Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Flaviu Caşu pregăteşte împreună cu familia o tartă cu lămâie şi bezea

Flaviu Caşu pregăteşte împreună cu familia o tartă cu lămâie şi bezea imprimare

02.12.2014  

Flaviu Caşu este elev în clasa a 7-a la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău. Iar recent a pregătit, împreună cu toată familia Lemon Meringue Pie, o tartă delicioasă după o reţetă specială, pe care au prezentat-o şi în poze. Păcat că fotografiile nu redau aromele şi gustul!

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Mai ţineţi minte concurenţa iscată între cele două vecine din serialul „Neveste disperate”, Bree Van de Kamp şi Catherine Mayfair, din cauza celei mai bune tarte cu lămâie şi bezea? Bree chiar încearcă la un moment dat să fure reţeta de la Catherine, care se dovedise a fi mai reuşită decât a ei. În realitate există foarte multe versiuni pentru Lemon Meringue Pie.

Flaviu Caşu

Tarta cu lămâie şi bezea se prepara încă în timpurile medievale, dar aşa cum o cunoaştem astăzi a ajuns să fie structurată de abia în sec. XIX, povesteşte familia Caşu. Cea mai timpurie reţetă înregistrată îi este atribuită patisierului elveţian Alexander Frehse din regiunea Romandie.

Apropo, familia Caşu este de acord cu scriitoarea de origine engleză Virginia Woolf, care a scris în unul din eseurile sale, „O cameră proprie” („A Room of One's Own”), că un om poate gândi bine, dormi bine şi iubi bine doar dacă a cinat bine („One cannot think well, sleep well, love well if one has not dined well”).

Reţeta tartei cu lămâie este una foarte apropiată de reţeta clasică şi este delicioasă. La pregătirea ei a participat în etape toată familia Caşu!

Ingrediente pentru crustă:

Flaviu Caşu

Flaviu Caşu

(foto 1, foto 2, foto 3) 

  • 240 gr. făină
  • 1/2 linguriţă sare
  • 130 gr. unt rece tăiat în bucăţi
  • 30 ml apă rece(cam 4 linguri)

1. Se pun făina şi sarea întru-un bol, se amestecă bine, iar apoi se adaugă untul rece tăiat cubuleţe (foto 4).  Se amesteca untul cu faina pana se obţine un aluat nisipos, iar apoi se adaugă puţin câte puţin apa rece, până ce aluatul începe să se lege.

Flaviu Caşu 

2. Se  întinde aluatul intr-o foaie de 3 mm grosime şi îl aşezăm într-o formă de tartă de 23 cm, lăsând cam 1 cm de aluat peste marginile formei. 

Flaviu Caşu

3. După ce s-a aşezat aluatul în formă, se lasă să stea la frigider cel puțin 20 min.

Flaviu Caşu

4. Se scoate tarta de la frigider, se înțeapă din loc în loc cu furculiţa, şi se lasă la cuptor pentru 10 min, până ce crusta se rumeneşte.

Ingrediente pentru cremă:

  • coaja rasă şi sucul de la o lămâie
  • 200 gr. zahăr
  • 25 gr. unt
  • 3 linguri făină
  • 3 gălbenuşuri

5. Se amestecă într-o cratiţă coaja rasă + sucul de la o lămâie cu 90 gr. zahăr, untul şi 250 ml apă,  se dă în clocot, iar apoi se lasă la o parte.

6. Separat se dizolvă făina în puţină apă (cam 3-4 linguri), şi se adaugă  pe rand gălbenuşurile.

7. Gălbenuşurile se adaugă la amestecul de lămâie, se pune din nou la foc şi se amestecă continuu până crema  începe să se îngroaşe (aprox.5 min).

8. Se lasă crema de lămâie să se răcească acoperită cu o folie, ca sa nu prindă pojghiţă de-asupra.

9. Până se răcește crema, se face bezeaua din albuşurile rămase care se bat bine cu un praf de sare, 2 ling. suc de lămâie şi cu restul de zahăr (100 gr.).

10. Când crema s-a răcit, se toarnă peste crusta coaptă (foto 21), se nivelează, iar peste se pune bezeaua.

11.  Se mai lasă la cuptor pentru încă 15- 20 min la foc mic, pana ce bezeaua devine aurie.

Rezultatul... o tartă dulce-acrişoară care poate fi servită fie caldă fie rece...oricum merită încercată.

Flaviu Caşu

Mesajul familiei Caşu, cu această ocazie este: „Valori precum înțelepciunea, calmul şi relațiile frumoase de familie se bazează pe lucruri simple, din care, pentru familia noastră, face parte şi pregătirea cu toții împreuna a acestui desert minunat”.

„Acest mesaj exprima sentimentul familiei noastre atunci când am pregătit tarta”, povesteşte familia Caşu.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.