Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Liliana Iacub, meșterița care transformă obiectele în artă cu ajutorul cristalelor

Liliana Iacub, meșterița care transformă obiectele în artă cu ajutorul cristalelor imprimare

07.05.2020  

Liliana Iacub, cunoscută în Republica Moldova drept „Regina Cristalelor”, este femeia ce și-a transformat pasiunea în afacere . Deja de 10 ani, Liliana Iacub incrusteaza în cristale „tot ce-i cade sub mână”. Pe lângă toate, mai are și cursuri pentru fetele care vor să învețe această îndeletnicire.

– Cum a apărut pasiunea pentru cristale?

 Pasiunea a luat naștere în primul concediu de maternitate – banal. Aveam mult timp liber fiind cu primul bebeluș și atunci a luat naștere toată această artă, acasă pe masa de bucătărie, care cu timpul, prin magie,  s-a transformat în atelier.

 Ce studii aveți de fapt?

 – Am studiat timp de 7 ani contabilitate. Am absolvit cu diplome, undeva  adânc în suflet am mai rămas o bucată de contabil, dar în viața reală - nu.

 Cum ați hotărât să inițiați afacerea de decorare cu cristale?

 În 2010 nu exista așa ceva în Moldova și acesta a fost acel impuls de a aduce ceva nou pe piață, de a fi unică și originală. Recunosc că nu a fost ușor, primii ani oamenii se uitau sceptic la așa ceva și nu aveau încredere. Acum deja e mai relaxantă toată treaba dată.Care a fost cea mai grea provocare în întemeierea afacerii?

 – Cel mai greu a fost să capăt încrederea clienților, anume să fac în așa fel încât clientul să revină și să aducă cu el alți clienți. Când acest scop îl atingeam, restul era ușor.

– De unde vă inspirați în munca dumneavoastră?

– Inspirația vine muncind și anume atunci când muncesc cu ideile mele, ele fără ca să vreau vin „tăvăluc” peste mine. Desigur, ca să nu le pierd firul, am o agendă lângă mine și le însemn. În 10 ani de muncă nu am reușit să realizez nici a treia parte din aceste idei, sper totuși măcar cele mai special să le scot la lumina soarelui.

– Cine vă susține în tot ceea ce faceți?

– Toți cei din jur, începând cu familia și până la cel mai străin om care îmi apreciază munca. În special clienții te alimentează cu energie de a lucra în continuu.

Cum împărțiți timpul între afacere și familie?

 – În prima parte a zile sunt meșteriță, cât copiii îmi sunt la școală și grădiniță, după masa până seara târziu sunt mama și după miezul nopții mă transform înapoi în meșteriță pentru clienții mei. Sunt organizată în ceea ce ține de lucru și casă și mă strădui să nu le amestec.


– Cât de greu e să întreții o afacere în Republica Moldova?

 Omul când muncește cu plăcere nu simte greutăți. Plus că eu chiar dacă sunt stabilită în Republica Moldova, 90% din comenzile mele pleacă peste hotare. Practic nu lucrez cu cei din Moldova, dar în mare parte lucrez cu cei plecați departe.

 – Știu că mai faceți și cursuri de decorare cu cristale. Aveți multe eleve?

 Depinde, pentru cineva și 5 eleve sunt multe, pentru alții 50. Eu nu contabilizez câte eleve am și câte îmi doresc. Important să finalizeze cursul cu brio și să culeg și eu roadele lor, căci cu ele mă mândresc și când elevele primesc laude le prind la suflet și eu.

Ce presupune un curs de decorare cu cristale?

– Tot ce ține de lumea cristalelor și de a întemeia o afacere în acest domeniu. La cursul de decorare eu nu doar predau cum se încrustează anumite obiecte, dar practic vând afacerea mea. Se predă absolut toată informația ce ține de tot, chiar și cum se fac fotografii și video-uri unei lucrări, cum se împachetează și cum se vinde.

– Aveți mulți clienți? 

– Nu am dreptul să mă plâng, mai ales când clienții singuri mă caută.

– Care dintre lucrările dumeavoastră sunt cele mai întrebate?

Sincer, cam toate. Sunt anumite perioade, în sezonul nunților - paharele și halatele pentru mirese, de revelion - agendele și cănuțele.

Cât timp dedicați unei lucrări?

– În funcție de lucrare. Sunt care le pot realiza în 15 minute, sunt altele la care pot lucre zile întregi. Totul depinde de dorința clientului și de complexitatea lucrării.

– Ce vă motivează în munca pe care o faceți?

– Aprecierea clienților, mai ales când revin după alte lucrări.

– Ce sfaturi ați oferi femeilor care doresc să inițieze o afacere?

– Noi femeile suntem o forță aparte, noi le putem pe toate. Dacă ne punem ca scop să avem o afacere măcar de suflet, pentru noi – trebuie să o facem ca să fim noi împlinite. Dacă afacerea mai aduce și bani atunci jos pălăria. Chiar dacă nu se rezumă totul la bani, ca femeie o să vă simțiți puternică în suflet.

Irina Bantuș, stagiară

Fotografii: Arhiva personală

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.