Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Dana Markitan: interpreta din Moldova care le cântă italienilor pe o gondolă în Veneția

Dana Markitan: interpreta din Moldova care le cântă italienilor pe o gondolă în Veneția imprimare

05.05.2020  

Dana Markitan este cunoscută publicului din Republica Moldova, iar de ceva timp a reușit să cucerească și inimile celor din Italia. Despre cum este să cânți pe o gondolă în unicul oraș pe apă din Europa, cum trece peste această perioadă dificilă, dar și alte lucruri despre cariera muzicală a artistei, vedeți în interviul de mai jos.

-          Cum a început cariera dumneavoastră muzicală?

-          Cariera mea muzicală a început în clasa a V-a și anume cu concursurile la care participam foarte activ anual la Ungheni. Bine, era un nivel școlar, dar atunci am început să cânt, pentru că până în clasa a V-a m-am ocupat cu dansurile. Continui și acum să mă dezvolt în acest domeniu și o voi face pe tot parcursul vieții, pe lângă facultatea de jurnalism mai am și două școli muzicale: canto popular și pianul, pe care l-am studiat în copilărie. 

-          Aţi participat la mai multe concursuri atât naţionale, cât şi internaţionale, care dintre ele v-a marcat cel mai mult? 

-          Cel mai tare m-a marcat proiectul muzical „Moldstar”, care a avut loc în Republica Moldova, deasemenea concursul "Золотой голос Краснодара" și Eurovision Kiev 2017 la care am participat în calitate de reprezentanți ai țării. Au fost niște momente de neuitat și puternice din punct de vedere emoțional.

-          Cum ați ajuns să cântați pe gondolă în orașul Veneția?

-          Am ajuns acolo datorită soțului meu, și datorită visului meu de a cânta și în afară, nu doar în Republica Moldova. Am mers în vizită la Veneția și am ajuns să cânt pe gondole. A fost o experiență de neuitat pentru mine.

-          Acum că nu sunt atât de mulți turiști, cum vă descurcați cu proiectul din Veneția?

-          Acum turiști nu sunt, și cred că timp de un an sfera turismului va avea de suferit pretutindeni. Ne-am propus să activăm în Republica Moldova în timpul apropiat. Dacă ne referim la planurile de viitor, cred că pandemia ne-a învățat că nu putem să facem planuri decât pentru viitorul apropiat. La moment, lucrăm de acasă, creăm și vedem când am putea să ajungem din nou la Veneția.

-          Faptul că ați studiat la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, v-a ajutat cumva în dezvoltarea carierei muzicale?

-          Cu siguranță da, jurnalistica mă ajută să gândesc mai amplu și să înțeleg că pot să ofer publicului mai mult decât muzică. Dacă ne referim la general, ceea ce am învățat la jurnalism m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate.

-          Cine este persoana care vă inspiră și vă susține să mergeți mai departe?

-          La momentul dat soțul meu, Radu Zaplitnîi, și mereu părinții mei care au fost alături de mine în tot ce făceam și continui să fac. Sunt tare recunoscătoare lui Dumnezeu că sunt susținută de oamenii mei dragi.

-          Ce părere aveți despre industria muzicală din Republica Moldova?

-          Am o părere aparte, fiindcă industria muzicală din Republica Moldova se ține pe talentele care activează din cont propriu, unii reușesc să facă business, pe când alții se țin pe nunți, dar mulți o fac și pentru suflet. Le doresc tuturor success.

Reporteră: Zinaida Capațina

Fotografii: Arhiva personală

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.