Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Adela Gavrilenco, despre beneficiile pilatesului și cum ne adaptăm în online

Adela Gavrilenco, despre beneficiile pilatesului și cum ne adaptăm în online imprimare

30.04.2020  

Lipsa de mișcare, sistarea antrenamentelor sportive care ne ofereau un tonus muscular bun sunt doar câteva din premisele de a trece în online chiar și cu ședințele de pilates. Despre avantajele pe care le poate aduce organismului uman pilatesul, dar și cum se desfășoară antrenamentele online în această perioadă, aflați din interviul oferit de Adela Gavrilenco, antrenoare de pilates și fondatoarea studioului „Bonne Forme”.

- Ce înseamnă, de fapt, pilatesul?

- Pilates este un sistem de exerciții, gândit perfect de Josef Pilates. Sistemul practicat regulat și perseverent construiește un corp puternic și grațios și un spirit sănătos, oferindu-i omului energie, o viață fără traume și dureri de spate sau de articulații și pregătindu-l pentru activitățile zilnice. Inițial acest sistem se numea Contrology, el ne învață cum să ne mișcăm conștient, din interior. Josef a inventat o serie întreagă de utilaj unical, care ajută la executarea corectă a acestor exerciții.

- De cât timp sunteți antrenoare de pilates și cum ați decis să deschideți studioul „Bonne Forme”?

- În 2002 am deschis propriul studio de Fitness. Nu lipseam de la nici un seminar de calificare, astfel în 2008 am ajuns la un seminar de Pilates. M-am interesat, pentru că era ceva deosebit și profund. Am început să-l frecventez și am înțeles că am nevoie de aceste studii în domeniu. Seminarele de 3-5 zile nu-mi satisfăceau intreresul și căutam școala care mi-ar putea răspunde la toate întrebările care apăreau. Căutările au durat până în 2014. În acest an am descoperit un curs nou „International Pilates University Fitness 4 YOU”, care reprezintă o universitate în care se pregătesc antrenori după 3 programe de instruire, programe foarte solide. Am ales programul elevei lui Josef  Pilates - Lolita San Miguel. Studiile au durat aproape doi ani cu interval de 2 luni, mă deplasam în Kiev pentru a ajunge la sesiuni. La finalul programului am susținut examene, iar examinatorul a venit tocmai din America. Acum sunt antrenoare cu diplomă internațională, am deschis „Bonne Forme” când am achiziționat toată gama de utilaj specializat pentru a practica ceea ce am studiat.

- Ce beneficii aduc ședințele de pilates pentru organismul uman?

- Beneficiile pe care pilatesul le aduce organismului uman sunt:

 • Un sistem nervos sănătos;

 • Postură corectă a corpului;

 • Coloană și articulații sănătoase;

 • Sistem respirator sănătos;

 • Persoanele ce se ocupă cu pilates se îmbolnăvesc mai rar;

 • Sistem reproductiv sănătos;

 • Dispoziție bună;

 • Îmbătrânire calitativă;

 • Viață fără dureri de spate și articulații;

 • Grație;

- Căror persoane le este indicat să practice pilates?

- Persoanele cărora le este indicat acest tip de sport sunt: adolescenții, femeile, bărbații, gravidele sau bătrânii, în general, pentru persoanele care duc un mod de viață sedentar e vital acest sistem.

- Cum v-a venit ideea să faceți ședințe gratuite online pe perioada de carantină?

- Ce ține de antrenamentele în grup și individuale pe platforma Zoom, ele sunt o oportunitate perfectă pentru perioada de carantină și cred că o voi păstra în arsenalul meu pentru clienții ce pleacă în deplasări, cei după traume, cu copii mici. Astfel de antrenamente îți oferă oportunitatea să vezi clientul, să-l poți corecta și orienta.

Ședințele online sunt în primul rând pentru clienții studiourilor noastre, avem 2 tipuri de ședințe:

 1. Pentru cei ce încă nu știu ce e Pilates, pentru a se familiariza şi să profite de el,

 2. Pilates-ideal pentru a întreține sănătos corpul și nu a ne permite să intrăm în depresie.

- Care sunt avantajele și dezavantajele desfășurării ședințelor online?

- Dezavantajul ședințelor la distanță este că nu are loc comunicarea față în față și nu poți atinge clientul pentru ca să-l corectezi în mișcările pe care le face. Alinierea corpului este un principiu important al pilatesului.

Pe Instagram sunt nevoită să demonstrez exercițiul, dar nu văd clientul pentru ca să-l corectez și dacă sunt încrezătoare că persoana care frecventează studioul știe ce face, atunci cei noi mă îndoiesc că înțeleg cum să realizeze corect mișcările, mă strădui din răsputeri să-mi instruiesc corect clienții, folosind vizualizări și diferite fraze speciale.

 - Ce sfaturi aveți pentru persoanele care nu știau de acest sport până acum?

- Îmi place să spun și sunt convinsă că acesta este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui om - pilatesul. Și dacă încă nu l-ați încercat, nu ezitați să o faceți. Cu condiția că mergeți într-un studio specializat și vă informați despre studiile și experiența antrenorului. Numai așa veți cunoaște adevăratul pilates și veți profita de beneficiile acestui sistem.

 

Reporteră: Zinaida Capațina

Fotografii: Arhiva personală

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.