Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Un dialog cu o mamă cu blog și motocicletă: Diana Guja

Un dialog cu o mamă cu blog și motocicletă: Diana Guja imprimare

Diana Guja – ALO…bebe: maternitate, economii și energie pozitivă

11.06.2012  

„Pe mine, de fapt, mă enervează termenul de blogger și bloggeriță. Eu nu sunt blogger. Eu nu merg la offline-uri, eu nu primesc nimic pentru publicitate. Eu în schimb scriu cu mare dragoste pentru scris”, afirmă Diana Guja, autoarea blogului Alo… BEBE! – despre maternitate altfel, mamă pe motocicletă și creatoare.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Eu am un principiu - eu scriu pe blog doar ceea ce aș fi în stare să spun oamenilor în față, deschis. Scriu sincer, corect și fără să lezez demnitatea altei persoane.  Eu scriu pe blog ceea ce ar avea un sens, idei, întâmplări în care s-ar regăsi și alte persoane" - este rațiunea de a fi a Dianei Guja.
Diana Guja

- Maternitate?
- Eu nu sunt o mamă exemplară, de fapt. De multe ori mă trezesc că eu sunt mai mult soră cu fiica mea, pe de o parte, pe de altă parte, sunt o mamă severă. Și asta este bine, cred, pentru că atunci când crești un copil singură, doar cu tată de vacanță, cum îl numesc eu, trebuie să existe disciplină. Eu cred că mame ideale nu există. Oricum, copiii cresc și mamele sunt de vină.

- Motivații?
- Mă motivează lucrurile noi, neașteptate. De fapt, de câte ori am ocazia să plec undeva, o fac neapărat. Noapte, zi, dacă vii să mă iei de acasă, într-o aventură, eu vin. Și am mare încredere în oameni. Mă motivează oamenii interesanți de la care ai ce învăța. Intru pe internet de fiecare dată când mă simt copleșită, caut oameni interesanți care fac lucruri interesante și mă întreb de ce n-aș putea să fac și eu la fel. Pentru că eu pot. Lenea este, probabil, singurul lucru care te ține pe loc. Mișcarea înseamnă viață. Nu faci nimic - nu ești nimic.

- Dacă ar fi să alegi între un job foarte bine plătit și unul pe care să-l faci cu plăcere, dar care să nu-ți aducă beneficii materiale, ce ai alege?

- Nu l-aș alege cu siguranță pe cel bine plătit, dar care nu-mi place. Pentru că un job pe care-l iubești îți aduce mult mai multe beneficii, chiar și materiale ulterior. Exemple în lume sunt mii și milioane. Eu cred în astfel de exemple. Pentru că atunci când lucrezi într-un loc care nu-ți place, faci un lucru care nu-ți place, chiar dacă la sfârșitul lunii îți aduce un salariu bun, tu nu crești, tu rămâi pe loc, închisă, iar asta este cel mai grav ce se poate întâmpla. Este foarte important în viață să poți spune stop, atunci cînd ceea ce faci nu este ceea ce ţi-ai dori să faci.  Atunci cînd realizezi că ai nevoie de o pauză să te gîndeşti, să te regăseşti. Pentru că ştii: dacă nu lucrezi nu ai bani, iar dacă nu ai bani, nu poți face tot ce-ți dorești. Pentru astfel de momente trebuie să economisești.

- Ești om care economisește sau care cheltuie?
- Sunt economicoasă. N-am avut niciodată moment în viață să nu am deloc bani. Eu întotdeauna mă gândesc la ziua de mâine, la perioade în care nu voi lucra. Ca acum, de exemplu, sunt mândră șomeră de peste 10 zile. Iar pentru a mă întreține în astfel de perioade, eu pun deoparte. Și metode pe pus deoparte am foarte multe. De exemplu, atunci când am un salariu bun, pun deoparte 20% din bani, fără să mă ating de ei. Atunci când sunt perioade mai grele, pun departe 10, 20 de lei zilnic. Este vorba de bani puțini, dar atunci când se strâng este foarte plăcut să știi că-i ai.

Mai pot să fac liste cu cheltuieli și venituri, iar asta mă ajută să fiu mai calculată. Banii pot să vină și din hobby-ul pe care îl am. Din împletit. Eu, de fapt, ador călătoriile, iar atunci când știu că pun deoparte bani pentru a avea o escapadă de 2-3 zile undeva, este foarte plăcut. Să economisești și să te bucuri de economii este ușor, trebuie doar să-ți dorești acest lucru.

Diana Guja si fiica ei

- Ești o persoană pozitivă?

- Sunt un om pozitiv și optimist, însă asta nu se vede. Eu cred în miracole, vise, povești, dar de obicei nu recunosc. În Moldova există o tradiție să nu arăți că ți-e bine, că ești ok, trebuie să fii neutru tot timpul. Iar eu respect tradițiile noastre...

- Care este cel mai mare vis al tău?
- Poate va fi o prostie să spun acum, dar visul meu cel mai mare este să devin, într-o zi, scriitoare. Bine, înțeleg că la noi nu prea ai cum să promovezi cărțile. Realizez și că asta este o scuză de fapt, pentru că eu știu să scriu și în engleză și franceză și aș putea reuși. Dar probabil n-am ajuns la momentul în care să încep.

- Ai motocicletă. Cum de ai avut curajul?

- Motocicleta este un cadou, cum zic francezii, „très vite". Eu mi-am dorit-o tare, acum o am. Dar la moment nu am permis de conducere și pe măsură ce mă gândesc la condus, încep să mă tem de consecințe. Motocicleta este o responsabilitate mai mare decât mașina în care ești protejat din toate cele patru părți. Dar ăsta rămâne un vis al meu, să ies cu motocicleta mea roșie, foarte sexy, prin oraș - și eu o sa mi-l realizez neapărat.

- Un mesaj pentru Știripozitive?
- Faceți mai multe știri pozitive. Descoperiți oameni. Pentru că noi avem mulți oameni deosebiți. Eu cred că oamenii sunt cei mai interesanți din toată lumea asta. Și fiecare om are ceva de povestit. Nu cred că jurnalism, știri, înseamnă neapărat WOW-factor. Wow-factorul începe să enerveze. Americanii au chiar o școală de scris. Ei învață oamenii să scrie cărți, simplu - doar descriind viața lor cotidiană. Apoi noi le citim, suntem curioși și ne pare interesant. Și atunci înțelegem că viața fiecăruia dintre noi este o carte, un film cu happy-end. Eu nu cred în altceva decât happy-end.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.