Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Sunt Alina Andronache, sunt activistă, militantă pentru egalitate de gen și mamă feministă!

Sunt Alina Andronache, sunt activistă, militantă pentru egalitate de gen și mamă feministă! imprimare

23.07.2019  

Alina Andronache este mama a trei copii, membra Platformei pentru Egalitate de gen, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și fondatoarea Vlogului unei Mame Feministe. Ferm convinsă că schimbarea începe de la fiecare din noi, aduce aportul zilnic în a schimba societatea și a încuraja persoanele care au fost supuse violenței.

 

Care a fost momentul în care ați simțit nevoia de a vă afirma ca persoană militantă pentru egalitate de gen,  implicându-vă activ în combaterea oricărei forme de violență?

 Am crescut într-o familie în care egalitatea de gen era în capul mesei. În familie nu am simțit să fiu educată sau tratată altfel doar pentru că sunt fată, acest lucru a jucat un rol important în viața mea. Atunci când crești cu stereotipuri ajungi să nu le observi. Eu probabil le observam pentru că am fost crescută altfel. Eu mereu observam tratamentul diferit al societății față de femei și bărbați, dar nu înțelegeam motivul, explicația, cauzele. Cei care mă cunosc de mulți ani, vor spune că mereu am fost feministă, dar nu conștientizam asta.

 Au fost multe situații în viața mea în care observam că femeile sunt nedreptățite, că se face o diferență între femei și bărbați, o simțeam și pe propria mea piele. Am văzut cum profesorii tratează diferit fetele și băieții începând de la orele lipsite, note, îmbrăcăminte etc. Am observat asta la universitate și momentul în care mereu toți mă întrebau de ce nu mă mărit, de ce fac una și nu fac alta, doar sunt fată. Cel mai tare am simțit acest lucru când m-am căsătorit și au apărut copiii. Decizia de a activa în acest domeniu am luat-o după ce am revenit din Danemarca. Am văzut acolo multe lucruri frumoase, care lipsesc în Moldova.

În anul 2015 am început a studia, a citi și a mă implica. În anul 2015 a apărut ideea de a fi constituită Platforma pentru Egalitate de Gen și eu am făcut parte din acel grup de persoane. Când am început a studia despre feminism, egalitate de gen, am găsit răspunsurile la întrebările pe care le aveam din copilărie. Și atunci am înțeles că în jurul meu, în viața mea au fost femei victime a violenței domestice, dar acest lucru a fost acceptat și tratat ca o normalitate.

Ca un puzzle în capul meu s-au adunat toate piesele și eu am înțeles că vreau să schimb viața femeilor din Republica Moldova. În momentul când am aflat că voi avea o fetiță această dorință a devenit mult mai mare.  

 Care sunt dificultățile cu care vă întâlniți în activitatea dumneavoastră și cum reușiți să le depășiți?

 Dificultăți sunt multe, recunosc, uneori îmi vine să las totul baltă…. Sunt dificultăți profesionale. Eu activez în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și mă simt tare mândră că am devenit parte din această echipă. CPD activează deja 20 de ani - 20 de ani în care se fac cercetări, analize, studii, propuneri de politici publice pentru a schimba societatea din Republica Moldova și a îmbunătăți viața femeilor și bărbaților.

 Mă simt atât de neputincioasă, revoltată când merg la autorități cu un document la care s-a lucrat foarte mult, care conține propuneri și mă confrunt cu un zid de indiferență. Nu înțeleg de ce? De ce autoritățile sunt atât de indiferente? Pe unii nu-i interesează acest subiect, alții nu vor să se apuce că e mult de lucru, unii se tem că-și vor pierde electoratul, alții că nu este timpul potrivit etc. Doar interese personale. La un moment dat mi-am dat seama că aș fi vrut să fiu deputată sau ministră să mă apuc de toate inițiativele legislative legate de drepturile femeilor.

Descurajează comentariile, replicile în adresa personală,atacurile etc., dar îmi dau seama că toate drepturile pe care le am eu azi este efortul unor feministe care au luptat din greu. Dacă ele cedau, azi nu aveam drepturile pe care le am: nu puteam să votez, să învăț, să am dreptul la proprietate, la libera alegere în căsătorie, drept la divorț, la libera exprimare.

Îmi dau seama că nu trebuie să cedez atunci când primesc mesaje de la femeile/fetele care se află în dificultate. Pe unele reușesc să le ajut, în alte cazuri îmi dau seama că legislația nu este de partea lor și că trebuie să merg mai departe, orice ar fi. Recunosc, uneori mă retrag, fac pauze, deoarece nu rezist ,fizic și moral. Apoi mă adun și încep iarăși cu pași mici a schimba lucrurile.

 Cum ați menționat și dumneavoastră violența începe și sub forma unei simple existențe în mintea noastră ca fapt acceptat, cum reușim să schimbăm mentalitatea oamenilor?

 E foarte greu de schimbat mentalitatea oamenilor și trebuie să recunoaștem că este imposibil să faci acest lucru într-un timp scurt. Această schimbare vine cu fiecare din noi. Am o simplă formulă, atunci când văd o problemă, mă gândesc ce pot face eu personal, care este aportul meu de a schimba lucrurile, și fac tot ce-mi stă în puteri.

