Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  ITALIA - Liviu Cioran, un tânăr moldovean de 18 ani stabilit la Parma, este noul campion regional la box

ITALIA - Liviu Cioran, un tânăr moldovean de 18 ani stabilit la Parma, este noul campion regional la box imprimare

03.04.2017  

Liviu Cioran practică de mai mulţi ani artele marţiale (Muay Thai) şi este pasionat de box. A ajuns recent, la 18 ani împliniţi, în rândul profesioniştilor – la Roma, la Campionatul Internaţional „Nak Suday” s-a impus decisiv, prin KO, în faţa elveţianului Abdul Kabir Bassir. Ziarele italiene au titrat masiv „Il moldavo Liviu Cioran al debuto convince tutti” („Moldoveanul Liviu Cioran convinge, la debutul său”). Antrenorul său este Adriano Mazzini de la echipa „Boxe Parma”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Tânărul Liviu Cioran a avut o prestaţie excelentă în ring şi ieri seara, la Parma. Liviu Cioran a fost susţinut cel mai mult de publicul numeros, între care erau şi cetăţeni moldoveni stabiliţi în Italia. Marea finală a Campionatului Regional de Box a avut loc duminică, 2 aprilie 2017, în oraşul Parma. Campionatul s-a desfăşurat în perioada 31 martie-2 aprilie şi a fost organizat de Federaţia Naţională de Box a Italiei şi Asociaţia „Boxe Parma" (una din cele mai vechi asociaţii de profil din peninsulă, fondată în 1933), în parteneriat cu autorităţile locale, la Palazzetto dello Sport „B. Raschi".

Sursă foto: Facebook.com/AssociazioneGiovaniMoldaviInItalia

Sursă foto: Facebook.com/AssociazioneGiovaniMoldaviInItalia

Tricolorul Republicii Moldova - la intrarea în cea mai mare sală de box a Italiei

Ion Tataru este unul din reprezentanţii Asociaţiei „Boxe Parma". El a adus în dar patronului echipei, Maurizio Zennoni (unul din cei mai buni antrenori italieni de box), tricolorul nostru, pe care acesta nu doar că l-a semnat, dar l-a afişat la intrarea în sală, alături de drapelul Italiei. De un an deja.

Ion Tataru: „Eu mă ocup puţin de organizare, de securitate pe parcursul evenimentelor. Mi-am impus să fim respectaţi aici, la sală. Drept exemplu, avem tricolorul amplasat la intrare în sală. Doar tricolorul Moldovei şi al Italiei. Sala de box din Parma este cea mai mare din Italia".

Deşi bolnav de cancer, antrenorul italian Maurizio Zennoni este unul din protagoniştii care îi motivează pe tinerii noştri să meargă cât mai departe. Acum 9 luni, împreună cu un discipol al său Maurizio Zennoni a luat titlul italian la box profesionist, la categoria supergrea. Şi săptămâna trecută a fost prezent la un campionat desfăşurat în Finlanda. A fost internat în spital imediat ce a revenit în Italia. „Acesta este antrenorul Maurizio Zennoni. Sâmbătă seara am fost la el în vizită la spital şi doctorii au promis că îi vor permite să vină duminică pentru finală", a spus Ion Tataru.

Asociaţia „Boxe Parma" a îmbrăţişat mai mulţi tineri sportivi moldoveni stabiliţi în Italia

La antrenamentele din sala de sport vin mai mulţi tineri moldoveni pasionaţi de box. Unul din tinerii noştri foarte buni, prezenţi la campionatele de box din Italia, este Constantin Pancrat. Tânărul de 18 ani, Liviu Cioran, mai are un frate, şi el un sportiv foarte bun. Fraţii Cioran mai au şi alte rude stabilite în regiune. Un alt tânăr sportiv moldovean, despre care a scris presa italiană, este surdo-mut, ceea ce nu-l împiedică să înregistreze rezultate remarcabile.

La o competiţie din februarie 2017, cu genericul „La notte dei campioni" („Noaptea Campionilor"), din Parma, unul din cele 5 meciuri de Thay Box l-a avut drept protagonist pe Constantin Pancrat, iar printre spectatori era şi tânărul călător Oleg Babără, care a vizitat peste 21 de ţări în perioada ianuarie-martie 2017.

Mulţi dintre tinerii noştri care în prezent înregistrează rezultate excepţionale în sportul italian sunt de fapt copiii migranţilor moldoveni născuţi în Republica Moldova, plecaţi în Italia pentru reîntregirea familiei. E un început foarte bun de carieră, iar despre ei vom mai auzi neapărat.  

Statistici

Parma (Italia) are o populaţie de peste 177 mii de persoane (2012). La 1 ianuarie 2016, în Provincia di Parma erau înregistraţi 7 583 rezidenţi moldoveni (dacă am lua în considerare numărul celor cu paşapoarte româneşti, ar fi mult mai mulţi). În şcolile şi grădiniţele din Parma erau înscrişi 1 299 elevi moldoveni (în a.s. 2014/2015). Cât priveşte ponderea numărului cetăţenilor moldoveni asupra numărului total de populaţie străină din Parma, aceasta depăşeşte 12,9 la sută - date valabile şi în cazul copiilor. Prin urmare, dintre cetăţenii străini din Parma, 13 sunt cetăţeni moldoveni (şi elevi moldoveni, în cazul elevilor cu cetăţenia altor ţări).

În această provincie a Italiei activează 196 de titulari moldoveni ai unor întreprinderi individuale. La spitalele din regiune avem un grup numeros de medici originari din Republica Moldova, care activează oficial în Italia.

Ecaterina Deleu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.