensie"

„Am avut o familie frumoasă. Soţul meu, un om minunat, şi două fete. Prima mea fetiţă a ieşit deja la pensie, împlineşte în 2013, în martie, 60 de ani.

Am făcut la viaţa mea de toate, am fost învăţător, director de şcoală, dirijor de cor, un pic de stomatolog, şef secţie cadre, am îngrijit de copii, am lucrat foarte mult cu artiştii, la Filarmonică, apoi la Palatul Naţional.

Lidia Tiuleacov

Mihai Dolgan venea şi-l lăsa pe Radu la mine în cabinet. Eu îi dădeam creioane şi hârtie să deseneze. Şi bomboane uneori îi dădeam. Răducu îi spuneam.

Acum, când Radu a venit la azil să ne prezinte un mic concert, i-am spus: „Bună ziua, domnul Radu". El a venit în fugă la mine, m-a luat în braţe şi a spus: „Nu domnul Radu, dar Răducu, mai ţineţi minte?" Atât de tare m-a emoţionat.

Eu am lucrat cu toţi artiştii noştri, am organizat sute de concerte şi deplasări pentru ei. La un moment dat în 20 de zile am organizat 26 de concerte şi la toate eram prezentă şi verificam. A fost o perioadă din viaţă atât de luminoasă şi plină şi cred că anume artiştii şi concertele mi-au încărcat bateriile pentru viaţa întreagă".

Lidia Tiuleacov

Viața ca acasă a Lidiei Tiuleacov la Azilul Republican pentru Bătrâni şi Invalizi din Chișinău

„Când am venit să locuiesc aici, la azil, în 2002, i-am spus directorului că nu vreau să locuiesc în cazarmă, eu vreau să locuiesc acasă. Aici să fac ca acasă. Şi de atunci încerc să fac viaţa mai uşoară pentru toţi locuitorii azilului", mărturisește Lidia Tiuleacov.

„Cât a fost cald, am făcut cu ei exerciţii afară, nu departe de azil, apoi am trecut la sala de sport. Noi avem nevoie de multă mişcare ca să ne menţinem în formă. În fiecare lună organizez concerte şi spectacole pentru noi, invit artişti. A fost foarte multă lume aici, practic toţi artiştii cunoscuţi. Pe toţi i-am întâmpinat cu drag şi toţi ne-au adus atât de multă bucurie. Mai puţin de 5-6 concerte pe lună nu avem aici.

Lidia Tiuleacov

Tot aici invit foarte des colective din licee, grădiniţe cu reprezentaţii, cadouri. Şi îi primim cu lacrimi în ochi. Când vezi că un pici se gândeşte la tine, la cum îţi este aici, singur, înţelegi că lumea din jur este totuşi bună şi grijulie.  Tot în 2002 am format ansamblul vocal compus din locuitorii azilului, cu care mergem des în mici turnee prin ţară".

„Care este secretul meu, la aproape 83 de ani?", se întreabă Lidia Tiuleacov. „O femeie trebuie să fie tot timpul aranjată şi activă înainte de toate. Tocurile, rujul, creionul pentru ochi şi activităţile zilnice sunt obligatorii pentru mine, plus optimismul, muzica şi voia bună. Şi nici o zi fără dragoste de viaţă, de lumina zilei şi fără plăcerea de a trăi".

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.