 Eu cred că toată lumea ar trebui să trăiască după acest concept pentru că schimbarea vine de la fiecare din noi. Schimbările mari încep de la oameni simpli. Nu trebuie să așteptăm că cineva, cândva se va gândi la problema noastră și o va rezolva.

De exemplu, majoritatea populației spun că s-au săturat de corupție, dar în același timp dau mită. Că vor să fie orașul curat, dar niciodată nu ies să facă ordine în curte. Acum mulți spun că trebuie să luptăm cu plasticul, dar casa e plină de plastic. Că nu mai vor să achite taxe ilegale în instituții publice, dar continue să dea șpagă. Că sunt împotriva violenței, dar continue să aplice cel puțin o formă de violență asupra celor din jur. Păi cum domnilor și doamnelor vreți să se schimbe lucrurile în țară?

Vreți schimbări?

Începeți de la voi!

 Care sunt activitățile și proiectele în care sunteți implicată acum și ce vă preconizați pentru viitor?

 Împreună cu colegii și colegele mele de la CPD am trasat anumite angajamente pe care vrem să le facem pentru societatea noastră. Noi o numim teoria schimbării. Teoria Schimbării este viziunea CPD despre cum să contribuie la creșterea egalității de gen în Moldova și vizează 6 domenii strategice: piața muncii; egalitate în remunerare; participare și leadership; femei, pace și securitate; organizații, politici și inițiative care asigură egalitatea; participarea femeilor și bărbaților în politică.

Am afișat-o pe peretele din oficiu și ne uităm în fiecare zi ce avem de făcut în următorii ani. Eu îmi doresc foarte mult să putem realiza tot ce ne-am propus.

Vlogul unei Mame Feministe este un hobby al meu pe care sper să îl transform în ceva mai mult. În următorii ani eu sper să mai fiu în Moldova. La începutul anului 2019 am spus într-un interviu că acest an va fi pentru noi unul important deoarece vom decide dacă rămânem sau nu în țară.

 

Care sunt „regulile” de care vă ghidați zilnic?

 

Am o familie mare și multe activități, regula zilnic este să nu mă abat de la graficul familiei și graficul zilei. Scriu, exact, în fiecare zi, când mă trezesc, ies din casă, unde, ce fac în acea zi și tot așa, practic pe ore. Fiecare membru al familiei are activitățile sale plus mai sunt și activități legate de toată familia. Respectiv, nu am reuși dacă nu am planifica totul foarte bine. O altă regulă este acel timp special pentru fiecare copil în parte. Încerc să combin activitățile lor cu ale mele ca să am cel puțin jumătate de oră exclusiv petrecută cu fiecare din ei.

 

Considerați că instituțiile de stat și reprezentanții acestora au o activitate corespunzătoare pentru combaterea violenței?

 

Instituțiile de stat în mare parte sunt indiferente sau artificial preocupate de violență. Cu regret, mai suntem în situația în care practic trebuie să umbli din urma lor ca să întreprindă ceva. Iar ceea ce se face nu este de ajuns. Efortul autorităților în asigurarea egalității de gen este pe jumătate de măsură. Sper să se schimbe lucrurile cât mai curând. 

 

Care ar fi schimbările cu care ați veni dacă ați fi la conducerea statului?

 

Dacă aș fi deputată aș propune crearea unei comisii pentru oportunități egale. Ulterior aș face schimbări ca procesul decizional să fie cât mai transparent. Paralel aș începe cu ratificarea Convenției de la Istanbul, măsuri de  prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în universități, reforma concediului de îngrijire a copilului, extinderea serviciilor de creșă, modificarea codului educațional, aș realiza Programul Național Moldova fără Cash, aș schimba legislația pentru a lupta cu discursul de ură care s-a intensificat în ultimul timp etc.

În campania electorală, împreună cu mai mulți colegi și colege în societatea civilă am lansat un Manifest al Egalității de Gen, acest document ar sta la baza activității mele.

 

 

Care sunt, după părerea dumneavoastră, cele mai mari vicii din societatea noastră?

 

Dezinformarea, o bună parte din societate nu depune efort de a se informa corect, de a verifica informația, de a analiza și a gândi critic. Trăim în secolul XXI, în era tehnologiilor informaționale. Avem acces la aceste tehnologii, dar ne este lene să verificăm și să căutăm o informație.

Gândirea critică, abilitatea de a analiza critic lucrurile, stereotipurile și prejudecățile, lipsa curajului și verticalității de a lupta pentru drepturile noastre, frica de schimbări și activismul civic, respectul față de cei din jurul nostru, acceptarea faptului că suntem toți diferiți, dar egali în drepturi.  Din această cauză evoluăm atât de greu...

Teoria Schimbării este viziunea CPD cum să contribuie la creșterea egalității de gen în Moldova și vizează 6 domenii strategice: piața muncii; egalitate în remunerare; participare și leadership; femei, pace și securitate; organizații, politici și inițiative care asigură egalitatea; participarea femeilor și bărbaților în politică.

 

La ce nu ați renunța niciodată?

Nu aș renunța niciodată la convingerile mele de dragul unor interese personale.

 

Reporter: Vlada Popsuico

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.