Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Omul care transformă discurile de vinil în ceasuri: Iurii Ivanenko

Omul care transformă discurile de vinil în ceasuri: Iurii Ivanenko imprimare

„Când timpul îți devine prieten, nimic nu e imposibil”

30.03.2013  

Se spune că până acum prieten cu timpul nimeni nu s-a făcut. Toate însă au excepție pe acest pământ. Așa se face că Iurie Ivanenko a reușit să dea timpului o înfățișare frumoasă, transformând discurile vechi de vinil în ceasuri.

Veronica Vladei | Stiripozitive.eu

Colecția de discuri de vinil, adunată de-a lungul anilor de Iurii Ivanenko, a ajuns prin contribuția lui inspirată să fie materie primă pentru confecționarea ceasurilor de perete. Ideea de a crea ceasuri din discuri vinil i-a venit acum un an, când Iurie a cumpărat un cadou realizat manual. Aceasta a devenit principala lui ocupație și a transformat până și garajul într-un atelier în care își petrece ziua întreagă.

Iurii Ivanenko

Nici nu simte când trec cele douăzeci și patru de ore ale zilei, pentru că „făcând ceea ce-ți place cu adevărat, o faci ca pe o adevărată plăcere și nu ca pe o obligație", mărturisește Iurii.

Ceasul este adesea „instrumentul" care uneori ne aduce, bucurie, alteori grijă, uneori ne obligă să ne grăbim, însă ceasurile realizate de Iurii au menirea să trezească un zâmbet oamenilor. Deoarece acesta are grijă ca fiecare din ele să aibă o inscripție originală. El face rime cu numele clienților săi ori scrie câte un aforism drag inimii.

Pentru realizarea unui asemenea ceas are nevoie de aproximativ două zile. Iar în afară de ceasuri Iurii Ivanenko mai confecționează și magneți de bucătărie, anume din fragmente de disc.

„Uneori acestea pot deveni cele mai originale felicitări. Oamenii, de regulă, aruncă discurile vechi, eu le dau viață și mai mult de atât: încerc să aduc zâmbete pe fețele oamenilor. Cel mai important este pozitivismul: el ne lipsește în zilele noastre, în perioada crizei, a instabilității. Și avem nevoie de o doză vitală de pozitivism".

Disc de vinil cu ceas pentru Veronica 

Are abia un an de când se ocupă cu acest gen de ceasuri, dar a reușit deja să-și facă „fani" în rândul oamenilor, deoarece aceștia îi apreciază creativitatea și originalitatea.

Recunoaște că i-ar fi greu să spună la care din lucrările sale ține cel mai mult, deoarece fiecare dintre ele este unic atât ca model, cât și ca încărcătură emotivă pe care o poartă.

Oamenilor nu le vine să creadă că aceste ceasuri nu numai că sunt foarte neobișnuite, dar chiar funcționează. Iurie este adesea întrebat „Cum, ele chiar merg?". Pe viitor mai are și alte idei pe care vrea neapărat să le realizeze. Și îi va reuși asta, căci spune Iurii Ivanenko, „când timpul îți devine prieten, nimic nu e imposibil".

Imagini: Cristian Osipov

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.